Agenda 2030

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Informes | Normativa

Organismes governamentals

 • Objectius de Desenvolupament Sostenible. P脿gina web principal de l’ONU sobre els ODS de l’Agenda 2030.
 • 脥ndex Universal de Drets Humans. Eina creada per l’Oficina de l鈥橝lt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH), que identifica les metes de l’Agenda 2030 afectades per cada observaci贸 i recomanaci贸 als Estats en mat猫ria de drets humans.
 • La UNESCO i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Portal web des d’on la UNESCO mostra la seva contribuci贸 a la implementaci贸 dels ODS a trav茅s del treball en les 脿rees seg眉ents: educaci贸, ci猫ncies naturals, ci猫ncies socials i humanes, cultura i comunicaci贸 i informaci贸. Disposa d’una p脿gina d’indicadors de seguiment.
 • Integraci贸 dels ODS. El Programa de l’ONU per al Desenvolupament (PNUD) dona suport als governs perqu猫 integrin els ODS en els seus plans i pol铆tiques nacionals de desenvolupament.
 • Campanya d’Acci贸 per als ODS. Iniciativa especial del Secretari General de les Nacions Unides, administrada pel PNUD, amb el mandat de donar suport a l’ONU i als Estats membres en la implementaci贸 dels ODS mitjan莽ant la promoci贸 de la participaci贸 ciutadana.
 • Localizing the SDGs. Portal web conjunt de PNUD, ONU H脿bitat i Global Task Force en qu猫 es fa curaci贸 d’eines i guies pr脿ctiques per donar suport als actors locals i les seves xarxes en la implementaci贸 i monitoratge dels ODS a nivell local. Igualment, el web convida aquests actors a compartir les seves idees, experi猫ncies i preguntes amb l’objecte de crear un repositori en l铆nia de solucions i pr脿ctiques de desenvolupament.
 • Dimensions ambientals dels ODS. P脿gina web sobre les dimensions ambientals de l’Agenda 2030, tenint en compte que (com va assenyalar el Programa de l’ONU per al Medi Ambient en un informe de 2015) aproximadament la meitat dels ODS tenen un enfocament ambiental directe o b茅 aborden la sostenibilitat dels recursos naturals.
 • Comissi贸 Econ貌mica per a Am猫rica Llatina i el Carib (CEPAL). Comissi贸 regional de l’ONU que disposa d’un portal web sobre l’Agenda 2030, en el qual recull not铆cies, activitats i publicacions sobre els ODS a Am猫rica Llatina i el Carib, on l’eradicaci贸 de la pobresa i la reducci贸 de desigualtats s贸n prioritats per al desenvolupament sostenible.
 • Objectius de Desenvolupament Sostenible a la Uni贸 Europea. Web en qu猫 la UE detalla el seu enfocament per aplicar l’Agenda 2030 juntament amb els Estats membres. A trav茅s d’Eurostat, ofereix indicadors i visualitzacions interactives per seguir el progr茅s dels ODS en el context europeu.
 • Estrategia de Desarrollo Sostenible 2030. El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 defineix els reptes a qu猫 s’enfronta Espanya per assolir els ODS. Inclou les pol铆tiques acceleradores i les prioritats d’actuaci贸, aix铆 com el sistema de seguiment d’aquestes.
 • Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). L’any 2016, el CADS del Govern de Catalunya va publicar l’informe ‘L鈥橝genda 2030: transformar Catalunya, millorar el m贸n‘, com a document de base per a la elaboraci贸 (per part del Govern) del pla per a l’aplicaci贸 de l’Agenda 2030 al territori. Conjuntament amb l’Idescat, monitoritza el grau de compliment dels ODS a Catalunya.

ONG i moviments socials

 • Institut Dan猫s de Drets Humans – La gu铆a de los derechos humanos a los ODS. Guia que proveeix connexions espec铆fiques entre les 169 metes de l’Agenda 2030 i instruments internacionals i regionals de drets humans. Aix铆, la Guia reafirma que els drets humans ofereixen un marc legalment vinculant i orientaci贸 per a l’execuci贸 de l’Agenda 2030, mentre que els ODS poden contribuir substancialment a la realitzaci贸 dels drets humans.
 • Teach SDGs. Moviment global de docents voluntaris, alineats amb l’ONU, que es comprometen a incorporar els ODS als curr铆culums de prim脿ria i secund脿ria. Apunten a recursos oberts i accessibles, propostes per a l’aula i projectes globals directament alineats amb els ODS.
 • Declaraci贸n de Salamanca. Text amb qu猫 un grup d’institucions p煤bliques, universitats, entitats del tercer sector i de la societat civil es van comprometre, en el marc de la Confer猫ncia Iberoamericana sobre Objectius de Desenvolupament Sostenible (Salamanca, juny de 2018), a impulsar en el seu 脿mbit d’actuaci贸 les transformacions necess脿ries per a l’aven莽 en la consecuci贸 dels ODS, amb accions concretes que van aportar com a annex espec铆fic en l’acte d’adhesi贸 a la Declaraci贸.
 • Red Espa帽ola para el Desarrollo Sostenible (REDS). Antena de la Sustainable Development Solutions Network (SDSN) a Espanya. La seva missi贸 茅s mobilitzar i sensibilitzar la societat espanyola, les institucions p煤bliques i el sector privat perqu猫 coneguin de manera m茅s rigorosa i compromesa els ODS, aix铆 com afavorir-ne la implementaci贸.
 • Agenda 2030 Feminista. Programa de l’Associaci贸 de Planificaci贸 Familiar de Catalunya i Balears i l’Associaci贸 Creaci贸 Positiva (Barcelona) que vol ser un espai de trobada d’organitzacions que comparteixin la defensa dels drets sexuals i reproductius, els drets humans de les dones i del feminisme com a prioritat dins de les seves agendes d’acci贸. Han elaborat els ODS feministes interseccionals, com a proposta alternativa als ODS oficials que pret茅n fer visible el vincle entre cada ODS, els drets humans de les dones i els drets sexuals i reproductius.

Centres de recerca

 • Observatorio Sostenibilidad. Observatori que investiga i informa sobre la situaci贸 d’Espanya respecte a la sostenibilitat de diversos processos (ambientals, socials i econ貌mics) i avalua mecanismes de gesti贸 garants d’aquesta. Publica un informe anual que avan莽a actuacions en els marcs estrat猫gics de sostenibilitat nacionals, europeus i internacionals, i tamb茅 publica estudis tem脿tics sobre 脿rees vinculades a la sostenibilitat.

Informes

 • The Sustainable Development Goals Report. Informe anual de les Nacions Unides que revisa el progr茅s en la implementaci贸 de l’Agenda 2030 en base a les darreres dades disponibles, i examina algunes de les interconnexions entre objectius i metes.
 • Global Education Monitoring Report (GEM Report). Informe publicat per la UNESCO amb l’objectiu de supervisar el progr茅s cap a les metes educatives en el marc dels ODS. A partir de 2016, va substituir l’Education for All Global Monitoring Report. Abasta temes que van des de la desigualtat, el g猫nere i l’ensenyament i l’aprenentatge fins al conflicte, l’alfabetitzaci贸 i l’atenci贸 i educaci贸 de la primera inf脿ncia.
 • Sustainable Development Report. Informe elaborat anualment per la Sustainable Development Solutions Network (SDSN) i la fundaci贸 Bertelsmann Stiftung que reuneix les dades disponibles per als 193 Estats membres de Nacions Unides amb vista a aconseguir els 17 ODS.

Normativa

Recursos relacionats

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework