Organismes internacionals

Els organismes internacionals (o organitzacions intergovernamentals) s贸n entitats compostes per diferents estats o per altres organismes internacionals, que mitjan莽ant un acord, conveni o tractat, s鈥檜neixen per treballar en temes comuns.

Hist貌ricament, les claus de l鈥檃parici贸 i desenvolupament de les organitzacions internacionals s贸n dues:

  • la realitzaci贸 de confer猫ncies internacionals, especialment entre principis del segle XIX i principis del XX, que permetr脿 el desenvolupament dels tractats multilaterals
  • l鈥檃parici贸 d鈥檈structures institucionals permanents

Com definim les organitzacions internacionals? Com aquelles organitzacions que estan fundades i constitu茂des per estats, estan subjectes al dret internacional p煤blic, disposen d鈥櫭瞨gans propis, independents i permanents que realitzen funcions espec铆fiques i pretenen adoptar decisions jur铆diques diferents a les que els seus estats membres adopten de forma particular.

Alguns dels organismes internacionals m茅s importants s贸n els seg眉ents:

  • ONU聽(Organitzaci贸 de les Nacions Unides). Fundada l’any聽1945, arran de聽la Segona Guerra Mundial, amb l鈥檕bjectiu de mantenir la pau i la seguretat internacionals, fomentar les relacions d鈥檃mistat entre les nacions i promoure el progr茅s social, la millora del nivell de vida i els Drets Humans.
  • OTAN聽(Organitzaci贸 del Tractat de l鈥橝tl脿ntic Nord). Alian莽a militar i pol铆tica que constitueix un sistema de defensa col路lectiva.
  • OEA (Organitzaci贸 dels Estats Americans). Organitzaci贸 fundada amb l鈥檕bjectiu d鈥檕btenir un ordre de pau, seguretat i desenvolupament entre els seus estats membres.
  • UA (Uni贸 Africana). Organitzaci贸 creada per accelerar el proc茅s d鈥檌ntegraci贸 del continent聽 afric脿, fer front als problemes socials, econ貌mics i pol铆tics i promoure la cooperaci贸 pel desenvolupament entre els estats membres i en el marc de les Nacions Unides.
  • ASACR (Associaci贸 Sudasi脿tica per a la Cooperaci贸 Regional). Associaci贸 d鈥檃lguns pa茂sos asi脿tics per fomentar la uni贸 pol铆tica i econ貌mica, i promoure la pau, l鈥檈stabilitat i el progr茅s entre els estats membres.
  • OCDE (Organitzaci贸 per a la Cooperaci贸 i el Desenvolupament Econ貌mic). Organitzaci贸 fundada amb l鈥檕bjectiu de promoure pol铆tiques que millorin el benestar econ貌mic i social de les persones de tot el m贸n.
Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework