Mitjans de comunicació

Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.flecha

Mitjans alternatius en llengua castellana | Mitjans alternatius en llengua anglesa | Centres de recerca

Mitjans alternatius en llengua castellana

 • InfoLibre. S’autodefineix com “proposta informativa i cívica que neix en el moment en què la crisi econòmica amenaça tant la democràcia com el periodisme, subordinats cada cop més als interessos del poder econòmic i financer”. A la seva web es poden trobar informacions, anàlisi i opinió.
 • Rebelión. Espai web en què s’inclouen notícies d’arreu del món, articles d’opinió, i articles de diferents entitats i moviments socials i cívics.
 • Le Monde Diplomatique. Edició en castellà del diari digital dirigit per Ignacio Ramonet. A la pàgina web es poden trobar articles i anàlisis en profunditat de les qüestions més candents de l’àmbit nacional i internacional. És una de les referències més importants en la temàtica d’Orient Pròxim. També es poden consultar les versions en francès i anglès.
 • Cuervo Blanco. Directori de mitjans de comunicació alternatius en què es poden trobar adreces de revistes on-line, solidaritat, informació alternativa classificada per temes, etc.
 • Indymedia. Es defineix com “el col·lectiu de les organitzacions dels mitjans independents i dels centenars de periodistes que ofereixen cobertura no corporativa”. La seva web es troba traduïda en diferents idiomes; entre ells, castellà, anglès i francès. Disposen d’un fòrum de publicació oberta.
 • ALAI. Sigles de l’Agència Llatinoamericana d’Información, ALAI és un centre d’informació orientat a la producció, processament i difusió d’informació sistematitzada. Alhora, ALAI acompanya les organitzacions socials en el desenvolupament de les accions i capacitats comunicatives. A la seva pàgina web es poden trobar articles d’opinió i anàlisis. També disposa d’un sistema de recerca d’informació per temàtica i disposa (en versió on-line i lliure) de llibres i publicacions.
 • Red Voltaire. Es defineix com una xarxa de premsa no alineada, especialitzada en l’anàlisi de les relacions internacionals. A la seva pàgina web, traduïda en diferents idiomes (entre ells, el castellà, l’anglès o el francès), es troben articles, anàlisis, dossiers temàtics,…

Mapa col·laboratiu de mitjans alternatius realitzat en el marc del projecte de recerca “Los jóvenes y el Tercer Sector de la Comunicación en España”

Mitjans alternatius en llengua anglesa

 • AlterNet Neix al 1998 amb l’objectiu de donar a conèixer i pressionar en temàtiques mediambientals, de drets humans, llibertats civils, justícia social,…A la seva pàgina web es poden trobar articles, opinions i anàlisis en profunditat de les temàtiques anteriors així com de política, economia,… La tasca d’AlterNet ha estat reconeguda amb diferents premis i guardons.
 • Global research És un centre de recerca amb base a Montreal. A la seva pàgina es poden trobar articles, notícies, investigació i anàlisi sobre temes relacionats amb l’àmbit social, econòmic, estratègic i mediambiental.
 • Democracy now! En anglès i castellà, aquesta pàgina web dirigida pels periodistes Amy Goodman i Juan González es defineix com un noticiari nacional, diari i independent que atorga al públic una perspectiva diferent de les notícies, dominades per les grans corporacions mediàtiques. Una perspectiva basada en la credibilitat de les fonts d’informació que es sustenta en un finançament privat (dels lectors, inversors,…). A la seva pàgina s’inclouen des d’articles en profunditat fins a exclusives passant per articles d’opinió.
 • MediaLens La finalitat de MediaLens és comparar les versions dels fets que donen els mitjans de comunicació de les grans corporacions amb fets, opinió d’experts,… A la seva pàgina web es troben articles, alertes,…
 • CorpWatch Pàgina web dedicada a la generació d’informació (articles, anàlisis,…) sobre l’acció de les corporacions transnacionals. S’editen informacions i es poden buscar per tipologia d’indústria. És un espai molt interessant per aquelles persones que volen investigar sobre l’acció de les empreses transnacionals.
 • Z Communications Incorpora espais com ZNet, ZMagazine,… La seva finalitat és la creació i difusió d’informació per contribuir a la generació de pensament crític. Els diferents espais aborden articles, investigacions, opinions, temàtiques i controvèrsies actuals.

Centres de recerca

 • Mèdia.cat Observatori crític dels mitjans. És una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que té com a objectiu la difusió i defensa del rigor en el periodisme. A la seva pàgina web s’aborden elements i temes d’actualitat amb punts de vista independents i crítics.
 • Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural Grup d’investigació reconegut per la Universitat Autònoma de Barcelona al febrer del 2012. A la seva pàgina web es poden trobar notícies, anàlisis i informes. Se centren en l’estudi de les comunicacions públiques als municipis.
 • Observatori de Polítiques de Comunicació de l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (OPC InCom-UAB) “Té per objectiu realitzar un seguiment i una anàlisi dels esdeveniments que es produeixen en el terreny de l’acció política sobre el macrosector comunicatiu (essencialment, mitjans i aspectes de les polítiques de telecomunicacions que els afecten, sense oblidar la dimensió cultural), així com impulsar investigacions i activitats de divulgació relatives a aquest objecte d’estudi, complex i canviant”.
 • Observatori de la dona en els mitjans de comunicació Iniciativa de diferents ajuntaments que té com a objectiu promoure una anàlisi crítica de la representació de les dones en els mitjans audiovisuals.
 • Action-CRItique-MEdias ACRIMED Espai de recerca i de posada en comú de periodistes al servei de la crítica independent i radical. A la seva web es poden trobar articles que analitzen el paper dels mitjans de comunicació en temàtiques diverses d’actualitat.
 • FAIR Observatori dels mitjans de comunicació a nivell dels Estats Units.
 • Media Watch Observatori dels mitjans de comunicació que lluita contra els estereotips instal·lats a molts mitjans.

Etiquetes:

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework