Mitjans de comunicaci贸

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.flecha

Mitjans alternatius en llengua castellana | Mitjans alternatius en llengua anglesa | Centres de recerca

Mitjans alternatius en llengua castellana

 • InfoLibre. S’autodefineix com “proposta informativa i c铆vica que neix en el moment en qu猫 la crisi econ貌mica amena莽a tant la democr脿cia com el periodisme, subordinats cada cop m茅s als interessos del poder econ貌mic i financer”. A la seva web es poden trobar informacions, an脿lisi i opini贸.
 • Rebeli贸n. Espai web en qu猫 s’inclouen not铆cies d’arreu del m贸n, articles d’opini贸, i articles de diferents entitats i moviments socials i c铆vics.
 • Le Monde Diplomatique. Edici贸 en castell脿 del diari digital dirigit per Ignacio Ramonet. A la p脿gina web es poden trobar articles i an脿lisis en profunditat de les q眉estions m茅s candents de l’脿mbit nacional i internacional. 脡s una de les refer猫ncies m茅s importants en la tem脿tica d’Orient Pr貌xim. Tamb茅 es poden consultar les versions en franc猫s i angl猫s.
 • Cuervo Blanco. Directori de mitjans de comunicaci贸 alternatius en qu猫 es poden trobar adreces de revistes on-line, solidaritat, informaci贸 alternativa classificada per temes, etc.
 • Indymedia. Es defineix com “el col路lectiu de les organitzacions dels mitjans independents i dels centenars de periodistes que ofereixen cobertura no corporativa”. La seva web es troba tradu茂da en diferents idiomes; entre ells, castell脿, angl猫s i franc猫s. Disposen d’un f貌rum de publicaci贸 oberta.
 • ALAI. Sigles de l’Ag猫ncia Llatinoamericana d’Informaci贸n, ALAI 茅s un centre d’informaci贸 orientat a la producci贸, processament i difusi贸 d’informaci贸 sistematitzada. Alhora, ALAI acompanya les organitzacions socials en el desenvolupament de les accions i capacitats comunicatives. A la seva p脿gina web es poden trobar articles d’opini贸 i an脿lisis. Tamb茅 disposa d’un sistema de recerca d’informaci贸 per tem脿tica i disposa (en versi贸 on-line i lliure) de llibres i publicacions.
 • Red Voltaire. Es defineix com una xarxa de premsa no alineada, especialitzada en l’an脿lisi de les relacions internacionals. A la seva p脿gina web, tradu茂da en diferents idiomes (entre ells, el castell脿, l’angl猫s o el franc猫s), es troben articles, an脿lisis, dossiers tem脿tics,…

Mapa col路laboratiu de mitjans alternatius realitzat en el marc del projecte de recerca 鈥Los j贸venes y el Tercer Sector de la Comunicaci贸n en Espa帽a

Mitjans alternatius en llengua anglesa

 • AlterNet Neix al 1998 amb l’objectiu de donar a con猫ixer i pressionar en tem脿tiques mediambientals, de drets humans, llibertats civils, just铆cia social,…A la seva p脿gina web es poden trobar articles, opinions i an脿lisis en profunditat de les tem脿tiques anteriors aix铆 com de pol铆tica, economia,… La tasca d’AlterNet ha estat reconeguda amb diferents premis i guardons.
 • Global research 脡s un centre de recerca amb base a Montreal. A la seva p脿gina es poden trobar articles, not铆cies, investigaci贸 i an脿lisi sobre temes relacionats amb l’脿mbit social, econ貌mic, estrat猫gic i mediambiental.
 • Democracy now! En angl猫s i castell脿, aquesta p脿gina web dirigida pels periodistes Amy Goodman i Juan Gonz谩lez es defineix com un noticiari nacional, diari i independent que atorga al p煤blic una perspectiva diferent de les not铆cies, dominades per les grans corporacions medi脿tiques. Una perspectiva basada en la credibilitat de les fonts d’informaci贸 que es sustenta en un finan莽ament privat (dels lectors, inversors,…). A la seva p脿gina s’inclouen des d’articles en profunditat fins a exclusives passant per articles d’opini贸.
 • MediaLens La finalitat de MediaLens 茅s comparar les versions dels fets que donen els mitjans de comunicaci贸 de les grans corporacions amb fets, opini贸 d’experts,… A la seva p脿gina web es troben articles, alertes,…
 • CorpWatch P脿gina web dedicada a la generaci贸 d’informaci贸 (articles, an脿lisis,…) sobre l’acci贸 de les corporacions transnacionals. S’editen informacions i es poden buscar per tipologia d’ind煤stria. 脡s un espai molt interessant per aquelles persones que volen investigar sobre l’acci贸 de les empreses transnacionals.
 • Z Communications Incorpora espais com ZNet, ZMagazine,… La seva finalitat 茅s la creaci贸 i difusi贸 d’informaci贸 per contribuir a la generaci贸 de pensament cr铆tic. Els diferents espais aborden articles, investigacions, opinions, tem脿tiques i controv猫rsies actuals.

Centres de recerca

 • M猫dia.cat Observatori cr铆tic dels mitjans. 脡s una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que t茅 com a objectiu la difusi贸 i defensa del rigor en el periodisme. A la seva p脿gina web s’aborden elements i temes d’actualitat amb punts de vista independents i cr铆tics.
 • Laboratori de Periodisme i Comunicaci贸 per a la Ciutadania Plural Grup d鈥檌nvestigaci贸 reconegut per la Universitat Aut貌noma de Barcelona al febrer del 2012. A la seva p脿gina web es poden trobar not铆cies, an脿lisis i informes. Se centren en l’estudi de les comunicacions p煤bliques als municipis.
 • Observatori de Pol铆tiques de Comunicaci贸 de l鈥橧nstitut de la Comunicaci贸 de la Universitat Aut貌noma de Barcelona (OPC InCom-UAB) “T茅 per objectiu realitzar un seguiment i una an脿lisi dels esdeveniments que es produeixen en el terreny de l鈥檃cci贸 pol铆tica sobre el macrosector comunicatiu (essencialment, mitjans i aspectes de les pol铆tiques de telecomunicacions que els afecten, sense oblidar la dimensi贸 cultural), aix铆 com impulsar investigacions i activitats de divulgaci贸 relatives a aquest objecte d’estudi, complex i canviant”.
 • Observatori de la dona en els mitjans de comunicaci贸 Iniciativa de diferents ajuntaments que t茅 com a objectiu promoure una an脿lisi cr铆tica de la representaci贸 de les dones en els mitjans audiovisuals.
 • Action-CRItique-MEdias ACRIMED Espai de recerca i de posada en com煤 de periodistes al servei de la cr铆tica independent i radical. A la seva web es poden trobar articles que analitzen el paper dels mitjans de comunicaci贸 en tem脿tiques diverses d’actualitat.
 • FAIR Observatori dels mitjans de comunicaci贸 a nivell dels Estats Units.
 • Media Watch Observatori dels mitjans de comunicaci贸 que lluita contra els estereotips instal路lats a molts mitjans.

Etiquetes:

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework