Segon trimestre: Documentar

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa amb el treball i amb el m贸n

Abans d’iniciar qualsevol treball de camp o experimental, l’alumnat es documenta per preparar el marc te貌ric que orientar脿 i fonamentar脿 la recerca: elements i caracter铆stiques de la problem脿tica, context, factors explicatius, efectes, estat de la q眉esti贸… Es tracta de resumir i comprendre el coneixement pr猫viament elaborat per altres, per aprofitar-lo per a la pr貌pia recerca. Aquesta informaci贸 pr猫via permetr脿 definir uns criteris o model d’an脿lisi, en l’etapa seg眉ent de disseny metodol貌gic. Les fonts d’informaci贸 corresponen a diferents agents socials, corresponsables en la protecci贸 dels drets al rerefons de les q眉estions investigades. La seva identificaci贸 dins l’estructura social ajuda a comprendre les interdepend猫ncies del sistema local i global, a la cerca d’alternatives de transformaci贸 de la problem脿tica investigada.

Fonts bibliogr脿fiques

La informaci贸 del marc te貌ric s’extreu exclusivament de la bibliografia, 茅s a dir, de la documentaci贸 publicada disponible sobre la q眉esti贸.聽Un document 茅s una unitat d’informaci贸 registrada per a la seva transmissi贸; pot presentar-se en qualsevol suport (paper, internet…), format (llibre, article, missatge a xarxes…) o llenguatge (text, audiovisual, gr脿fic…). A efectes de la recerca, tot 茅s bibliografia.

La qualitat del marc te貌ric vindr脿 determinada, entre d’altres, per la qualitat de les seves fonts d’informaci贸. Per tant, 茅s imprescindible citar i referenciar la proced猫ncia de cada informaci贸.

Cerca d’informaci贸

El marc te貌ric s’inicia identificant els termes clau presents en la Introducci贸 i Objectiu del treball. Si s’ha arribat a concretar un objectiu d’investigaci贸, es pot elaborar un primer gui贸 del Marc te貌ric a partir dels termes clau presents a l’objectiu i les seves interseccions.

Per cercar informaci贸, primer acudim a la biblioteca municipal, molt m茅s 脿gil que internet per trobar informaci贸 v脿lida a l’inici del treball. Des dels centres es pot promoure el descobriment d’aquest servei p煤blic organitzant una sortida de 1r de batxillerat a una biblioteca municipal聽de proximitat, amb l’objectiu de trobar un llibre v脿lid i pertinent pel seu treball de recerca, amb el que lliurar un primer resum d’informaci贸.

Pauta 2: Primer resum d’informaci贸

Amb aquests primers escrits, es pot realitzar un exercici de coavaluaci贸, per repassar el g猫nere expositiu, aix铆 com la normativa de citacions i refer猫ncies bibliogr脿fiques.

Fitxa de coavaluaci贸 del primer resum

Publicacions dels agents socials

Despr茅s d’una primera consulta a la biblioteca, la cerca d’informaci贸 continua a internet, on comencem buscant qui publica sobre la q眉esti贸. L’enfocament de drets humans facilita aquesta cerca. En primer lloc, utilitzem els cercadors d’internet per identificar quines institucions o organismes p煤blics s’ocupen de la q眉esti贸 investigada. Per donar compliment a les seves obligacions, aquestes institucions recullen el coneixement consolidat sobre la q眉esti贸. Aix铆, en les publicacions del sector p煤blic, trobarem definicions, tipologies, estad铆stiques…

Aquesta cerca de fonts del sector p煤blic, es realitza sistem脿ticament a escala local i global. Proposem recerques contextualitzades en un espai i temps determinat.

Qui t茅 compet猫ncies sobre la q眉esti贸 en aquell espai i temps?

I a escala global? Quin organisme de Nacions Unides s’ocupa d’aquest repte global?

Quines publicacions recents han generat sobre la q眉esti贸?

I des del sector privat no lucratiu? Quines entitats publiquen sobre la q眉esti贸?

Fem servir estrat猫gicament els cercadors d’internet per identificar agents socials, buscant: instituci贸 o entitat, i terme clau. Per exemple:

Nacions Unides distribuci贸 mundial vacunes

Associaci贸 distribuci贸 mundial vacunes

Dels resultats del buscador, no ens fixem tant en la informaci贸 com en la font: les institucions i entitats que resulten de la cerca per, posteriorment, procedir a cercar dins del seu espai web, qu猫 han publicat sobre la q眉esti贸.

Finalment, acudim a portals o dip貌sits digitals de recerca per accedir a publicacions de l’脿mbit acad猫mic.

Tractament cr铆tic de les fonts d’informaci贸

En el marc te貌ric, l’alumnat es limita a exposar la informaci贸 de la bibliografia sense posicionar-se ni opinar, aplicant aprenentatges de l’脿mbit ling眉铆stic (comprensi贸 interpretativa, g猫nere expositiu…).聽En aquesta fase de la investigaci贸, el pensament cr铆tic s’exerceix:

  • exposant-se a informaci贸 aliena
  • fent una consulta cr铆tica de les fonts
  • contrastant les informacions

Malgrat que inicialment pugui semblar que la informaci贸 disponible sobre la q眉esti贸 茅s escassa, una vegada localitzades les primeres informacions, uns termes portaran a d’altres i unes fonts portaran (citaran) a d’altres. Caldr脿 seleccionar fonts v脿lides per a un treball acad猫mic i fer-ne una consulta cr铆tica de la seva informaci贸. Per aix貌:

  • Ens fixem en l’autoria:聽 ha de ser identificable (alg煤, persona o entitat, 茅s responsable d’aquella informaci贸), vigent, amb cr猫dit per informar d’aquell tema.
  • Ens fixem en el fonament de la informaci贸.聽En qu猫 basa les seves afirmacions? Com es pot comprovar?
  • Diversifiquem les fonts d’informaci贸, entre d’altres, buscant que ocupin diferents espais de l’estructura social. Des de quin sector social s’expressa (p煤blic o privat, lucratiu o no lucratiu)?聽 Quina posici贸 argumenta? Amb quins arguments? A quins drets humans afecta aquesta posici贸? Quins interessos sembla defensar?

Aquestes q眉estions s’introdueixen gradualment durant la confecci贸 del marc te貌ric, a trav茅s de la tutoria i de les activitats de col路laboraci贸 i intercanvi programades pel centre.

Tutoria de recerca

Mat猫ries de 1r

Seminaris de recerca

Col路loqui amb persones expertes

Vegeu tamb茅:

Recerca pels Drets Humans: Marc te貌ric


Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework