L’entrevista
Les caricatures han esdevingut símbols i banderes a defensar, com la llibertat d’expressió o el respecte a la fe. Com s’hi ha arribat?
Suggeriments per treballar “l’entrevista” aprofitant la conjuntura actual:
Llegint la notícia “Musulmans en els mitjans de comunicació, moltes tasques pendents” se’ns ratifica la necessitat de treballar amb els mitjans de comunicació i se’ns acut que l’entrevista pot ser una eina adequada per entendre el silenci que es denuncia i sobretot per modificar-lo.
- En grups es pot elaborar una entrevista per realitzar-la a altres grups de la classe, per exemple en referència al que han estat jugant a l’hora del pati, amb la intenció que experimentin tot el vessant emotiu de l’entrevista i que els ajudi a posar-se en el lloc de l’altre. Finalment es plantejaran les següents preguntes a tot el grup classe: Els ha agradat ser entrevistats? Per què? Els ha agradat que els entrevistessin avui o haguessin preferit que fos un altre dia? Per què? Quines preguntes han trobat interessants?
- En grup, elaborar una entrevista imaginària a alguna persona o col·lectiu relacionat amb la publicació de les caricatures de Mahoma i després comentar-les amb tota la classe i analitzar el clima del grup.
- En grup, elaborar una entrevista adreçada a les famílies de l’alumnat relacionada també amb les caricatures de Mahoma perquè cadascú se l’endugui a casa. Pot ser interessant parlar de com ha anat l’entrevista però no cal que portin les respostes a classe.
Presentar la pluralitat i diversitat d’opinions, postures, imatges… existents en tots els col·lectius afavorirà que més persones s’hi trobin bé i es decideixin a opinar i participar.
Per saber-ne més:
- Los moderados del Islam deben ser escuchados: Amina Teslima. Vanessa Job
- Multiculturalismo e islamofobia. Gemma Martín Muñoz
- Islam y Mundo Árabe en la Escuela y Medios de Comunicación. Rafael Miralles