Recursos educatius

Recull de recursos educatius disponibles a Internet per educar en ciutadania global.

La terminologia dels ODS

Enllaç al recurs
Autoria: Universitat de Barcelona, Serveis Ling√ľ√≠stics

Portal que ofereix, a docents i estudiants, un punt d‚Äôacc√©s √ļnic i de cerca f√†cil de la terminologia catalana adequada per a cadascun dels √†mbits objecte dels ODS. Els diferents recursos terminol√≤gics, majorit√†riament obres del TERMCAT, es presenten agrupats en funci√≥ dels objectius corresponents. Tamb√© s’ofereix un multicercador que accedeix a la informaci√≥ de cada recurs indexada pel Google.

Llegir més

Parlem de drets

Enllaç al recurs
Autoria: GrupIREF (Grup d’Innovació i Recerca per a l’Ensenyament de la Filosofia)

Exercicis i activitats per treballar a les aules, des d‚Äôinfantil a secund√†ria, amb l’objectiu d’afavorir la prevenci√≥ de la viol√®ncia i la coeducaci√≥ a trav√©s de l‚Äôestimulaci√≥ de l‚Äôexpressi√≥ oral individual i grupal. Els recursos tenen com a referent els drets dels infants o b√© els drets humans.

Llegir més

Diccionari de sociologia i ciències socials

Enllaç al recurs
Autoria: TERMCAT, Centre de Terminologia
Any: 2019-2023
Diccionari amb 2.181 termes de la sociologia i les ciències socials. Tracta àmbits com ara la modernització i la globalització; l’estructura econòmica i política; les classes, els grups i les categories socials; la socialització; la institucionalització; la família; l’educació; el treball; el lleure i el consum; la cultura i la identitat; la religió; els mitjans de comunicació social; el conflicte, la desigualtat i l’exclusió social; la desigualtat de gènere i la sexualitat, i les polítiques socials i l’estat del benestar.

Llegir més

Càpsules de Pau

Enllaç al recurs
Autoria: Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i Contrast

M√©s d‚Äôun centenar de v√≠deos en qu√® persones d‚Äôarreu del m√≥n responen la pregunta “Qu√® √©s per a tu la pau?”, posant-la en relaci√≥ amb l‚Äôexperi√®ncia viscuda en pa√Įsos en conflicte o amb el seu comprom√≠s amb la construcci√≥ de pau i contra les viol√®ncies. El projecte mostra que la percepci√≥ de la pau varia molt segons el moment hist√≤ric, el context sociopol√≠tic, la cultura, la religi√≥ i la pr√≤pia experi√®ncia vital.

Llegir més

Mapa Crític de la Tecnologia

Enllaç al recurs
Autoria: Oxfam Intermón

Cartografia que reuneix actors clau del proc√©s global de la digitalitzaci√≥; especialment, els esfor√ßos de les societats civils d’arreu del m√≥n per aprofitar el potencial d’aquest espai digital. Es basa en una aproximaci√≥ cr√≠tica al proc√©s de digitalitzaci√≥, centrada en que aquest proc√©s promogui la just√≠cia i l’equitat en lloc d’agreujar les bretxes amb qu√® ens trobem.

Llegir més

¬ŅNos salvar√° la tecnolog√≠a?

Enllaç al recurs
Autoria: Ecologistes en Acció

Document amb diferents propostes did√†ctiques que persegueixen que el professorat pugui treballar el tema de la tecnologia, i la nostra relaci√≥ amb ella, des del plantejament obert i cr√≠tic de 14 preguntes que q√ľestionen ‚Äúcerteses‚ÄĚ. Cada pregunta s’acompanya d’idees sobre possibles activitats a fer, no marcades per nivells educatius estrictes, ni disciplines concretes. Per a cada pregunta, s’aporta tamb√© un material de suport que pot servir per a la formaci√≥ del professorat i l’alumnat.

L’informe s’emmarca en el projecte ‚Äú99 Preguntes i 99 Experi√®ncies per aprendre a viure en un m√≥n just i sostenible‚ÄĚ.

Llegir més

Parlem de racisme a les escoles

Enllaç al recurs
Autoria: Ajuntament de Barcelona
Vídeo i guia pedagògica per prevenir i treballar el racisme en espais educatius. En el vídeo, un grup de joves parlen de les seves vivències a l’escola com a persones racialitzades no-blanques. La guia ofereix activitats per treballar el visionat del vídeo amb l’alumnat.

Llegir més

Los ODS en América Latina y el Caribe

Enllaç al recurs
Autoria: Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), oficina regional del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i Oficina de Coordinació del Desenvolupament per a Amèrica Llatina i el Carib

Secci√≥ de la Plataforma Regional del Coneixement sobre l’Agenda 2030 a Am√®rica Llatina i el Carib dedicada al seguiment estad√≠stic i al monitoratge dels aven√ßos respecte als indicadors dels ODS.

Llegir més

CEPALSTAT

Enllaç al recurs
Autoria: CEPAL (Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib)

Bases de dades i publicacions estad√≠stiques sobre els 33 estats membres i 14 estats associats de la CEPAL a Am√®rica Llatina i el Carib als tres pilars del desenvolupament: demografia i societat, economia i medi ambient, aix√≠ com en temes transversals (g√®nere, ciutats, poblacions i pobles ind√≠genes i afrodescendents, joventut…).

Llegir més

Atlas Mundial de la Salud

Enllaç al recurs
Autoria: Fundaci√≥ d’Educaci√≥ per a la Salut (FUNDADEPS), amb el suport de la Fundaci√≥ AstraZeneca i l’auspici del Ministeri de Sanitat.
Atles que descriu i analitza les condicions de salut en qu√® viuen m√©s de 6.000 milions de persones a gaireb√© 200 pa√Įsos, en base a quatre blocs: determinants socials de la salut (medi ambient, educaci√≥, nivell de renda…), panorama epidemiol√≤gic (de qu√® emmalalteixen i moren les persones), acc√©s a cobertura sanit√†ria (vinculat amb la inversi√≥ p√ļblica i privada de cada pa√≠s), i estils de vida i factors de risc.

Llegir més