Comunicar per pensar, decidir i actuar

Al llarg del proc茅s, l’estudiant ha de ser conscient de la recerca que est脿 desenvolupant: quines s贸n les seves motivacions i en quin objectiu d’investigaci贸 es concreten, qu猫 est脿 trobant en relaci贸 a aquest objectiu, de quina forma聽les troballes del marc te貌ric redefineixen l’objectiu, quines dades requerir脿 per resoldre el seu objectiu d’investigaci贸, com les recollir脿, com les analitzar脿…

Aquesta metacognici贸 es desenvolupa durant el proc茅s de recerca. Tot i la seva vinculaci贸 amb la compet猫ncia d’aprendre a aprendre, en general, no 茅s una capacitat pr猫viament assolida amb qu猫 puguem comptar des de l’inici del TR.

Metacognici贸 = Consci猫ncia que una persona t茅 dels processos mentals que intervenen en l’aprenentatge i que li permet d’autoregular-los.

TERMCAT: Diccionari d’Educaci贸

Aquesta capacitat 茅s b脿sica per l’assoliment de la compet猫ncia en recerca, a la qual s’adre莽a el TR en l’etapa de batxillerat.

S鈥檈nt茅n per compet猫ncia en recerca la facultat de mobilitzar els coneixements i els recursos adients per aplicar un m猫tode l貌gic i raonable per tal de trobar respostes a preguntes o per resoldre problemes rellevants que encara no s鈥檋an solucionat en el nivell i en l鈥櫭爉bit adequat als coneixements, destreses i actituds que es posseeixen.

Decret 142/2008

La metacognici贸 es promou mitjan莽ant la reflexi贸 i expressi贸 de l’estudiant sobre cada activitat de recerca, que hauria de posar en relaci贸 amb el projecte global de recerca que est脿 desenvolupant. Per aix貌, fem servir:

  • la conversa amb el/la tutor/tutora i amb altres companys/es;
  • mapes mentals per visualitzar i reelaborar les idees;
  • registres escrits de les produccions de cada etapa;
  • diari o quadern de la recerca;
  • activitats d’autoavaluaci贸 i coavaluaci贸: diana, q眉estionaris, r煤briques, presentacions, etc.;

En les recerques que impliquen la participaci贸 de persones, l’elaboraci贸 del full de consentiment informat de col路laboraci贸 茅s un moment idoni per reflexionar sobre el cam铆 recorregut fins a aquest punt i els passos que s’emprendran a continuaci贸.

left right
L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework