Organismes internacionals

Els organismes internacionals (o organitzacions intergovernamentals) són entitats compostes per diferents estats o per altres organismes internacionals, que mitjançant un acord, conveni o tractat, s’uneixen per treballar en temes comuns.

Històricament, les claus de l’aparició i desenvolupament de les organitzacions internacionals són dues:

  • la realització de conferències internacionals, especialment entre principis del segle XIX i principis del XX, que permetrà el desenvolupament dels tractats multilaterals
  • l’aparició d’estructures institucionals permanents

Com definim les organitzacions internacionals? Com aquelles organitzacions que estan fundades i constituïdes per estats, estan subjectes al dret internacional públic, disposen d’òrgans propis, independents i permanents que realitzen funcions específiques i pretenen adoptar decisions jurídiques diferents a les que els seus estats membres adopten de forma particular.

Alguns dels organismes internacionals més importants són els següents:

  • ONU (Organització de les Nacions Unides). Fundada l’any 1945, arran de la Segona Guerra Mundial, amb l’objectiu de mantenir la pau i la seguretat internacionals, fomentar les relacions d’amistat entre les nacions i promoure el progrés social, la millora del nivell de vida i els Drets Humans.
  • OTAN (Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord). Aliança militar i política que constitueix un sistema de defensa col·lectiva.
  • OEA (Organització dels Estats Americans). Organització fundada amb l’objectiu d’obtenir un ordre de pau, seguretat i desenvolupament entre els seus estats membres.
  • UA (Unió Africana). Organització creada per accelerar el procés d’integració del continent  africà, fer front als problemes socials, econòmics i polítics i promoure la cooperació pel desenvolupament entre els estats membres i en el marc de les Nacions Unides.
  • ASACR (Associació Sudasiàtica per a la Cooperació Regional). Associació d’alguns països asiàtics per fomentar la unió política i econòmica, i promoure la pau, l’estabilitat i el progrés entre els estats membres.
  • OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic). Organització fundada amb l’objectiu de promoure polítiques que millorin el benestar econòmic i social de les persones de tot el món.
Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework