Discrepància benvinguda! Guia pedagògica per al diàleg controvertit a l’aula

Enllaç al recurs
Autoria: Cécile Barbeito i Marina Caireta
Editorial: Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona
Any: 2018
Idioma: Català
Amb l’objectiu de promoure el diàleg ciutadà, i en especial sobre els temes que poden ser més difícils de tractar, aquesta guia busca aportar eines, experiències i reflexions per al professorat sobre com abordar temes controvertits a l’aula.

La publicació és el resultat del projecte de recerca i formació “Com abordar temes controvertits a l’aula?”, iniciat l’any 2017 amb el suport de la Fundació Evens i l’Ajuntament de Barcelona.

Llegir més

Projecte Migracions

Accés a l’experiència
Autoria: INS Barres i Ones (Badalona)
Any: Des de 2016
Etapa: 3r d’ESO
Idioma: Català

Les migracions són el fil conductor del treball globalitzat de 3r d’ESO. L’alumnat s’aproxima a aquesta realitat des de diferents punts de vista i, després d’un procés de recerca i reflexió, realitza dues propostes artístiques en aliança amb el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MhiC) i l’Ajuntament de Badalona.

Llegir més

Mariama – Material de sensibilització sobre la mutilació genital femenina

Enllaç al recurs
Autoria: Mabel Lozano (curtmetratge), Luisa Antolín Villota i Daniel Pérez (conte), Manuel Galán González-Pardo i Inés Zamanillo Rojo (guia didàctica)
Editorial: UNAF (Unión de Asociaciones Familiares) amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa
Any: 2016-2017
Etapa: ESO i Batxillerat
Idioma: Castellà, anglès, francès, portuguès

Material de sensibilització sobre la mutilació genital femenina format per un curtmetratge (9 min.), un conte il·lustrat basat en el curtmetratge i una guia didàctica per treballar el tema a l’aula i en espais d’educació no formal.

Llegir més

Pillada por ti

Enllaç al recurs
Autoria: Miguel Angel Giner (guió) i Cristina Duran (il·lustracions)
Editorial: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat
Any: 2017 (3ª edició)
Etapa: ESO
Idioma: Castellà

Còmic que aborda manifestacions i senyals de perill de la violència de gènere amb l’objectiu de prevenir la seva aparició entre els més joves.

Llegir més

#Tuvidasinrefugio

Accés a l’experiència
Autoria: IES Aznalcollar (Sevilla). Ideat i desenvolupat per Joaquín J. Martínez.
Any: 2016
Etapa: Secundària (1r ESO, 2n ESO i 1r FP Bàsica)
Idioma: Castellà
Projecte que desplega, amb estudiants i famílies, una seqüència curricular d’anàlisi, sensibilització i aprofundiment sobre la situació de les persones refugiades.

Llegir més

El meu país d’allà

Enllaç al recurs
Autoria: Maria Rosa Obiols i Montse Vallmitjana (Aigua per al Sahel)
Etapa: ESO
Idioma: Català
El projecte consisteix en l’elaboració de cinc documentals d’uns 12 minuts de durada realitzats per grups d’estudiants immigrats que s’expressen en primera persona.

Llegir més

Anàlisi de l’absència de les dones als manuals de l’E.S.O.

Mujeres en la ESOEnllaç al recurs

Article d’Ana Lópz-Navajas (Universitat de València) publicat en Revista de Educación, 2014, nº363. En ell es presenten els resultats de l’anàlisi de 115 manuals de tres editorials (Santillana, Oxford y SM), que cobreixen totes les assignatures dels quatre cursos d’E.S.O., identificant la presència d’homes i dones en els seus continguts.

Llegir més

Viu la poesia

En català. El grup de recerca Poció, de la Universitat de Barcelona, edita aquest espai web on es troba poesia contemporània, en català, castellà, anglès i altres, acompanyada de propostes didàctiques, vídeos, exercicis interactius, etc. Les poesies s’organitzen per literatura (catalana, castellana i universal) i per grups d’edat (infantesa, i joves i adults). A les poesies per joves i adults, es troba un ampli recull de poemes que aborden el compromís social i la guerra, entre d’altres temàtiques.

Enllaç al recurs

Llegir més

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework