Agua i cultura

El vertigin贸s creixement de les societats m茅s desenvolupades en un m贸n globalitzat ha portat a un ab煤s, en tots els sentits, d鈥檃quest recurs b脿sic i imprescindible per a la vida, l鈥檃igua. La sostenibilitat del planeta i la just铆cia geopol铆tica reclamen una nova cultura de l鈥檃igua.

Com educadors hem de fer tot el possible per afavorir aquest canvi cultural amb uns objectius b脿sics:

  • Conrear una visi贸 hol铆stica i integradora per conservar els ecosistemes.
  • Sensibilitzar sobre la necessitat d鈥檜na gesti贸 equitativa que contempli el dret a l鈥檃igua.
  • Potenciar el sentit de corresponsabilitat per arribar a un consum m茅s responsable.

Quan el canvi no ve motivat per la necessitat immediata, no 茅s f脿cil i requereix reflexi贸. La cultura ens permet reflexionar sobre la relaci贸 que en cada moment i cada lloc les persones tenim amb el nostre entorn, en aquest cas, amb l鈥檃igua. Darrera d鈥檃questa relaci贸 s鈥檋i amaguen uns determinats valors, consideracions o interessos; esbrinar-ho ens permetr脿 raonar el canvi.

Les tradicions, els valors socials i les formes de vida ens diuen molt sobre com les diferents poblacions o societats perceben i gestionen els recursos h铆drics.

Quina 茅s la nostra cultura respecte a l鈥檃igua? Com ha canviat? Qui o qu猫 l鈥檋a canviat? Per qu猫 es planteja un nou canvi? Qu猫 volem? Com es canvia? Quin paper hi te l鈥檈ducaci贸? Qu猫 cal fer? 鈥 s贸n preguntes que poden motivar i orientar la reflexi贸.

脡s convenient que al llarg de l鈥檈scolaritat, en els diferents cicles i d鈥檃cord amb l鈥檈dat de l鈥檃lumnat, el professorat vagi plantejant activitats que permetin aquesta reflexi贸 i en aquest sentit fem algunes propostes:

Educaci贸 Infantil
La paraula aigua 茅s senzilla i permet fer un treball de lectoescriptura des dels diferents nivells. Tamb茅 pot ser interessant plantejar-se si, a difer猫ncia d鈥檃lgunes altres, deu ser una paraula que existeix en tots els idiomes del m贸n i per qu猫; esbrinar com es diu en altres idiomes, fer jocs de paraules, semblances i difer猫ncies, comencen igual鈥 i aconseguir que alg煤 ens l鈥檈scrigui en altres lleng眉es.

La paraula aigua en diferents idiomes

Educaci贸 Prim脿ria
Es planteja un treball al voltant dels contes al CI, dels refranys al CM i de la mitologia, llegendes i costums al CS.

M茅s recursos per a Prim脿ria

Educaci贸 Secund脿ria
Es proposa treballar les diferents visions sobre l鈥檃igua perqu猫 l鈥檃lumnat pugui recon猫ixer la seva i que la reflexi贸 amb els companys i companyes el porti a la construcci贸 d鈥檜na visi贸 comuna i li permeti reconstruir la pr貌pia.

Les poesies relacionades amb l鈥檃igua poden ser una bona eina per recon猫ixer la relaci贸 que diferents persones en diferents llocs, moments o situacions, tenen o han tingut amb l鈥檃igua. Permet una interpretaci贸 des de les pr貌pies viv猫ncies i quan es contextualitza, permet descobrir tot un entorn cultural. Tamb茅 esdev茅 una excel路lent oportunitat per descobrir les pr貌pies emocions. Pensem que organitzar un concurs de poesia al voltant de l鈥檃igua pot ser una bona manera de motivar la reflexi贸 sobre les pr貌pies relacions amb ella.

Recursos per al treball previ:Altres propostes per a l’aula

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework