Fem de periodistes

Proposta did脿ctica adre莽ada al cicle superior de prim脿ria per afavorir la reflexi贸 i l’actitud cr铆tica sobre l’煤s de generalitzacions i estereotips en els mitjans de comunicaci贸

Els mitjans de comunicaci贸 s贸n constructors de realitat i cal ser conscients de quina realitat estan construint envers el m贸n musulm脿 per poder reconstruir-la. Diversificar front la homogene茂tzaci贸 i humanitzar front la difer猫ncia poden ser bones estrat猫gies per poder visibilitzar la realitat m茅s enll脿 del que se’ns mostra o proposa.

Proposta de treball

Descripci贸 de l'activitatProc茅s
A partir de l’an脿lisi i reedici贸 de not铆cies period铆stiques d’actualitat comprensibles per a l’alumnat, es treballar脿 sobre les generalitzacions i estereotips que hi apareixen. Mitjan莽ant la reedici贸 i posterior lectura de les not铆cies, que els permetr脿 canviar el punt de vista, podran percebre i copsar els efectes que poden produir els prejudicis i estereotips socials.

L’educador/a pot donar peu a iniciar l’activitat convidant l’alumnat a que pensi en com es presentarien a una persona que no els coneix de res, dient: “em dic …. i s贸c ….” . Sols es pot dir una paraula per definir qu猫 s贸c, per tant, cal pensar-ho b茅. Es pot pensar en diferents col路lectius segons religi贸, identitat nacional, grup ideol貌gic, afeccions, etc. amb qui es poden identificar. Quan tothom s’ha presentat, es pensa en estereotips socials sobre tots i cadascun dels col路lectius que han sortit i es formula la seg眉ent pregunta:

T’has vist reflectit/da en les generalitzacions que s’han fet sobre el col路lectiu amb qu猫 t’has identificat?

Seguidament, s’organitza l’aula en petits grups de 4 o 5 persones.

Es reparteix una not铆cia a cada grup i s’explica que hauran de llegir la not铆cia i marcar amb retolador totes les paraules que fan refer猫ncia a persones, col路lectius o llocs concrets i amb l’educador/a es revisa que totes aquestes paraules estiguin ben assenyalades.

A continuaci贸, cada grup seguir脿 les seg眉ents instruccions:

  • Cada col路lectiu ser脿 substitu茂t per un dels col路lectius de pertinen莽a treballats (cristians, europeus, esportistes…) segons s’adigui amb la not铆cia.
  • Cada persona ser脿 substitu茂da per l’adjectiu que qualifica a les persones que pertanyen a dit col路lectiu (cristi脿, europeu, esportista…)
  • I cada lloc concret per “m贸n + l’adjectiu anterior” (m贸n cristi脿, m贸n europeu, m贸n esportista…)

Un cop reeditades les not铆cies, cada grup llegir脿 la seva en veu alta donant peu al debat i an脿lisi de q眉estions com, quina imatge es d贸na del col路lectiu treballat en general, si les persones que es consideren dins d’aquest col路lectiu s’identifiquen amb aquesta imatge, com se senten si no 茅s aix铆, si creuen que aix貌 pot provocar prejudicis, reaccions… I es respondr脿 per escrit a les seg眉ents preguntes:

Creus que 茅s just que apareguin generalitzacions i estereotips sobre determinats col路lectius a les not铆cies? Per qu猫? A qu猫 creus que 茅s degut?

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework