La competència científica i la seva avaluació. Anàlisi de les proves estandaritzades de PISA

Accés al document
Autoria: Yus, R. et al.
Editorial: Revista de Educación, 360, pp. 557-576. P.559.
Any: gener-abril 2013
Idioma: Castellà

En un primer nivell de discussió, el document analitza les proves alliberades de PISA per a l’àrea de Ciències en els anys 2000 a 2006, prenent com a matriu sis capacitats científiques; i conclou que aquestes proves demanen principalment capacitats científiques de baixa complexitat (aplicació i reflexió), amb escassa presència de la mera reproducció. En un segon nivell de discussió, l’estudi valora la distància que hi ha entre el concepte global de competència proposat en l’informe DESECO per l’OCDE i el que realment sembla avaluar el programa PISA.

Segons aquesta investigació, PISA sembla atomitzar la noció de competència i allunyar-se de la concepció holística original per avaluar únicament capacitats que, en ser valorades individualment, no semblen mostrar realment el grau d’adquisició de competències que els estudiants assoleixen a l’escola.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework