La notícia

Les caricatures han esdevingut símbols i banderes a defensar, com la llibertat d’expressió o el respecte a la fe. Com s’hi ha arribat?

Cal analitzar de quina manera hi contribueixen els mitjans de comunicació; analitzar com la simplificació dels fets, la tria de la imatge o de la paraula a transmetre, el sensacionalisme dels titulars o de les imatges, l’oportunisme, etc. afavoreixen el fet d’anar construint un enemic únic i un clima de por on tothom se sent víctima. La por és una mala aliada de la raó. És necessària l’educació en mitjans de comunicació perquè l’alumnat pugui ser crític, reflexiu, vegi més enllà del que se li mostra i no generalitzi tot el que veu.

Suggeriments per treballar “la notícia” mitjançant una notícia concreta:

L’afer de les caricatures de Mahoma ha desencadenat un seguit de notícies que han anat cobrint els mitjans de comunicació. Hem vist com, un mateix fet, és notícia a nivell global, per exemple el fet que un ministre italià mostrés la samarreta amb dibuixos de Mahoma davant les càmeres de televisió.

  • Què en sabem sobre aquesta notícia? D’on surt la informació que tenim? Què en pensem? La notícia us ha aportat informació? quina? Us ha aportat opinió? quina?
  • Tenir més informació sobre la notícia pot canviar la opinió que es té sobre el fet?
  • Busquem més informació i anotem el que ens ha aportat a nivell de fets, conceptes, dubtes… Amb els buscadors d’internet es pot aconseguir anar donant resposta als dubtes o interrogants que tota notícia genera.
  • Imagineu que sou periodistes i elaboreu una notícia sobre el ministre Roberto Calderoli tenint present els interrogants i qüestions als quals ha de donar resposta una notícia.
  • Quin tipus de notícia heu elaborat? I quina funció penseu que ha de tenir dins de la societat?
  • Creieu que és fàcil manipular una notícia? Heu fet de periodistes, anoteu alguna estratègia que faciliti orientar la informació cap a un interès determinat i després llegiu l’apartat “com reconèixer els estratagemes de la manipulació” per completar el vostre llistat.
  • Decidir què és notícia és opinar? La lectura del document “Què és i què no és notícia?” escrit pel periodista Xavier Obach us pot ajudar a respondre.
  • Fer de periodistes ajuda a conèixer els diferents mitjans i a tenir una actitud crítica. No deixeu passar l’oportunitat de treballar notícies dins del centre escolar, al barri, la ciutat, etc. per aprendre a descobrir el llenguatge: codis i convencions; el contingut: missatge i valors i les intencions: productors i consumidors.
Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework