Imaginem hist貌ries

Proposta did脿ctica adre莽ada al cicle superior de prim脿ria per afavorir l’actitud cr铆tica davant els estereotips i els prejudicis.

L’activitat ens portar脿 a reflexionar sobre com els estereotips socials fomenten prejudicis determinats i a veure en quina mesura hi interv茅 all貌 que percebin com a diferent.

Les imatges evocaran els estereotips i les hist貌ries inventades evocaran els prejudicis.

Descripci贸 de l'activitatProc茅sProposta de tancamentRecursos necessaris
A partir de diferents fotografies de persones musulmanes en diversos contextos i situacions, l’alumnat imaginar脿 i construir脿, en grup, hist貌ries sobre la vida quotidiana d’aquestes persones. L’an脿lisi d’aquestes hist貌ries en relaci贸 a la seva realitat convidar脿 a la reflexi贸 sobre quins estereotips i prejudicis els poden haver influ茂t, i com les idees preconcebudes que puguem tenir sobre determinades persones o col路lectius determinen la nostra manera de mirar i relacionar-nos-hi. Aquesta activitat servir脿 tamb茅 per treballar els conceptes de semblances i difer猫ncies i identificar all貌 proper i lluny脿 a la nostra realitat.

L’educador/a introdueix breument l’activitat. Pot orientar els alumnes amb pautes sobre com poden fer les seves aportacions a l’hora de crear les hist貌ries (on han nascut, on viuen, qu猫 fan des de que es lleven, qu猫 mengen, com vesteixen, en qu猫 treballen, qu猫 els fa il路lusi贸, qu猫 els agrada fer, qu猫 els fa feli莽os…).

S’organitza l’alumnat de manera que tots es puguin escoltar i veure.

L’educador/a presenta una fotografia i l’ensenya als alumnes. Ell/a mateix/a comen莽a a inventar una hist貌ria: “Em dic ______ i visc a ______” i la deixa en un lloc visible per tal que els alumnes puguin anar continuant la hist貌ria, de manera que entre tots/es es va construint una hist貌ria que reflecteix com ens imaginem la seva vida quotidiana. L’educador/a anir脿 apuntant, a trets generals, les idees principals que van definint la hist貌ria. Es pot utilitzar el mateix procediment amb diferents fotografies.

La posada en com煤 de les hist貌ries d’aquestes fotografies ajudar脿 a reflexionar sobre com l’aparen莽a i les idees preconcebudes que puguem tenir sobre determinats col路lectius influeixen en la nostra manera de mirar-los. Tamb茅 ajuda a prendre consci猫ncia sobre els sentiments que desperten les persones per la seva aparen莽a, pel valor que a aquesta s’atorga socialment i en quina mesura podem identificar sensacions de proximitat o llunyania. La proximitat ens portar脿 a descobrir aspectes d’igualtat i la llunyania, aspectes de difer猫ncia.

En finalitzar les hist貌ries, l’educador/a revela la hist貌ria real de la persona de la fotografia. Es pot refor莽ar contextualitzant-la en el mapamundi. L’educador/a pot apuntar les difer猫ncies entre la hist貌ria real i la inventada, animant a la participaci贸 dels alumnes. Aquesta an脿lisi pot servir per fer una reflexi贸 grupal sobre el tipus d’informaci贸 de les hist貌ries inventades i els possibles prejudicis o estereotips que poden haver influ茂t a l’hora d’inventar la vida de cada personatge. Es pot obrir el debat analitzant en quins casos les hist貌ries inventades han estat molt diferents de la realitat. Es poden comentar i tractar de definir quins poden haver estat els motius que ens han portat a identificar a aquella persona de determinada manera o amb determinades accions. Aquests motius poden donar peu a elaborar un llistat d’estereotips socials i el seu an脿lisi: com ens arriben (pel路l铆cules, contes, TV…), qu猫 ens transmeten…

Q眉estions que poden ajudar a la reflexi贸

Qu猫 茅s un estereotip?

I un prejudici?

Algun dels seg眉ents estereotips s贸n certs?

– Els gitanos s贸n lladres
– Els catalans s贸n garrepes
– Els marroquins s贸n bruts
– Els musulmans s贸n fonamentalistes
– Els cristians s贸n bruts (segons els 脿rabs, perqu猫 els creuats anaven molt bruts)
– Els anglesos arrogants
– Els 脿rabs s贸n violents
– Els jueus avars
– Els francesos s贸n uns estirats

Quins altres estereotips coneixen sobre algun col路lectiu concret?

Els prejudicis i estereotips ens ajuden a relacionar-nos amb les persones? Per qu猫?

Un estereotip pot induir a la discriminaci贸? Poseu-ne un exemple.

脡s just jutjar a una persona sense con猫ixer-la deixant-se portar per prejudicis i estereotips? Pot aix貌 provocar situacions injustes? Com penseu que pot afectar a les persones que els pateixen?

Com a activitat de tancament, que s’anir脿 fent posteriorment, es pot proposar que l’alumnat busqui refranys, vinyetes i dites populars relacionades amb estereotips. Quan es tingui suficient material, poden elaborar un mural posant un t铆tol i que reculli les frases i les vinyetes trobades, canviant els subjectes, afegint algun comentari, il路lustracions…
Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework