Col路loqui amb persones expertes

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el m贸n

Sols a la ciutat de Barcelona, cada any m茅s de 10.000 alumnes inicien estudis de batxillerat. A tot Catalunya, m茅s de 60.000 persones cursen 2n de聽 batxillerat i tots elles tenen l’obligaci贸 de realitzar un treball de recerca i, a aquestes, cal sumar els treballs d’altres etapes i 脿mbits educatius (treballs finals de grau, de m脿ster, de cicle formatiu…). S贸n desenes de milers els projectes d’aprenentatge que poden requerir la col路laboraci贸 de persones expertes. Seria insostenible que tothom tingu茅s la iniciativa d’accedir-hi.

Conscients d’aquesta situaci贸, algunes universitats i centres de recerca han habilitat programes de suport al treball de recerca, amb places limitades聽 perqu猫 els recursos s贸n limitats. Per a l’alumnat de batxillerat que queda fora d’aquests programes, el contacte amb persones expertes acaba聽 dependent de la iniciativa pr貌pia i, sovint, dels contactes personals i familiars de l’estudiant. Paral路lelament, els centres de secund脿ria acullen altres activitats de divulgaci贸 cient铆fica que impliquen el contacte amb persones expertes.

Proposem optimitzar els recursos disponibles, promovent la interconnexi贸 de les recerques a l’hora de contactar amb persones expertes, en detriment del contacte individual. L’institut pot acollir entrevistes grupals, organitzades per l’alumnat de batxillerat, plantejades com un col路loqui de divulgaci贸 cient铆fica del que es beneficia la resta de la comunitat educativa.

Una sessi贸 de seminari o de tutoria de grup pot acollir la preparaci贸 d’aquests col路loquis:

  1. En l’hora de tutoria o seminari, l’alumnat identifica necessitats d’assessorament expert per a la seva recerca.
  2. En base a aquestes necessitats, l’alumnat consensua 3 preguntes concretes que plantejaria a una persona experta.
  3. En base a la bibliografia i el suport del centre, s’identifiquen les persones expertes a convidar.
  4. La coordinaci贸 de batxillerat programa un col路loqui dins l’horari lectiu (1-2 hores), preferentment聽associat a mat猫ries de primer en base als seus continguts.

Respecte al col路loqui, pot desenvolupar-se de forma presencial o per internet:

  1. S’inicia amb 20′ de presentaci贸 de la persona o persones expertes: qui s贸c, entitat o instituci贸 de treball, l铆nies d’investigaci贸 i presentaci贸 d’alguns projectes actuals.
  2. A continuaci贸, alumnes diferents plantegen cadascuna de les q眉estions consensuades pel grup.
  3. A partir de les respostes de la persona experta, es mant茅 un torn obert d’intervencions, procurant resoldre les necessitats d’assessorament identificades inicialment.

El col路loqui pot prendre la forma de taula rodona, convidant diferents persones expertes per posar en com煤 dubtes i dificultats.

Igualment, un sol treball de recerca pot justificar l’organitzaci贸 del col路loqui, quan la q眉esti贸 de recerca 茅s d’inter猫s educatiu pel centre. En aquest cas, l’alumnat responsable del Treball determina les q眉estions a plantejar a la persona o persones expertes, i pot conduir l’acte.

Al llarg del curs, es desenvolupen varis col路loquis que responen a necessitats de suport d’alumnes diferents i que apropen els estudis universitaris i la recerca cient铆fica a l’alumnat.

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework