LGTBIfòbia

En la seva recomanaci√≥ de pol√≠tica general n√ļmero 15 sobre combatre el discurs d’odi (Consell d‚ÄôEuropa, 2016), la Comissi√≥ Europea contra el Racisme i la Intoler√†ncia (ECRI, per les seves sigles en angl√®s) defineix l’homof√≤bia com:

Prejudicis, odi o por a l’homosexualitat o a les persones identificades o percebudes com a bisexuals, gais, lesbianes o transg√®neres.

Tot i que es presenta com la definici√≥ d’homof√≤bia, el cert √©s que aquesta descripci√≥ encaixa amb la que l’Observatori Andal√ļs contra l’Homof√≤bia, la Bif√≤bia i la Transf√≤bia (2019) fa de LGTBIf√≤bia:

Temor i rebuig a les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals.

Aquesta entitat posa de manifest que tothom coneix el terme ‚Äúhomof√≤bia‚ÄĚ, per√≤ que, en canvi, ¬ęs√≥n molts els col¬∑lectius que pateixen discriminaci√≥ en l’√†mbit de la diversitat sexual i de g√®neres¬Ľ i que, per tant, “LGTBIf√≤bia” ¬ęs’utilitza per fer m√©s visibles totes les identitats que la pateixen¬Ľ. En aquest sentit, l’Observatori defineix l’homof√≤bia com:

El rebuig, la por, el repudi, el prejudici o la discriminació envers dones o homes que es reconeixen a si mateixos com a homosexuals.

L’entitat destaca que, ¬ęper empoderar i donar visibilitat per la doble discriminaci√≥ de les dones homosexuals, es fa servir el terme “lesbof√≤bia”¬Ľ; i tamb√© defineix els conceptes “bif√≤bia” (odi o aversi√≥ cap a persones bisexuals), “transf√≤bia” (discriminaci√≥ i conductes i actituds negatives cap a les persones transg√®nere o transsexuals) i “plomof√≤bia” (discriminaci√≥ que la pr√≤pia comunitat LGBT+ realitza a les persones ‚Äúploma‚ÄĚ que formen part del col¬∑lectiu; √©s a dir, aquelles persones que mostren trets associats al sexe oposat).

En aquest sentit, l’Observatori contra la LGTBIf√≤bia de Castella-La Manxa (consultat el 2021) alerta que tamb√© es considera LGTBIf√≤bia el:

Rebuig, por, repudi, prejudici, menyspreu o discriminaci√≥ a aquelles persones la realitat d’orientaci√≥ sexual, romanticisme, expressi√≥ de g√®nere, desenvolupament sexual o identitat sexual de les quals s’englobi dins de l’espectre del col¬∑lectiu LGTBI, es considerin o no part d’aquest; persones integrants de fam√≠lies LGTBI o per afinitat o associaci√≥ a aquestes.

L’Ajuntament de Barcelona explica que l’LGTBIf√≤bia t√© diferents graus de viol√®ncia, que classifica en una escala de color.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avançar en la protecció dels drets humans de totes les persones arreu del món.

L’ODS 10 s’adreça a la reducció de les desigualtats i, entre les seves metes, inclou:

10.2 D’aquí al 2030, potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de la seva edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió o situació econòmica o una altra condició.

Recursos 

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework