Microracismes

La Xarxa 脪mnia de la Direcci贸 General d鈥橝cci贸 C铆vica i Comunit脿ria de la Generalitat de Catalunya (consultat el 2021) defineix els microracismes com:

Comentaris, situacions, actituds…, presents de manera impl铆cita i poc visible en el dia a dia, que responen a una base racista i supremacista.

Per mitj脿 d’aquest fenomen, el racisme ha passat de fer-se patent i ser molt visible a trobar-se d’una manera m茅s amagada en les societats actuals; una manera que, tanmateix, 茅s igual de nociva per a la comunitat que el pateix.

La revista Afrof茅minas afirma que els microracismes 芦no s贸n agressius ni premeditats禄, sin贸 que 芦es manifesten com una interioritzaci贸 de prejudicis禄 i, per tant, 芦s贸n fruit del racisme estructural de la nostra societat禄. Segons aquest article (2017), els mitjans de comunicaci贸 (televisi贸, publicitat, cinema, premsa, llibres, etc.) s贸n els principals responsables de la perpetuaci贸 dels esmentats prejudicis, ja que els alimenten cont铆nuament.

Al v铆deo ‘5 ejemplos de microracismos‘ (2018), Desir茅e Bela explica situacions molt comunes en qu猫 el microracisme es fa present: a l’hora de fer una entrevista de feina, al transport p煤blic, quan es parla amb una persona racialitzada o quan ens hi comuniquem virtualment.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

L鈥ODS 10 s鈥檃dre莽a a la reducci贸 de les desigualtats i, entre les seves metes, inclou:

10.2 D’aqu铆 al 2030, potenciar i promoure la inclusi贸 social, econ貌mica i pol铆tica de totes les persones, independentment de la seva edat, sexe, discapacitat, ra莽a, 猫tnia, origen, religi贸 o situaci贸 econ貌mica o una altra condici贸.

Recursos聽

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework