Migracions
Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.
>> Per saber-ne més: Com identificar fonts d’informació per al teu projecte educatiu?
Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca
Organismes governamentals
United Nations High Comissioner for Refugees (UNHCR)
- International Organization for Migrations (IOM). Legislació, publicacions i informes al voltant dels drets dels immigrants, el tràfic il·legal i la cooperació internacional en la matèria.
- European Migration Network. És una xarxa creada en el marc de les institucions de la Unió Europea que té per objectiu atendre les necessitats d’informació de les institucions comunitàries, els estats i la ciutadania sobre la migració i l’asil. A la seva pàgina web es pot trobar informació sobre informes, estudis, estadístiques,…
- European Migration Portal. Guia d’informació de la Unió Europea destinada a informar a aquelles persones que no són ciutadanes de la Unió Europea sobre com poden migrar legalment cap a la UE i, en concret, cap a cadascun dels països que en formen part, quines són les normatives a tenir en compte,…
- European Migrant Smuggling Centre (EMSC). Centre de l’EUROPOL que té per objecte ajudar els Estats membres de la UE a identificar i desmantellar les xarxes delictives involucrades en el tràfic de persones migrants.
- Secretaría de Estado de Migraciones. Al Portal d’Immigració, ofereix informació relacionada amb els tràmits i els procediments en matèria d’estrangeria, la normativa, els programes d’integració i, en general, amb les qüestions d’interès per als immigrants a Espanya.
ONG i moviments socials
European Council on Refugees and Exile (ECRE). És una aliança paneuropea formada per un centenar d’ONG que té com a objectiu la protecció i millora dels drets de les persones refugiades, de les persones demandants d’asil i de les persones desplaçades. Inclou la Xarxa Elena, un fòrum de professionals del dret que promou els majors estàndards de drets humans en el tractament d’aquests persones.
- Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR). És una ONG dedicada a la defensa dels drets de les persones demandants d’asil i també de les persones immigrades. A la pàgina web podreu consultar publicacions, articles, informes anuals,… El seu homòleg a l’Estat espanyol és el CEAR (Comisión Española de Ajuda al Refugiado)
- ACCEM. Organització sense ànim de lucre que té la missió de defensar els drets fonamentals, l’atenció i l’acompanyament de les persones que es troben en risc d’exclusió social. S’ha especialitzat en refugi i migració, i treballa a favor de la inclusió de les persones, en busca de la igualtat de drets, deures i oportunitats.
- CITE (Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers). Departament de Comissions Obreres. Aquesta pàgina recull informació sobre activitats, articles, anàlisis d’interès, campanyes de sensibilització, etc., tot relacionat amb la immigració, la tolerància, el respecte pels drets humans, etc.
- SODEPAU (Solidaritat per al Desenvolupament i la Pau). Aquesta organització porta a terme el projecte Xenofília, que es defineix com un programa integral d’acollida a la població immigrada així com de sensibilització a la població autòctona. Aquest projecte es desenvolupa al districte de Ciutat Vella (Barcelona).
- SOS Racisme. ONG que realitza campanyes de sensibilització i elabora materials pedagògics sobre el racisme. Té un centre de documentació i una oficina d’informació i denúncies (que aporta suport psicològic, assessorament jurídic, etc.). És d’especial interès el seu informe anual sobre el racisme a Espanya.
- Amnistía Internacional España. ONG d’àmbit internacional i amb seu a Espanya dedicada a la defensa dels drets humans i a la denúncia de les violacions dels drets humans. Elabora informes, realitza campanyes de sensibilització, informació i pressió, elabora materials didàctics, etc.
ONG de Barcelona ciutat que treballen aquest tema
Centres de recerca
Migrant Integration Policy Index (MIPEX). Eina per comparar el que els governs fan per promoure la integració dels migrants a tota Europa i al món.
- Observatorio Iberoamericano sobre Movilidad Humana, Migraciones y Desarrollo (OBIMID). Xarxa d’institucions vinculades a la investigació, docència i incidència en polítiques públiques i drets humans, amb seu a la Universitat Pontifícia de Comillas, que genera i transfereix informació sobre mobilitat humana, migracions i desenvolupament amb èmfasi en l’àrea d’Iberoamèrica.
- IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània). Think and do tank especialitzat en les relacions euromediterrànies.
- Anuari CIDOB de la Immigració. Publicació d’anàlisi i de balanç editada per CIDOB des de l’any 2007. A partir d’una perspectiva multi i interdisciplinar, analitza les principals polítiques, característiques i tendències de la immigració a Espanya (els temes més rellevants de l’any), en el context europeu i internacional. Aquí s’accedeix a altres publicacions de CIDOB en l’àmbit de les migracions.
- Colectivo IOE. El Col·lectiu IOÉ se centra en la investigació de les migracions transnacionals.
- Migrar con derechos. Pàgina web coordinada per la Universitat de Lleó que conté espais de legislació, jurisprudència, notícies, impresos i formularis, novetats i bibliografia sobre migració. Especial atenció mereix l’espai Quaderns d’Estrangeria, que inclou totes les novetats en matèria jurídica a nivell internacional, europeu i estatal.
- MigraLab. Projecte de la Fundació ACSAR que busca oferir – a institucions, món acadèmic i societat civil – la possibilitat d’accedir, en un mateix espai, a dades sobre immigració i refugi a Catalunya.
Etiquetes:Migracions