Com identificar fonts d鈥檌nformaci贸

Plantejar la recerca des de la perspectiva dels drets humans facilita la identificaci贸 de fonts d鈥檌nformaci贸.

En el rerefons de cada problema que s’investiga, hi trobem un o diversos drets humans. Quines institucions p煤bliques s贸n responsables de la protecci贸 del dret en q眉esti贸? Quines organitzacions privades no lucratives (ONG) apareixen implicades en la protecci贸 i/o defensa del dret? Aquests organismes i entitats generen documentaci贸 al voltant de la problem脿tica.

  • En el cas del sector p煤blic, en les seves pol铆tiques utilitza el coneixement consolidat sobre aquella q眉esti贸: conceptes, an脿lisis, estad铆stiques, estudis, diagn貌stics… Aquesta documentaci贸 resulta b脿sica per la confecci贸 del marc te貌ric del treball de recerca.
  • En el cas del sector privat no lucratiu, les associacions, fundacions, federacions i altres ONG generen documents que amplien i q眉estionen el coneixement dominant. Termes com “pobresa energ猫tica”, “sobirania aliment脿ria”, “dret a la mort digna”, “viol猫ncia de g猫nere”… han estat impulsats per aquesta interacci贸 entre activisme i recerca, moviments socials i comunitat cient铆fica.

A l’organitzador gr脿fic de fonts d’informaci贸 que veus en la imatge, l’estudiant pot anar anotant organismes i entitats que poden proporcionar documentaci贸 v脿lida per a la pr貌pia recerca. A les Guies tem脿tiques del Portal PAULA, es troben enlla莽os a algunes d’aquestes fonts d’informaci贸.

Un cercador web pot ajudar a identificar els organismes p煤blics i ONG implicats en la q眉esti贸 de recerca. Per aix貌, introdu茂m el terme clau del qual busquem informaci贸 i, segons l’abast territorial de la recerca, paraules com:

  • Mundial: Nacions Unides
  • Internacional: Uni贸 Europea, Organizaci贸n de Estados Iberoamericanos, Uni贸 Africana, OCDE, MENA…
  • Estatal: Ministerio
  • Auton貌mic: Generalitat…
  • Local: Ajuntament

En els resultats de cerca:

  1. Identifiquem la unitat o seccions de cada administraci贸 que treballa aquella q眉esti贸.
  2. Revisem alguns dels resultats ubicats en el seu servidor.
  3. Finalment, naveguem pel seu espai web per trobar informaci贸 b脿sica pel nostre marc te貌ric.

Les ONG es poden trobar introduint paraules com federaci贸 o coordinadora i, si s’escau, alguna indicaci贸 de l’espai territorial que abasta la q眉esti贸 de recerca.

left right
L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework