Autoconeixement per practicar el di脿leg

Les vinyetes d’opini贸 dels diaris s贸n un bon recurs per treballar a l’aula. Gaireb茅 totes elles expressen cr铆tica i par貌dia sobre el poder, l’ab煤s…, present (en major o menor mesura) en els esdeveniments d’actualitat medi脿tica; i, d’altra banda, permeten partir f脿cilment del que l’alumnat sap i ent茅n.

M谩ximo / El Pa铆s / 10-02-2006

M谩ximo / El Pa铆s / 10-02-2006

Proposta A:

Amb aquesta vinyeta plantegem una activitat de frases inacabades. Es tracta de posar l’alumne en situaci贸 de reflexi贸 per afavorir la interioritzaci贸 de sentiments, valoracions…

Es recomana que aquesta activitat, un cop acabada, no sigui recollida pel professorat a fi de facilitar que l’alumnat pugui escriure tranquil路lament sense estar pendent de qu猫 diran els altres. Tot i aix铆, en acabar l’activitat el professorat pot preguntar si alg煤 vol llegir alguna resposta i, si hi ha m茅s d’una persona que participa, es pot establir un intercanvi d’opinions sense caure en judicis de valor.

Desenvolupament

Comencem per “llegir” la imatge amb la pregunta “Qu猫 ens diu el dibuix?”. Es pot respondre en petit grup i despr茅s posar-ho en com煤.

Un cop compartit el significat del text visual es proposa debatre sobre el significat del text escrit (qu猫 vol dir escalfar una guerra, una baralla…). Finalment, es proposa realitzar l’exercici de frases inacabades que haguem preparat.

Exemple de frases inacabades

En aquest exemple, les 煤ltimes quatre preguntes estan pensades per posar en com煤 les diferents respostes i ajudar a conceptualitzar els continguts i els objectius que ens hem proposat amb l’activitat: con猫ixer-nos millor ajuda a con猫ixer els altres.

Proposta B:

Un altre exercici pot consistir en, despr茅s de la lectura de la imatge, que l’alumnat s’imagini i decideixi qui poden ser els personatges i qu猫 els pot passar (dos persones/nens de diferent pa铆s, dos nens/es de diferent classe, etc.). Es tracta de treballar possibles motius de conflicte i possibles solucions.

Esquema de treball:

  • 聽Situaci贸
  • 聽Solucions amb avantatges i inconvenients.
  • 聽Tria de soluci贸
Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework