Organismes internacionals

Els organismes internacionals (o organitzacions intergovernamentals) s贸n entitats compostes per diferents estats o per altres organismes internacionals, que mitjan莽ant un acord, conveni o tractat, s鈥檜neixen per treballar en temes comuns.

Hist貌ricament, les claus de l鈥檃parici贸 i desenvolupament de les organitzacions internacionals s贸n dues:

  • la realitzaci贸 de confer猫ncies internacionals, especialment entre principis del segle XIX i principis del XX, que permetr脿 el desenvolupament dels tractats multilaterals
  • l鈥檃parici贸 d鈥檈structures institucionals permanents

Com definim les organitzacions internacionals? Com aquelles organitzacions que estan fundades i constitu茂des per estats, estan subjectes al dret internacional p煤blic, disposen d鈥櫭瞨gans propis, independents i permanents que realitzen funcions espec铆fiques i pretenen adoptar decisions jur铆diques diferents a les que els seus estats membres adopten de forma particular.

Alguns dels organismes internacionals m茅s importants s贸n els seg眉ents:

  • ONU聽(Organitzaci贸 de les Nacions Unides). Fundada l’any聽1945, arran de聽la Segona Guerra Mundial, amb l鈥檕bjectiu de mantenir la pau i la seguretat internacionals, fomentar les relacions d鈥檃mistat entre les nacions i promoure el progr茅s social, la millora del nivell de vida i els Drets Humans.
  • OTAN聽(Organitzaci贸 del Tractat de l鈥橝tl脿ntic Nord). Alian莽a militar i pol铆tica que constitueix un sistema de defensa col路lectiva.
  • OEA (Organitzaci贸 dels Estats Americans). Organitzaci贸 fundada amb l鈥檕bjectiu d鈥檕btenir un ordre de pau, seguretat i desenvolupament entre els seus estats membres.
  • UA (Uni贸 Africana). Organitzaci贸 creada per accelerar el proc茅s d鈥檌ntegraci贸 del continent聽 afric脿, fer front als problemes socials, econ貌mics i pol铆tics i promoure la cooperaci贸 pel desenvolupament entre els estats membres i en el marc de les Nacions Unides.
  • ASACR (Associaci贸 Sudasi脿tica per a la Cooperaci贸 Regional). Associaci贸 d鈥檃lguns pa茂sos asi脿tics per fomentar la uni贸 pol铆tica i econ貌mica, i promoure la pau, l鈥檈stabilitat i el progr茅s entre els estats membres.
  • OCDE (Organitzaci贸 per a la Cooperaci贸 i el Desenvolupament Econ貌mic). Organitzaci贸 fundada amb l鈥檕bjectiu de promoure pol铆tiques que millorin el benestar econ貌mic i social de les persones de tot el m贸n.
L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework