Recerca bibliogr脿fica

ORDENADORDurant l’elaboraci贸 de treballs de recerca sovint s’utilitzen com a fonts d’informaci贸 espais web que contenen dades “de segona m脿”: alg煤 altre ha elaborat aquesta informaci贸 i no sabem qui n’ha fet el resum, quan l’ha fet ni, la majoria de vegades, qui va elaborar la informaci贸 original. Per aix貌, no s贸n fonts adequades per un treball acad猫mic.

Entrades de wikipedia, taringa… ens poden ajudar a situar-nos i a explorar un tema, per貌 no s贸n fonts adequades per confeccionar el marc te貌ric d’un treball de recerca amb rigor cient铆fic.

Per contra, el marc te貌ric s’ha d’elaborar a partir de documents en qu猫 es pugui identificar l’autor/a o l’entitat o instituci贸 que es fa responsable de la informaci贸.

Com a investigadors/es, nosaltres tamb茅 hem de fer constar aquestes fonts en tot moment, i la seva idiosincr脿sia ens permet valorar la qualitat del marc te貌ric: es tracta d’una persona/entitat especialitzada en el tema de recerca?, en qu猫 es basa l’autor/a per afirmar all貌 que diu?, sabem l’any de publicaci贸 de la informaci贸?, 茅s una font actual?…

Com trobar fonts documentals v脿lides per a la nostra recerca?

  • mapa videoscribe 2En primer lloc, es recomana visitar la biblioteca municipal; on es poden trobar llibres de divulgaci贸 de la majoria de temes de recerca.
  • Una vegada redactat l’objectiu i identificades les paraules clau del treball, es pot consultar al personal de la biblioteca sobre llibres amb informaci贸 d’aquestes paraules clau. 脡s molt m茅s r脿pid que destriar informaci贸 v脿lida a internet.
  • A continuaci贸, es poden identificar les institucions p煤bliques responsables de la protecci贸 del dret hum脿 que s’est脿 tractant, aix铆 com els moviments socials i les ONG que treballen per defensar-lo. Caldr脿 contrastar les dades i informacions d’ambd贸s tipus de fonts.
  • Finalment, es poden consultar dades de grups de recerca. 脡s recomanable deixar aquesta consulta per al final, ja que aquests grups proporcionen una informaci贸 m茅s especialitzada i dif铆cil de comprendre.

Durant l’elaboraci贸 del marc te貌ric 煤nicament ressenyem les informacions. En aquesta etapa de la recerca, no ens posicionem ni fem valoracions sobre aquestes informacions. Nom茅s constatem all貌 que es diu i en base a qu猫 es diu.

A l’apartat “Guies tem脿tiques“, trobareu fonts de refer猫ncia sobre diferents q眉estions de drets humans en la globalitzaci贸.

I tamb茅 podeu consultar aquesta guia, que proporciona enlla莽os a dip貌sits acad猫mics per con猫ixer l’estat de la q眉esti贸.

Igualment, us poden interessar els apartats seg眉ents:

left right
Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework