La notícia
Les caricatures han esdevingut símbols i banderes a defensar, com la llibertat d’expressió o el respecte a la fe. Com s’hi ha arribat?
Suggeriments per treballar “la notícia” mitjançant una notícia concreta:
L’afer de les caricatures de Mahoma ha desencadenat un seguit de notícies que han anat cobrint els mitjans de comunicació. Hem vist com, un mateix fet, és notícia a nivell global, per exemple el fet que un ministre italià mostrés la samarreta amb dibuixos de Mahoma davant les càmeres de televisió.
- Què en sabem sobre aquesta notícia? D’on surt la informació que tenim? Què en pensem? La notícia us ha aportat informació? quina? Us ha aportat opinió? quina?
- Tenir més informació sobre la notícia pot canviar la opinió que es té sobre el fet?
- Busquem més informació i anotem el que ens ha aportat a nivell de fets, conceptes, dubtes… Amb els buscadors d’internet es pot aconseguir anar donant resposta als dubtes o interrogants que tota notícia genera.
- Imagineu que sou periodistes i elaboreu una notícia sobre el ministre Roberto Calderoli tenint present els interrogants i qüestions als quals ha de donar resposta una notícia.
- Quin tipus de notícia heu elaborat? I quina funció penseu que ha de tenir dins de la societat?
- Creieu que és fàcil manipular una notícia? Heu fet de periodistes, anoteu alguna estratègia que faciliti orientar la informació cap a un interès determinat i després llegiu l’apartat “com reconèixer els estratagemes de la manipulació” per completar el vostre llistat.
- Decidir què és notícia és opinar? La lectura del document “Què és i què no és notícia?” escrit pel periodista Xavier Obach us pot ajudar a respondre.
- Fer de periodistes ajuda a conèixer els diferents mitjans i a tenir una actitud crítica. No deixeu passar l’oportunitat de treballar notícies dins del centre escolar, al barri, la ciutat, etc. per aprendre a descobrir el llenguatge: codis i convencions; el contingut: missatge i valors i les intencions: productors i consumidors.