Exercicis de coavaluaci贸 en mat猫ries de 1r

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa

Les mat猫ries de batxillerat poden acollir activitats de coavaluaci贸 de les recerques, plantejades com exercicis d’aplicaci贸 de compet猫ncies espec铆fiques de la mat猫ria. Per tant, es desenvolupen com activitats d’avaluaci贸 formativa en un doble sentit: l’estudiant que rep l’avaluaci贸 es beneficia d’un altre punt de vista i dels suggeriments de millora del seu treball; l’estudiant que avalua posa en pr脿ctica continguts treballats a l’aula, per un aprenentatge significatiu.

La col路laboraci贸 茅s tamb茅 entre el professorat:

  • la tutoria de recerca es beneficia d’altres punts de vista i suggeriments de millora en diferents 脿mbits d’expertesa (ling眉铆stica, cient铆fica, human铆stica…).
  • el professor o professora de la mat猫ria disposa de contextos (els Treballs de recerca del grup) per al disseny de situacions d’aprenentatge de la seva mat猫ria.

En funci贸 de la programaci贸, l’avaluaci贸 realitzada per l’estudiant pot ser un exercici qualificable en la mat猫ria, un exercici de refor莽 o, simplement, una avaluaci贸 diagn貌stica per orientar la mat猫ria. En tot cas, l’alumnat no qualifica entre s铆 les seves recerques,聽 ja que l’objectiu no 茅s jutjar la qualitat del Treball sin贸 ajudar a millorar-lo, posant en pr脿ctica els aprenentatges de mat猫ria. D’altra banda, el professorat de la mat猫ria no avalua els Treballs de recerca sin贸 l’aplicaci贸 de capacitats i sabers espec铆fics de mat猫ria, observable en els comentaris de millora que elabora l’estudiant.

Din脿mica

Els exercicis de coavaluaci贸 segueixen una din脿mica similar:

1. Exploraci贸 inicial (5′): Com porteu els treballs de recerca? Heu lliurat el material?

El “material” fa refer猫ncia al lliurament d’alguns dels apartats del Treball de recerca, programat pel centre: a primer trimestre, introducci贸 i objectiu; a segon, primer resum i, posteriorment, marc te貌ric; a tercer, esquema del marc te貌ric, m茅s endavant, p貌ster de projecte i, finalment, apartat de m猫tode. En funci贸 de les respostes, el/la docent refor莽a el missatge com煤 del centre sobre la import脿ncia d’acomplir aquests terminis perqu猫 el Treball de recerca no esdevingui un factor m茅s d’angoixa al batxillerat.

Els treballs lliurats (material) es distribueixen per parelles o grups de 3 alumnes. Un mateix material pot ser avaluat per varis grups.

2. Pauta d’avaluaci贸 (10′): Qu猫 farem

Es lliura la pauta d’avaluaci贸 (10′). S’explica i es connecta amb els continguts de mat猫ria, tractats aquell curs o durant l’ESO. Per exemple:

Filosofia: Diana de coavaluaci贸 de l’objectiu (distinci贸 de formes de coneixement i 猫tica)聽

Lleng眉es: coavaluaci贸 del primer resum (text expositiu, citaci贸 i refer猫ncia bibliogr脿fica)

Lleng眉es: coavaluaci贸 del marc te貌ric (cerca i tractament de la informaci贸)

3. Aplicaci贸 pr脿ctica (20′): Quines millores proposar铆eu?

L’alumnat intercanvia els seus escrits, sempre que es pugui per internet, compartint l’enlla莽 (nom茅s lectura) del document de treball. Opcionalment, l’estudiant pot compartir el seu treball enviant-lo en PDF.

En petit grup (2-3 persones), procedeixen a avaluar el treball lliurat per un altre equip de recerca. 脡s interessant que l’avaluaci贸 es realitzi en parelles o grups de 3 alumnes perqu猫 posin en com煤 i discuteixin les seves observacions, basades en continguts de mat猫ria.

Finalment, redacten un par脿graf com煤 de propostes de millora per a l’altre equip, amb la seva justificaci贸. A criteri del professorat, aquest escrit de s铆ntesi pot redactar-se individualment per a la seva qualificaci贸 en la mat猫ria.

4. Posada en com煤 (20′): Quines millores heu proposat? Per qu猫?

Finalment, es realitza una posada en com煤 comentant, no els Treballs de recerca, sin贸 els elements de millora que han detectat i la seva justificaci贸. Un portaveu de cada equip avaluador exposa les millores proposades i les raons. Totes elles es recullen a la pissarra durant la conversa, deixant const脿ncia dels criteris d’aplicaci贸 dels continguts de la mat猫ria al Treball de recerca. El professor-a es fixa en tot all貌 que cada equip avaluador ha sabut fer i destaca aquestes aportacions a la pissarra, per promoure la confian莽a de l’alumnat en les seves capacitats, factor b脿sic per sostenir la motivaci贸.

5. Cloenda (5′): Quines conclusions traieu d’aquesta activitat?

En funci贸 del temps, es recullen unes poques intervencions de s铆ntesi que, en conjunt, connectaran els continguts de la mat猫ria amb alguns criteris d’avaluaci贸 del Treball de recerca.

Posteriorment, el tutor o tutora de recerca recull les observacions de la coavaluaci贸, continuant el proc茅s de recerca formativa.

Quins comentaris de millora us van fer en la coavaluaci贸?


  • PROJECTE

    Pand猫mia, migracions i canvi clim脿tic


 

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework