Presentaci贸

Des de fa anys, l鈥檃nomenada crisi del refugi a Europa ha saltat a les portades dels mitjans de comunicaci贸. La pol铆tica de fronteres a la Uni贸 Europea ha desembocat en una flagrant violaci贸 del dret d鈥檃sil, tant per part de la pr貌pia Uni贸 Europea com per part d鈥橢spanya i de la resta d鈥橢stats membres. Alhora s鈥檋a viscut un auge dels discursos de car脿cter racista i xen貌fob que basen gran part del seu creixement en activar la por de la poblaci贸 a aquella persona que es percep diferent, a qui es culpa dels problemes que afecten el pa铆s. Es tracta d鈥檜n discurs recurrent en 猫poques de transici贸 i crisi.

Els reptes que suposen els moviments poblacionals for莽ats i sobtats s贸n un fenomen de llarga durada, multicausal i de gran complexitat. Aquesta guia busca q眉estionar-nos com travessar aquestes situacions per respectar la dignitat de les persones i col.lectius que hi estan implicats, tenint present les diverses situacions de fragilitat vital, acc茅s a drets i nivells d鈥檕pressi贸 o privilegi vinculades a les diferents poblacions implicades. Es tracta d鈥檃bordar aquesta complexitat amb la intenci贸 de promoure valors i capacitats per conviure amb l鈥檃lteritat i d鈥檃nimar a una acci贸 corresponsable que promogui la protecci贸 i defensa dels drets humans.

Com es produeix la trobada amb l鈥檃lteritat? En quines condicions es pot anomenar a aquesta trobada 鈥渁collida鈥? Qu猫 茅s acollir? Com acollir atenent tots els aspectes que afecten unes condicions de vida dignes? Com actuem davant la diversitat i la desigualtat? A quines iniciatives ens podem sumar? Quines alternatives d鈥檃ctuaci贸 ideem front les vulneracions del dret a migrar i el dret d鈥檃sil?

Aquesta guia es planteja com un viatge per les migracions, les relacions Nord-Sud i les barreres que les pol铆tiques europees interposen, mostrant la vulneraci贸 de drets en cada moment del viatge. Es tracta d鈥檜n recorregut pels espais de conflu猫ncia en qu猫 emergeix la desigualtat mundial, que van de les fronteres fins als nostres municipis. Aix铆, la guia s鈥檕rganitza en tres blocs tem脿tics: la sortida, l鈥檃rribada i la conviv猫ncia.

Quan ens preguntem per La sortida, ens interroguem sobre les causes de la migraci贸 i la cerca de refugi, posant de relleu les causes de la migraci贸, les relacions hist貌riques i actuals impregnades de colonialisme, la desigualtat mundial i els interessos geoestrat猫gics.

L鈥檃rribada s鈥檃borda a partir del fet que la migraci贸 i el refugi s贸n drets fonamentals i, com a tals, estan protegits pel dret internacional. No obstant aix貌, ens trobem cont铆nues traves administratives, buits legals, mals usos institucionals, accessos parcials a drets fonamentals, processos burocr脿tics llargs i laber铆ntics, que hem de q眉estionar i per als quals hem de trobar alternatives que permetin posar en el centre la dignitat de les persones i col.lectius implicats.

Quan ens preguntem per La conviv猫ncia, estem acostant-nos a la prova de foc de l鈥檈xist猫ncia efectiva del dret a migrar i el dret d鈥檃sil. Aqu铆 entren en joc elements que considerem centrals, com el racisme, la interculturalitat, el di脿leg, la por, la solidaritat, la identitat… Preguntar-nos per la conviv猫ncia 茅s fonamental si creiem que acollir 茅s alguna cosa m茅s que obrir o tancar una porta.

Els tres blocs s鈥檃borden a partir d鈥檃ctivitats que es recomana desenvolupar seq眉encialment, per貌 que tamb茅 poden realitzar-se de forma independent. Per tal que l鈥檃lumnat vagi desenvolupant una visi贸 complexa de la problem脿tica, en cada activitat es genera algun producte visual 鈥搖n mapamundi o un c貌mic- que roman exposat a classe per establir relacions entre els continguts treballats en una o v脿ries activitats.

Finalment, l鈥櫭簂tima activitat planteja traslladar l鈥檃prenentatge a un projecte real amb incid猫ncia al propi entorn i per aix貌, requereix haver realitzat altres activitats de la guia. Per un aprenentatge competencial, recomanem ferventment fer aquesta 煤ltima activitat i transferir els aprenentatges a la defensa dels drets humans.

left right
L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework