El terrorisme: com ens afecta, com l’afrontem (2007)

Ha passat ja algun temps des de l’atemptat del 2 de juliol al Iemen en qu√® van morir deu persones i set m√©s van resultar ferides.

yemen_onu_medSegurament haureu sentit parlar sobre aquests fets i segurament tamb√© la r√†bia, el dolor, la impot√®ncia van deixant pas a la ra√≥. √Čs clar que la viol√®ncia, a curt i llarg termini, sols porta m√©s viol√®ncia i que la pau requereix entendre’s.

Per√≤ entendre’s passa per con√®ixer-se, recon√®ixer-se i respectar-se com a persones per poder arribar al di√†leg i a la resoluci√≥ dels conflictes.

La viol√®ncia fa enemics perqu√® ens fa perdre moltes coses. La p√®rdua de les vides humanes √©s irrecuperable, per√≤ s√≠ que podem recuperar la confian√ßa, la llibertat, la solidaritat, el respecte, la humanitat… i, amb esfor√ß, evitar l’escalada de viol√®ncia. Intentem-ho!

Proposta de treball

ProcésRecursosConclusió

Activitat 1: Les víctimes

Entre tot el grup penseu les diferents persones que, atenent al que coneixeu sobre el succe√Įt, creieu que s’han vist afectades per la trag√®dia, com per exemple, familiars, ag√®ncies de viatges, etc. Feu una llista que deixareu penjada a l’aula.

Activitat 2: La recerca

Seguidament organitzeu grups de tres o quatre persones i repartiu-vos la investigació sobre els diferents actors (persones afectades), de manera que uns cercareu informació sobre les famílies de les víctimes, altres sobre les agències de viatges, etc.

Segurament, mentre aneu treballant, anireu descobrint nous actors. Aneu afegint-los a la llista i repartint-vos aquestes noves recerques.

Tamb√© podeu passar-vos informaci√≥ com, per exemple, comunicar al grup que treballa amb un altre actor que en tal espai web trobar√† informaci√≥, o escriure la refer√®ncia a la llista, o dir-li directament. Ja veieu que es requereix organitzaci√≥, aix√≠ que us pot ser √ļtil dedicar algunes estones a compartir.

Activitat 3: L’informe

Cada grup organitza la informaci√≥ i redacta un petit informe explicant breument el seg√ľent: de qui esteu parlant, qu√® els ha succe√Įt, com es deuen sentir i qu√® es pot fer.

Aquest informe el llegireu a la resta del grup-classe.

Activitat 4: La notícia

Finalment, es reuniran un component de cada grup per redactar la notícia sobre aquest succés com si fos un corresponsal.

Per divulgar la not√≠cia podeu publicar-la a l’espai web del centre, a la revista o exposar-la en algun espai adient.

Per fer les activitats consulteu els enllaços que apareixen a la pestanya Recursos.

Mitjans de comunicació

Podeu trobar més notícies mitjançant els cercadors dels diferents mitjans de comunicació. Us facilitem aquests:

El País

El Periódico

La Vanguardia

El Punt Avui

El Correo Digital

Vilaweb

Telenotícies de TV3

Radio Nacional de Espa√Īa

Per consultar abans de redactar la notícia

Per reflexionar abans de fer el redactat de la notícia

Nou morts o set

Junta Isl√°mica pide que no se emplee el t√©rmino “isl√°mico” al calificar el terrorismo, al igual que no se emplea el de “cristiano”

Realitzar aquesta proposta did√†ctica ens ha perm√®s con√®ixer millor el que ha succe√Įt i el que ha significat per a les diferents persones que s’hi han vist afectades. Ara pregunteu-vos si vosaltres, si tu, t’has vist afectat i de quina manera.

Arribat aquest moment, us poden ajudar les seg√ľents cartes que s’han publicat al diari El Peri√≥dico:

Cuando la aventura se convierte en pesadilla. Publicat a El Periódico: Cartes dels lectors, 14/07/2007.

Proposta insolidària. Publicat a El Periódico: Cartes dels lectors, 17/07/2007.

Respecte pel drama. Publicat a El Periódico: Cartes dels lectors, 17/07/2007.

No criminalitzem el Iemen per l’atemptat. Publicat a El Peri√≥dico: Cartes dels lectors, 18/07/2007.Altres propostes per a l’aula

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework