Seminaris de recerca

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el m贸n

El diccionari defineix el seminari com un “estudi especialitzat guiat per un professor i basat en la suma d鈥檃portacions de totes les persones que hi participen” (IEC). Com els congressos o les jornades, es tracta d’una de les formes de trobada i intercanvi entre la comunitat cient铆fica, basada en la comunicaci贸 de projectes, reflexions i resultats.聽

Pel Treball de recerca de batxillerat, l’organitzaci贸 de seminaris entre alumnes 茅s una oportunitat per estimular la const脿ncia i regularitat en el treball, fent present la recerca durant el curs. En el seminari, cada equip de recerca prepara una presentaci贸 oral breu sobre el que ha elaborat (tasques i resultat), pot plantejar els seus dubtes i comptar amb el grup (alumnes i professorat) per trobar-hi solucions. La recerca es comunica per pensar, decidir i actuar.

Entre 1r i 2n curs, es planteja l’organitzaci贸 de 3 seminaris d’1 hora de durada, que reuneixen 3-4 equips de recerca:

 • Entre febrer i mar莽, seminaris per 脿mbits tem脿tics de recerca, posant en com煤 els marcs te貌rics en proc茅s d’elaboraci贸.
 • Al juny, seminaris metodol貌gics, posant en com煤 els dissenys en preparaci贸.
 • A finals de setembre, seminaris per 脿mbits tem脿tics, posant en com煤 l’an脿lisi i interpretaci贸 inicial de resultats.

La din脿mica de cada seminari 茅s similar, per tal de promoure uns h脿bits de pensament i conducta:

 1. En 2 minuts, cada estudiant (cada membre de l’equip) presenta oralment: q眉esti贸 de recerca, qu猫 he fet, qu猫 he trobat.
 2. El professorat celebra els 猫xits: anomena i reconeix el fet o trobat per l’alumnat.
 3. A continuaci贸, es posen en com煤 els dubtes o dificultats. S’apunten en una pissarra, s’agrupen les dificultats similars i es conversa per cercar-hi possibles solucions en grup.
 4. En funci贸 de la situaci贸 del grup, el professorat planteja q眉estions per aprofundir en la dimensi贸 猫tica i social de les recerques聽(di脿leg socr脿tic).
 5. En 1 minut, cada estudiant enumera qu猫 li falta. Aquests “pendents” esdevenen les properes tasques.
 6. Entre aquestes tasques, cada estudiant apunta almenys 1 tasca per completar durant la propera setmana.

Cada seminari pot estar acompanyat per varis docents:

 • el professorat tutor de les recerques聽acompanya els seminaris tem脿tics
 • docents especialistes poden participar en els seminaris metodol貌gics de finals de 1r, especialment, quan el disseny implica continguts procedimentals propis de聽 mat猫ries de 1r: Matem脿tiques (estad铆stica), Llengua (an脿lisi de contingut), Geografia (cartografia), etc.

Junt amb la tutoria de grup i les mat猫ries de 1r, el seminari 茅s un dels espais per preparar els col路loquis amb persones expertes.

 

 

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework