L’arribada

4. Mem貌ria de la migraci贸5. El dret hum脿 a migrar6. La nostra frontera sud
60′

Aquesta activitat introdueix una perspectiva hist貌rica sobre les migracions per mostrar que l鈥檈migraci贸 i el refugi s贸n un fenomen universal permanent pels 茅ssers humans, que tamb茅 afecta el nostre pa铆s, tant en 猫poques passades com en el present.
ACTIVITAT

 1. Projectem el v铆deo Marisa Casas-La Memoria, d鈥檜ns 6 minuts de durada.
 2. Comentem el v铆deo.
  • Qu猫 s鈥檋i explica?
  • Qu猫 t茅 en com煤 la migraci贸 de la protagonista amb les migracions actuals?
  • Qu猫 penseu que opina l鈥檈ntrevistada sobre la seva emigraci贸?
  • Coneixeu altres hist貌ries de migraci贸 que vulgueu compartir?
  • Sabeu com es van sentir en el nou lloc de resid猫ncia?
 3. Per tancar l鈥檃ctivitat, posem un t铆tol al v铆deo que inclogui la paraula 鈥渕em貌ria鈥.
60′

Aquesta activitat permet al grup expressar les seves idees pr猫vies sobre tres conceptes que vertebren aquest material: dret hum脿, migraci贸 i refugi. L鈥檃ctivitat es pot tancar amb la presentaci贸 de la definici贸 del terme dret hum脿 per貌 recomanem continuar-la amb d鈥檃ltres activitats que permetin treballar en algunes de les necessitats formatives que s鈥檌dentifiquin en el grup.
ACTIVITAT

 1. Comencem fent una pluja d鈥檌dees sobre diferents termes.
  Si dic DRET HUM脌, quines paraules us venen al cap?
  Cada estudiant anota en un full les paraules que li evoca, en silenci i sense censurar-se.
 2. Fem el mateix amb aquests termes:
  MIGRACI脫
  REFUGI
 3. L鈥檃lumnat s鈥檕rganitza en equips de 4-5 persones, que hauran d鈥檈laborar una definici贸 de cada paraula a partir de les seves anotacions.
 4. Posem en com煤 les definicions elaborades i comentem:
  • Quines difer猫ncies troben entre migraci贸 i refugi?
  • Aquestes difer猫ncies afecten el concepte de migraci贸 i refugi com a drets humans?
  • Quines conseq眉猫ncies poden tenir aquestes difer猫ncies?
 5. Una vegada compartits els punts de vista, les argumentacions i les reflexions dels grups, clarifiquem els conceptes exposant la definici贸 de 鈥dret hum脿鈥 i, a continuaci贸, l鈥檃rticle 13 i 14 de la Declaraci贸 Universal de Drets Humans. Alternativament, podem proposar al grup que avalu茂 la correcci贸 de les seves respostes, llegint els articles 13 i 14 de la Declaraci贸 i consultant la definici贸 de 鈥drets humans鈥 i 鈥refugiat/refugiada鈥 en el Diccionari Terminol貌gic dels Drets Humans.
60′

En aquesta activitat, ens aproparem a la realitat de les fronteres Nord-Sud a partir de l鈥檈xemple de la situaci贸 a la frontera entre Espanya (Europa) i Marroc, on es produeixen tot tipus de vulneracions de drets humans.
ACTIVITAT

 1. Dividim el grup en 5 equips.
 2. Conjuntament, revisarem l鈥檌nforme audiovisual 鈥Frontera Sur: V铆as mar铆timas鈥, publicat al 2018 per Ir铆dia, Fotomovimiento i Novact.
 3. Assignem a cada equip un dels temes de l鈥檌nforme:
  • Rutes / Mar
  • Arribada
  • CIE
  • Dones Migrants
  • Acollida?
 4. Cada equip revisa l鈥檃partat corresponent de l鈥檌nforme audiovisual per identificar vulneracions de drets. Per exemple: morts, discriminacions, devolucions en calent… Cada forma de vulneraci贸 de drets s鈥檃punta en una nota adhesiva.
 5. Cada equip exposa a la resta del grup les vulneracions que ha identificat i les enganxa en el punt del Mapamundi on li sembla que s鈥檜bica aquella vulneraci贸.
 6. Comentem el resultat:

Qu猫 n鈥檕pinen, d鈥檃questa situaci贸?
Els hi ha sorpr猫s?
Qu猫 han descobert de nou?
Quins drets humans s鈥檋an de protegir en aquesta situaci贸?
Qui ha de protegir aquests drets?

left right
L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework