Globalitzaci贸 econ貌mica

Llocs de producci贸 de mat猫ries primeres

Producci贸 mat猫ries

Llocs de consum de materies fabricades als paisos empobrits

Consum mat猫ries

Concentraci贸 de la propietat plataneros

Concentraci贸 propietat

Cacadors furtius

Ca莽adors furtius

Una de les manifestacions m茅s evidents de la globalitzaci贸 茅s que podem consumir productes elaborats arreu del m贸n. La nostra roba pot estar fabricada a Bangladesh o Brasil. Els mobles de casa poden estar fabricats a Xina per貌 amb fusta talada d鈥檜n bosc de l鈥橝maz貌nia. Els alvocats i els esp脿rrecs poden ser de Per煤. Els cotxes que circulen pels nostres carrers poden tenir components d鈥橝lemanya, Corea del Sud, Xina o l鈥櫭峮dia, amb mat猫ries primeres procedents de pa茂sos africans i haver-se acoblat a Espanya.

El gran desenvolupament de les telecomunicacions i la millora en els transports han facilitat que les empreses puguin ubicar la seva producci贸 a l鈥檃ltre extrem del m贸n.

En quines condicions es realitza aquesta producci贸? L鈥櫭簊 intensiu de pesticides, l鈥檃caparament de terres en mans d鈥檜ns pocs propietaris i la destinaci贸 de la producci贸 cap als mercats internacionals s贸n elements que afavoreixen la vulneraci贸 del dret a l鈥檃limentaci贸 de moltes persones, en forma de gana i desnutrici贸.

Les condicions laborals de les persones que produeixen aquests aliments tamb茅 poden ser molt dures, amb situacions extremes com el treball esclau en la ind煤stria del peix. La recollida de cacau s鈥檋a de fer de forma manual en pa茂sos d鈥檈sc脿s desenvolupament democr脿tic, on 茅s freq眉ent la utilitzaci贸 d鈥檌nfants que treballen en condicions insalubres i sense possibilitat d鈥檃cc茅s a l鈥檈ducaci贸. La ind煤stria t猫xtil ocupa majorit脿riament dones que poden treballar en edificis deteriorats, sense ventilaci贸 ni sortides d鈥檈merg猫ncia.

Tot i les campanyes de pressi贸 per promoure la responsabilitat social corporativa de les empreses transnacionals, la producci贸 industrial continua associada a greus i massives vulneracions dels drets humans.

A Espanya, nombroses empreses tenen deslocalitzada la seva producci贸, especialment aquelles dedicades al t猫xtil i a l鈥檃utom貌bil, tot i que tamb茅 es deslocalitzen parts de la producci贸 del sector de l鈥檈lectr貌nica. Els llocs on s鈥檜biquen les noves f脿briques corresponen a aquells pa茂sos on la m脿 d鈥檕bra 茅s m茅s barata i la legislaci贸 laboral m茅s laxa. Aix铆, s贸n nombroses les den煤ncies d鈥檕rganitzacions de drets humans per l鈥檈scassa protecci贸 dels treballadors i treballadores dins l鈥檈mpresa: per les formes i les causes dels acomiadaments, l’obligaci贸 de fer hores extres no remunerades, la pressi贸 per arribar a cotes de producci贸, la manca de seguretat i d’equips de protecci贸… La culminaci贸 d鈥檃questes condicions de treball prec脿ries s贸n els accidents laborals, tant individuals com col路lectius.

Sindicats i ONG d鈥檃rreu de m贸n documenten i denuncien les empreses on es produeixen aquestes vulneracions dels drets humans, aix铆 com la responsabilitat de les marques que les contracten. Com a consumidors i consumidores podem exercir pressi贸 practicant un consum responsable, tot adquirint productes elaborats localment, de forma respectuosa amb el medi ambient i respectant els drets laborals dels treballadors i treballadores.

Explotacio laboral infantil

Explotaci贸 infantil

Deslocalitzacio empreses espanyoles i americanes

Deslocalitzaci贸 empresarial

Condicions laborals

Condicions laborals

Accidents mortals

Accidents mortals

Judicis a empreses maquiladores

Judicis maquiladores

C貌mics

Recursos pedag貌gics

Fonts d’informaci贸 (seguint l’ordre de les imatges)

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework