Conflictes armats

Presencia Espanya a missions ONU i OTAN

Presència a missions

Escenaris de conflictes armats

Escenaris de conflictes armats

Presencia militar ONU

Presència militar de Nacions Unides

Des d’Europa (Ucraïna) passant per l’Àfrica (Mali, República Democràtica del Congo…), Àsia (Afganistan), Pròxim Orient (Israel, Palestina, Iraq…) o Amèrica (Colòmbia…), es calcula que al món hi ha prop de quaranta conflictes armats actius. En la majoria d’ells, hi són presents forces militars estrangeres liderades per països com els Estats Units, França, Regne Unit, la Federació Russa…, així com organismes internacionals com l’ONU o l’OTAN.

En el marc de missions liderades per Nacions Unides, Espanya manté presència militar a Haití, Líban, Mali i la República Centreafricana. A més, ha participat en missions de l’OTAN a l’Afganistan, l’Iraq i Kuwait, i participa de les operacions contra la pirateria a Somàlia.

En els territoris afectats per conflictes armats, es produeixen tot tipus de vulneracions dels drets humans de la població civil: assassinats, tortures, desplaçaments forçats… En general, es tracta de llocs geoestratègics en què el control i accés a recursos naturals, com les fonts d’energia, l’aigua o els aliments, són un factor clau en el conflicte.

Alhora, podem observar com la justícia internacional, tot i que lentament, comença a funcionar, i es comencen a condemnar les actuacions de membres de grups armats, governants involucrats en crims contra la humanitat, etc. Aquests avenços estan sent possibles gràcies a la lluita de moviments socials locals i internacionals.

Presencia militar OTAN

Presència militar de l’OTAN

Violacions dels drets humans

Violacions de drets

Interessos en el control i acces als recursos naturals

Control i accés a recursos

Justicia Internacional

Justícia internacional

Còmics

Recursos pedagògics

Fonts d’informació (seguint l’ordre de les imatges)