脌mbit de lleng眉es

La proposta refor莽a l’脿mbit de lleng眉es en refer猫ncia a la compet猫ncia comunicativa en l’aspecte oral i escrit. En l’oral es treballa for莽a l’expressi贸, l’escolta i la producci贸, i en l’escrit, es fa especial 猫mfasi en la dimensi贸 receptiva, treballant la comprensi贸 de textos extrets de la premsa escrita.

La proposta ha estat editada en llengua catalana i castellana, fet que permet la seva realitzaci贸 en qualsevol d’aquests idiomes. No obstant aix貌, es recomana que una bona part de les fonts (i per tant, de les lectures) es treballin en castell脿, ja que ens sembla una oportunitat el poder reflectir, dins la diversitat d’estils, ideologies i estrat猫gies que poden presentar la diversitat de font, la homogene茂tat en el tractament d’estereotips.

La proposta ens permet treballar diferents continguts de la dimensi贸 comunicativa: parlar i conversar, escoltar i comprendre i, llegir i comprendre.

Llengua catalana i literatura

Parlar i conversar

Participaci贸 activa i col路laboradora, en interacci贸 amb el grup o mestre en qualsevol situaci贸 comunicativa de l’aula respectant les normes que regeixen la interacci贸 oral (torns de paraula, to de veu, ritme).

Expressi贸 del pensament de manera coherent i estructurada per satisfer necessitats personals, escolars i socials.

Inter猫s per participar en les converses i per expressar-se amb claredat i bona pron煤ncia.

脷s de llenguatges no discriminatoris i que respectin les difer猫ncies de g猫nere.

Escoltar i comprendre.

Comprensi贸 de missatges orals en diferents activitats d’aula i en la vida quotidiana.

Inter猫s, atenci贸 i respecte per les intervencions del altres

Llegir i comprendre

Comprensi贸 de textos vinculats als mitjans de comunicaci贸, en aquest cas, premsa escrita i an脿lisi guiada del que s’ha llegit, per localitzar informacions rellevants.

Lectura silenciosa i comprensi贸 guiada a diferents prop貌sits i intencions de temes treballats a classe.

Utilitzaci贸 d’estrat猫gies afavoridores del proc茅s de comprensi贸 lectora, abans, durant i despr茅s de la lectura. A m茅s de saber aplicar les de cursos anteriors, caldr脿 un 猫mfasi especial per esbrinar les intencions de l’autor del text, mostrar una actitud cr铆tica envers el que es llegeix, comprensi贸 de vocabulari en contextos, realitzaci贸 d’infer猫ncies; formulaci贸, comprovaci贸 i reelaboraci贸 d’hip貌tesis, captaci贸 de les idees principals.
Valoraci贸 cr铆tica de la capacitat lectora d’un mateix.

Llengua castellana i literatura

Llegir i comprendre

Comprensi贸 de textos vinculats als mitjans de comunicaci贸, en aquest cas, premsa escrita i an脿lisi guiada del que s’ha llegit, per localitzar informacions rellevants.

Utilitzaci贸 d’estrat猫gies afavoridores del proc茅s de comprensi贸 lectora, seguint les que es treballen a catal脿.

Recerca d’informaci贸 a l’enciclop猫dia.

Inter猫s pels textos escrits com a font d’informaci贸 i aprenentatge i com a mitj脿 de comunicaci贸 d’experi猫ncies.

Valoraci贸 cr铆tica de la capacitat lectora d’un mateix.

Actitud cr铆tica davant l’煤s manipulatiu i discriminatori de determinades informacions en textos period铆stics.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework