Migracions internacionals

Moviments socials de protesta

Moviments socials de protesta

Enviament remeses

Enviament de remeses

Una de les manifestacions més visibles de la desigualtat mundial són les migracions internacionals causades per la violència directa, estructural i simbòlica.

La pobresa, el deteriorament ambiental, els conflictes armats, el totalitarisme, l’homofòbia… porten milions de persones arreu del món a deixar enrere les seves arrels familiars i socials a la recerca d’un futur millor.

Els fluxos migratoris s’intenten controlar mitjançant regulacions legals, acords bilaterals i forces de seguretat. Durant el camí fins arribar a la destinació final, les persones migrants poden patir tot tipus d’abusos: robatoris, privació de llibertat, esclavitud, tortures… En el nou lloc de residència les vulneracions dels seus drets continuen en forma d’explotació laboral, inseguretat física, assetjament, discriminació, privació d’atenció sanitària…

A casa nostra, la gestió de la crisi global ha incrementat la desigualtat econòmica i social, mentre es presenten com inevitables situacions com la pobresa, el treball precari, els desnonaments, la privatització de serveis bàsics… En aquest context, la desprotecció dels drets humans afecta les persones més pobres de la societat, especialment si són estrangeres. Alhora milers de persones han emigrat des de l’estat espanyol a la recerca de feina.

Organitzacions de defensa dels drets humans documenten les vulneracions de drets humans patides per les persones migrants, i sovint les seves denúncies arriben als tribunals de justícia. Així mateix, creixen les iniciatives adreçades a promoure la convivència de persones de procedència cultural molt diversa, i es reivindica la igualtat de les persones migrades a la societat d’arribada.

Perills viatge

Perills del viatge

Zones de fronteres

Zones de fronteres

Condicions inhumanes de treball

Condicions inhumanes de treball

Còmics

Recursos pedagògics

Fonts d’informació (seguint l’ordre de les imatges)

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework