Construint pau des dels municipis

Enllaç al recurs
Autoria: Berta Maristany Corbella
Coordinació: Helena Aranda Mayor, Mariano Flores
Editorial: Edualter i Alcaldes per la Pau
Any: 2021
Idioma: Català
Guia d’educació per a la pau a l’àmbit local, que mostra algunes accions per contribuir al municipalisme per la pau des de l’àmbit educatiu. Es planteja en la direcció de la “pau positiva”, per la qual cal conèixer amb profunditat la violència i planificar accions i estratègies per aconseguir justícia sense cap mena de violència. En aquest context, la pau no consisteix només en l’absència de violència directa, sinó que la manca de desenvolupament humà i d’accés a l’educació o a la salut, les desigualtats econòmiques i el no respecte als drets humans són les principals amenaces per a la pau.

Llegir més

Som crítics? Fonaments per a una educació compromesa

Enllaç al recurs
Autoria: Francesc Torralba, Mar Rosàs
Editorial: Fundació Jaume Bofill, col·lecció “Informes breus”, núm. 69
Any: 2019
Idioma: Català

Informe que pretén ajudar a reflexionar sobre quin ha de ser el lloc del pensament crític a l’educació. Per fer-ho, els autors han anat a les arrels del pensament crític a través de l’anàlisi dels referents i corrents que han dibuixat i inspirat les concepcions diverses que actualment existeixen.

La publicació també recull els principals eixos temàtics del pensament crític, el seu vincle amb el currículum competencial, i algunes orientacions per a la seva aplicabilitat.

Llegir més

Educació per als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Objectius d’aprenentatge

Accés al documentEducation for Sustainable Development Goals
Autoria: Sector d’Educació de la UNESCO i L’agenda mundial Educació 2030
Editorial: Traducció catalana publicada per UNESCOCAT
Lloc: Catalunya
Any: 2017
Idioma: Català

Aquesta publicació està dissenyada com una guia per a professionals de l’educació sobre l’ús de l’Educació per al Desenvolupament Sostenible (EDS) per a l’aprenentatge dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i conseqüentment per contribuir a l’assoliment d’aquests objectius.

Llegir més

Centros Educativos Transformadores. Rasgos y propuestas para avanzar

Enllaç al recurs
Autoria: Alejandra Boni i Begoña Arias (Ingenio [CSIC-UPV])
Editorial: Movimiento por la Educación Transformadora y la Ciudadanía Global
Any: 2017
Idioma: Castellà

A partir d’una reflexió amb xarxes de professorat que pertanyen al Moviment per l’Educació Transformadora i la Ciutadania Global, aquest document recull els trets que caracteritzen els centres educatius transformadors: aquells que incorporen l’Educació Transformadora i per a la Ciutadania Global (ETCG), que està basada i fonamentada en l’enfocament de gènere, soci-afectiu, de drets humans, d’interculturalitat, etc.

Llegir més

Teaching for Global Competence in a Rapidly Changing World

Accés al document
Autoria: Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OECD) i Centre d’Educació Global a la Societat d’Àsia
Any: 2018
Idioma: Anglès
Publicació que estableix un nou marc PISA per a la competència global (a primària i secundària) i proporciona orientació pràctica i exemples de com els educadors poden integrar-lo en el currículum, instrucció i avaluació existents.

Llegir més

Educació crítica transformadora

Enllaç al recurs
Autoria: Celorio Díaz, Gema. En el marc d’Alimentacción, xarxa d’escoles per un món rural viu.
Editorial: VSF Justicia Alimentaria Global i Hegoa
Lloc: Barcelona
Any: 2017
Etapa: ESO, Batxillerat
Idioma: Castellà, català, basc

Guia per pensar el model educatiu en el seu conjunt a través d’un marc teòric pedagògic per treballar la sobirania alimentària amb enfocament de gènere en els centres de secundària.

Llegir més

Citizenship Education at School in Europe

Citizenship Education in EuropeEnllaç al recurs
Autoria: EURYDICE
Editorial: EACEA, Comissió Europea
Lloc: Brusel·les
Any: 2017
Idioma: Anglès
L’objectiu general d’aquest informe és proporcionar una imatge actual i integral de l’educació per a la ciutadania a l’escola a Europa. L’informe proporciona una visió general de les polítiques nacionals en l’àrea d’educació per a la ciutadania en tots els països europeus coberts, descrivint l’educació per a la ciutadania en el seu estat actual, però també les principals reformes des de l’informe previ d’Eurydice (Comissió Europea, EACEA; 2012).

Llegir més

Educación Ecosocial: cómo educar frente a la crisis ecológica

Accés al document
Autoria: FUHEM Ecosocial
Editorial: Icaria Editorial
Lloc: Barcelona
Any: 2017
Idioma: Castellà
El document explora les àrees tradicionals de l’educació ambiental, com ara l’aprenentatge basat en la comprensió del funcionament de la natura i el pensament sistèmic, i també altres aspectes essencials de l’educació com l’aprenentatge socioemocional o les pedagogies que concedeixen gran importància al joc.

Amb això, aquesta edició de la col·lecció La situació del món, principal publicació del Worldwatch Institute, examina com repensar l’educació per tal de desenvolupar una societat sostenible preparada per adaptar-se al canvi global.

Llegir més

Empowering Global Citizens

Accés al document
Autoria: Fernando M. Reimers, Vidur Chopra, Connie K. Chung, Julia Higdon, E. B. O’Donnell
Editorial: Harvard Graduate School of Education
Lloc: Cambridge, Massachusetts (EE.UU.)
Any: 2016
Idioma: Anglès
Com podem ajudar els estudiants a treballar eficaçment amb altres persones d’orígens culturals diversos? Com podem ajudar-los a comprendre el món? Com els preparem per al treball i la vida en l’era de la globalització, la volatilitat i la incertesa? Aquest llibre ofereix als educadors i pares respostes a aquestes preguntes.

Llegir més

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework