Educació per a la ciutadania i drets humans

Aquesta proposta està directament relacionada amb l’àrea d’Educació per a la ciutadania i els drets humans ja que estimula el pensament crític i la participació amb l’objectiu de contribuir a la formació de ciutadans i ciutadanes responsables, empàtics i solidaris.

    • Identitat i autonomia

Identificació dels trets d’identitat i dels interessos personals i dels altres. Expressió de les emocions pròpies i autoregulació de la conducta.

    Identificació dels propis prejudicis i rebuig de comportaments i actituds discriminatòries.
    Interpretació crítica de la realitat que ens presenten els mitjans de comunicació per tal de desenvolupar la capacitat d’elecció responsable.
    • Convivència i valors cívics

Identificació i desenvolupament de sentiments favorables als valors cívics de la societat democràtica (respecte, tolerància, participació, solidaritat, convivència, compromís, justícia, igualtat, llibertat) i aplicació en situacions de convivència dins l’entorn immediat.

    Valoració de la participació com un dret i un deure. Identificació i ús dels mecanismes de participació en el funcionament de l’aula, valorant les estratègies de treball en grup implicades.
    • Pertinença i ciutadania

Reconeixement de la diversitat social, cultural i d’opcions religioses i laiques que es manifesten a l’entorn i manifestació d’actituds de sensibilitat, respecte i empatia envers costums, valors morals, sentiments i formes de vida diferents als propis. Reconeixement dels valors comuns en les diferents manifestacions de la diversitat.

    Identificació i rebuig de les causes que provoquen situacions de marginació, discriminació i injustícia social en l’entorn local i en el món. Manifestació d’actituds de cooperació i solidaritat davant els problemes i les necessitats dels altres.
    Valoració de la capacitat per adaptar-se a una realitat en constant evolució, per mitjà d’actituds flexibles i obertes. Valoració de la disponibilitat per trobar solucions als problemes i intentar millorar la realitat.
    Pel que fa als criteris d’avaluació, l’activitat contribueix als aprenentatges encaminats a reconèixer, valorar i respectar les característiques pròpies i les dels companys i companyes i el dret a la pròpia identitat, valorant les diferències. Identificar les relacions que es donen entre els propis actes i les vides d’altres persones entenent les relacions entre persones des de la igualtat, el respecte i la cooperació. Identificar i rebutjar causes que provoquen situacions de marginació i discriminació tenint en compte la representació de la realitat que es fa en els mitjans de comunicació. Mostrar empatia i valorar i respectar la diversitat social i cultural.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework