Presentaci贸

Aqu铆 trobar脿s un an脿lisi del curr铆culum reglat des de la mirada de la cultura de pau, cercant identificar el potencial de la legislaci贸 vigent per aquest enfoc educatiu.

A partir dels decrets que estableixen els ensenyaments m铆nims en el marc de la LOE, oferim un buidat del elements que possibiliten l’educaci贸 per a la ciutadania global i en drets humans en les etapes d’infantil, prim脿ria, secund脿ria obligat貌ria i batxillerat, a partir de quatre 脿mbits que considerem definitoris d’aquest 脿mbit.

 

aprendizajes_ciudadania_global

Sense negar les defici猫ncies del curr铆culum reglat en relaci贸 a aquests 脿mbits, la guia tracta d’assenyalar els elements de la legislaci贸 que reforcen el desenvolupament d’aquests aprenentatges. Aix铆, el curr铆culum vigent explicita els seg眉ents continguts d’aprenentatge que nodreixen una ciutadania global basada en la cultura de pau:

  • Valors fonamentats en la dignitat humana i la conviv猫ncia. Igualtat. Respecte. Ajuda. Amistat. Equitat. Solidaritat.
  • Sentiment de perten猫ncia a una comunitat global. Interdepend猫ncia. Interculturalitat. Comunitat global.
  • Coneixement dels reptes globals. Sostenibilitat. Drets humans. Diversitat. Desenvolupament. G猫nere. Eradicaci贸 de la viol猫ncia.
  • Capacitat d’acci贸 transformadora. Pensament cr铆tic. Creativitat. Cura d’un mateix i dels altres. Conviv猫ncia. Cooperaci贸. Conflicte. Participaci贸. Consum responsable. Canvi social.

El curr铆culum per compet猫ncies afavoreix tamb茅聽criteris did脿ctics coherents amb aquest 脿mbit, aix铆 com l’avaluaci贸 formativa, aspectes sobre els que recollim tamb茅 alguns apunts.

Malgrat els anunciats canvis legislatius, el sistema educatiu forma part d’un macrosistema marcat per la globalitzaci贸, pel que aquesta dimensi贸 茅s ja ineludible en els centres i per les administracions educatives. La legislaci贸 pot afavorir-la o dificultar-la per貌, en un marc jur铆dic subjecte a la Constituci贸 Espanyola i al sistema internacional de drets humans, no pot impedir l’abordatge d’aquesta realitat global des d’un enfoc de drets humans.

La guia es concep com una eina en construcci贸n permanente a fi de potenciar les possibilitats del curr铆culum vigent en cada moment per desenvolupar una educaci贸 per a la ciutadania global que participi de la lluita per la pau i la consecuci贸 dels drets humans per totes les persones. Si comparteixes aquest enfoc sobre les finalitats de l’educaci贸, no dubtis en deixar-nos els teus comentaris.

Aquesta guia fou editada originalment en castell脿 a partir d’un finan莽ament d’AECID, entre els anys 2011 i 2012. Llegeix els articles en l’edici贸 en castell脿 del Portal PAULA.

Acc茅s a la guia

La Fundaci贸 Solidaritat UB col路labora en el projecte Compet猫ncies i EpD, impulsat per Edualter i l’Escola de Cultura de Pau, que vol facilitar la integraci贸 de continguts, metodologies i criteris d鈥檃valuaci贸 vinculats a la solidaritat, la pau, el desenvolupament hum脿 sostenible i l鈥檃n脿lisi de les desigualtats globals en el curr铆culum de l鈥檈ducaci贸 prim脿ria i secund脿ria, orientat al desenvolupament de les compet猫ncies b脿siques.

Compet猫ncies i EpD

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework