Armamentisme

El negoci de les armes

Industria armamentistica

Indústria armamentística

Exercits i empreses de seguretat privades

Seguretat privada

Desplacaments de persones per atacs terroristes i grups armats a Mali

Desplaçaments Mali

Compra armes Somalia

Armes Somàlia

Compra armes Ucraina

Armes Ucraïna

La producció i venda d’armes és un dels principals negocis a escala global. Les armes es produeixen a diferents països (Estats Units, Rússia, Espanya, Bèlgica…) i es venen a exèrcits i a empreses de seguretat privada (entre els quals, els anomenats “mercenaris”). Mitjançant canals de distribució il·legals les armes arriben a grups terroristes, a grups armats (entre aquests, les anomenades guerrilles), traspassant embargaments i legislacions internacionals.

El negoci de les armes necessita de soldats i també de mercenaris. Els primers són reclutats pels propis estats entre els seus nacionals, mentre que els segons són reclutats, entre d’altres, a països empobrits. La demanda de soldats en moments de guerra és tan elevada que sovint es recorre a nens i nenes per al combat.

Espanya és un dels 10 principals productors d’armes per volum de fabricació i venda. Segons dades del Ministeri de Defensa (2010), unes 400 empreses estan directament relacionades amb aquest negoci i donen feina a unes 240.000 persones. Les armes produïdes es venen a països del Golf Pèrsic, del Magrib i Amèrica del Sud.

Les dècades de pressió del moviment per la pau van assolir una fita l’any 2013, quan es va elaborar un Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes que cerca reduir i controlar la seva comercialització a països en conflicte armat o que poden subministrar armes a aquests països.

Presencia mercenaris Afganistan

Mercenaris Afganistan

Entrada armes Costa Ivori

Armes Costa Ivori

Grups armats rebels a Libia

Rebels Líbia

Contractacio mercenaris

Contractació mercenaris

Infants soldat

Infants soldat

Tractat Internacional comerç armes

Tractat armes

Còmics

Recursos pedagògics

Fonts d’informació (seguint l’ordre de les imatges)

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework