Cartografia

La gent ve a con猫ixer el m贸n de la manera que v茅nen a cartografiar-lo – a trav茅s de la seva percepci贸 de com es connecten els elements que el composen i de com cal moure’s entre ells.

Aix貌 diu Edward Rothstein, de The New York Times, en parlar dels tres primers volums de The History of Cartography (La Hist貌ria de la Cartografia) que el departament de Premsa de la Universitat de Chicago ofereix gratu茂tament en l铆nia, en format PDF, al men煤 esquerre del web del projecte.

The History of Cartography fa una ambiciosa revisi贸 de l’art i la ci猫ncia d’elaborar mapes al llarg dels temps i, de moment, posa a disposici贸 dels i les internautes exemples de cartografia des de la Prehist貌ria fins al Renaixement europeu. En la mateixa l铆nia, la Biblioteca P煤blica de Nova York (NYPL) va inaugurar, l’any 2014, el projecte Open Access Maps (Mapes d’Acc茅s Obert), que a trav茅s de la col路lecci贸 digital de la instituci贸 facilita a les persones interessades m茅s de 20.000 treballs cartogr脿fics per descarregar en alta resoluci贸.

Carta italiana a l’estil catal脿 (Grazioso Benincasa, 1482), inclosa a The Histoy of Cartography

Tot i que en crear mapes els humans emprem mesures matem脿tiques com l鈥檈scala, la cartografia va m茅s enll脿 de les correspond猫ncies geom猫triques. Els mapes s贸n representacions d鈥檜na realitat esf猫rica que vinculen el coneixement geogr脿fic amb el context hist貌ric (l’economia, la ci猫ncia, la religi贸…) del moment en qu猫 s’elaboren i, per tant, poden ser objecte d’estudi en una recerca.

Aix铆, l’exist猫ncia d’aquests dos recursos en l铆nia (i d’altres que enllacem a continuaci贸) pot facilitar propostes de treballs de recerca de batxillerat que, per exemple, analitzin determinats aspectes de la realitat social (amb una perspectiva de drets humans) en el moment hist貌ric en qu猫 es van elaborar uns mapes, o b茅 que comparin una realitat en dos moments hist貌rics diferents a partir dels mapes disponibles de cadascun d’ells. De fet, el projecte Open Access Maps proposa l’煤s d’una tecnologia digital d’acc茅s obert anomenada “warping” o “georectificaci贸” que permet col路locar la imatge digitalitzada d’un mapa antic sobre el seu context geogr脿fic actual (per exemple, a Google Earth) per veure l’evoluci贸 cartogr脿fica d’un indret.

Recursos en l铆nia

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework