L’entrevista

Les caricatures han esdevingut s铆mbols i banderes a defensar, com la llibertat d’expressi贸 o el respecte a la fe. Com s’hi ha arribat?

Cal analitzar de quina manera hi contribueixen els mitjans de comunicaci贸; analitzar com la simplificaci贸 dels fets, la tria de la imatge o de la paraula a transmetre, el sensacionalisme dels titulars o de les imatges, l’oportunisme, etc. afavoreixen el fet d’anar construint un enemic 煤nic i un clima de por on tothom se聽sent v铆ctima. La por 茅s una mala aliada de la ra贸. 脡s necess脿ria l’educaci贸 en mitjans de comunicaci贸 perqu猫 l’alumnat pugui ser cr铆tic, reflexiu, vegi m茅s enll脿 del que se li mostra i no generalitzi tot el que veu.

Suggeriments per treballar “l’entrevista” aprofitant la conjuntura actual:

Llegint la not铆cia “Musulmans en els mitjans de comunicaci贸, moltes tasques pendents” se’ns ratifica la necessitat de treballar amb els mitjans de comunicaci贸 i se’ns acut que l’entrevista pot ser una eina adequada per entendre el silenci que es denuncia i sobretot per modificar-lo.

  • En grups es pot elaborar una entrevista per realitzar-la a altres grups de la classe, per exemple en refer猫ncia al que han estat jugant a l’hora del pati, amb la intenci贸 que experimentin tot el vessant emotiu de l’entrevista i que els ajudi a posar-se en el lloc de l’altre. Finalment es plantejaran les seg眉ents preguntes a tot el grup classe: Els ha agradat ser entrevistats? Per qu猫? Els ha agradat que els entrevistessin avui o haguessin preferit que fos un altre dia? Per qu猫? Quines preguntes han trobat interessants?
  • En grup, elaborar una entrevista imagin脿ria a alguna persona o col路lectiu relacionat amb la publicaci贸 de les caricatures de Mahoma i despr茅s comentar-les amb tota la classe i analitzar el clima del grup.
  • En grup, elaborar una entrevista adre莽ada a les fam铆lies de l’alumnat relacionada tamb茅 amb les caricatures de Mahoma perqu猫 cadasc煤 se l’endugui a casa. Pot ser interessant parlar de com ha anat l’entrevista per貌 no cal que portin les respostes a classe.

Presentar la pluralitat i diversitat d’opinions, postures, imatges… existents en tots els col路lectius afavorir脿 que m茅s persones s’hi trobin b茅 i es decideixin a opinar i participar.

Per saber-ne m茅s:

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework