Recerca en equip

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el m贸n

La legislaci贸 curricular estableix:

“El treball de recerca t茅 un car脿cter individual, llevat dels casos en qu猫 sigui necessari fer un treball de grup atesa la din脿mica mateixa de la investigaci贸”.

Alhora:

“La realitzaci贸 del treball de recerca comporta una dedicaci贸 de l鈥檃lumne/a d鈥檜na certa entitat, per貌 no una exclusivitat que pugui suposar una fractura amb el treball continuat en la resta de mat猫ries. La durada de la recerca hauria d鈥檈star entorn de les 70 hores de feina per a l鈥檃lumnat“.

L’estimaci贸 de 70 hores de dedicaci贸 茅s adequada, tenint present que el treball de recerca es desenvolupa durant el curs acad猫mic (per possibilitar la tutoria), que simult脿niament est脿 cursant altres nou mat猫ries i que, per a la seva salut, l’estudiant necessita un temps diari per a l’activitat f铆sica, l’alimentaci贸, el descans, les relacions afectives…

Tanmateix, 70 hores de dedicaci贸 resulten insuficients per a un proc茅s d’investigaci贸: elecci贸 del tema, delimitaci贸 de l’objectiu, confecci贸 d’un marc te貌ric, disseny metodol貌gic, identificaci贸 de fonts, aplicaci贸 de t猫cniques de recollida, processament i an脿lisi de dades, discussi贸 de resultats, elaboraci贸 de conclusions, mem貌ria del proc茅s, presentaci贸 escrita, confecci贸 de materials per a la presentaci贸 oral, entrevistes per a la reflexi贸 i presa de decisions sobre cadascun d’aquests procediments, reconducci贸 d’estrat猫gies davant obstacles… La din脿mica d’investigaci贸 requereix m茅s de 70 hores de treball, pel que es fa necessari desenvolupar el treball en grup.

Aquest treball en equip reflecteix millor les formes de generaci贸 del coneixement cient铆fic, lluny de la imatge de l’investigador a茂llat al seu laboratori.

Alhora, la capacitat de col路laboraci贸 i cooperaci贸 茅s en s铆 mateixa un objectiu educatiu, vinculat a la compet猫ncia interpersonal.

Per tant, el treball en equips de 2-3 alumnes hauria de ser la norma i el treball individual, l’excepci贸.

 

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework