Com 茅s la realitat d’una persona refugiada?

Contra viento y mareaAquests dies, el despla莽ament de persones refugiades provinents de l鈥橭rient Mitj脿 (sobretot de S铆ria) 茅s not铆cia als mitjans de comunicaci贸, i posa de manifest les adversitats a les quals s’enfronta alg煤 que es veu obligat a fugir del seu pa铆s.

Per貌, coneixem realment el que suposa ser una persona refugiada? Ho coneixen els infants i joves? Com podem explicar-los-ho amb el treball a l’aula?

A continuaci贸, oferim un recull derecursos educatius elaborats per entitats que es dediquen a atendre aquestes persones, aix铆 com experi猫ncies educatives de centres que estan treballant aquesta tem脿tica. Els endrecem per ordre alfab猫tic, dins de les diferents etapes educatives.

Educaci贸 infantil

Molinillo deseos UNICEF
 • El molinillo de los deseos(UNICEF)–聽Activitat que, a partir de la lectura d’un poema, proposa crear聽un molinet de vent perqu猫 l’alumnat faci arribar arreu del m贸n el seu desig que聽es garanteixin聽els drets de la inf脿ncia. L’activitat es pot centrar, particularment, en els drets dels infants聽refugiats, tenint en compte que les violacions dels drets humans s贸n una de les principals causes d’猫xode.
totoy
 • Un nuevo hogar para Totoy(ACNUR)–聽Conte infantil聽que tracta el tema dels infants refugiats a l’Equador. Est脿 disponible en format PDF, al final del qual s’inclouen fitxes de treball amb activitats i jocs per a l’alumnat. Igualment, s’acompanya d’un v铆deo de dibuixos animats聽que recull la primera part del conte.

Educaci贸 prim脿ria

Brisa
 • Jo em dic Brisa, i tu?聽(Comit猫 Catal脿 de l’ACNUR i Grup de Recerca Mossa de la UAB) –聽Recurs educatiu聽dirigit聽a nens i nenes entre 6 i 12 anys聽amb l’objectiu de promoure el coneixement dels fen貌mens del refugi i l’asil entre els infants, les seves fam铆lies i la comunitat educativa de l鈥檈ducaci贸 prim脿ria, i fomentar la comprensi贸 i el respecte pels Drets Humans. Disposa d’una versi贸 f铆sica (motxilla) i una versi贸 en l铆nia. La versi贸 en l铆nia聽es pot descarregar de forma lliure i聽gratu茂ta a la p脿gina web www.joemdicbrisa.org聽pr猫via complementaci贸 d’un formulari de sol路licitud.
La petita Carlota
 • La petita聽Carlota聽(ACNUR) – Unitat did脿ctica dissenyada per afrontar temes com les difer猫ncies culturals i l’exili amb nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i els 8 anys. T茅 l’objectiu d’eradicar comportaments xen貌fobs en la inf脿ncia i explicar el valor de l’acollida i la protecci贸 d’aquelles persones que s贸n diferents o necessiten ajuda. Inclou: un DVD de dibuixos animats (7 minuts), un quadern d’exercicis i notes per al professorat. La versi贸 en castell脿 es pot consultar en aquest enlla莽, mentre que la versi贸 en catal脿 es pot demanar a educacio@eacnur.org o al 93 301 20 35.
Somos-un-mundo
 • Somos un mundo para todos y todas聽(FETE-UGT) – Activitats a partir de poemes per a infants per conscienciar sobre la diversitat, la igualtat de g猫nere i la prevenci贸 del racisme.

Educaci贸 secund脿ria

Contra viento y marea
 • Contra viento y Marea聽(ACNUR) – Joc educatiu i interactiu聽en qu猫 l’estudiant pot viure聽la fugida聽d’un jove, des de l’opressi贸 al pa铆s d’origen fins a l’exili al pa铆s d’acollida. El joc busca informar i conscienciar l’alumnat sobre la situaci贸 de les persones refugiades per tal de refor莽ar el seu coneixement i la seva comprensi贸 d’aquesta realitat: d’on v茅nen, quines situacions han d’afrontar i com s’adapten a les seves noves vides.
Cuestion de Suerte
 • Cuesti贸n de suerte(UNICEF)聽– Joc interactiu聽que convida a posar-se en la pell d’un infant que 茅s v铆ctima d’un conflicte armat.聽El joc permet, als i les participants, escollir el seu cam铆 en cadascuna de les pantalles que van apareixent, seleccionant entre una de les dues opcions que s’ofereixen en cada cas.
Pais de Asilo
 • El juego del asilo聽(UNICEF)Joc en format tauler聽que聽simula la realitat d’una persona que ha d’abandonar casa seva per buscar asil. En comptes de triar un color, com al parx铆s, el joc proposa escollir un continent des d’on despla莽ar-se. En el cam铆, sorgeixen problemes i situacions que les persones refugiades viuen amb molta freq眉猫ncia.
amnistia_guia_educacio_drets_humans
 • 脡s hora de fugir(Amnistia Internacional)聽–聽Proposta monogr脿fica sobre el drama dels refugiats inclosa a la Guia d’educaci贸 en drets humans d’Amnistia Internacional. Amb una durada total de 60 minuts, es planteja聽una activitat de rols en una situaci贸 l铆mit adre莽ada a estudiants de segon cicle d’ESO i Batxillerat. Els objectius s贸n: con猫ixer el drama dels refugiats, fomentar l’empatia cap a les persones que es veuen obligades a deixar els llocs on viuen a causa de les amenaces que els envolten i afavorir la discussi贸 i el treball en equip.
Jovenes refugiados africanos
 • J贸venes refugiados africanos: construyendo el futuro聽(ACNUR) – Dossier pedag貌gic format per una guia did脿ctica i un DVD que recull set testimonis d’adolescents refugiats africans que tracten temes com la separaci贸, l’explotaci贸, l’ab煤s i la viol猫ncia, la SIDA, el reclutament militar i l’acc茅s a l’educaci贸.
Guia didactica sobre intercultura para jovenes
 • La diversidad, nuestra mejor opci贸n(Creu Roja Joventut)– Web d’una聽campanya que presenta les hist貌ries d’un grup de joves personatges animats d’or铆gens diversos. La campanya inclou una guia did脿ctica sobre interculturalitat per a joves, un manual sobre interculturalitat per a educadors i educadores i una carpeta de聽fitxes de treball que tenen l’objectiu de generar una valoraci贸 positiva de la difer猫ncia entre 茅ssers humans i afavorir actituds i conductes positives cap a persones d’altres cultures. Finalment, la campanya cont茅 el joc de taula Usawa (Igualtat), disponible tant per descarregar com per imprimir des de PDF.
Cuadernos Abel
Les maletes de exili
 • Les maletes de l’exili Activitat d鈥檈mpatia hist貌rica realitzada per l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Olivar Gran (Figueres) i finalista al Premi a l’Acci贸 Magistral 2015. Agrupats per parelles, els i les estudiants han d鈥檃ssumir el paper d鈥檜n adolescent que es veu for莽at a exiliar-se i ha de聽preparar una maleta amb objectes personals que serveixin per explicar els motius hist貌rics, socials i pol铆tics que han motivat aquest exili. En total, les parelles prepararan dues maletes. La primera far脿 refer猫ncia a l鈥檈xili dels republicans espanyols o la persecuci贸 del poble jueu o gitano en els territoris controlats pel r猫gim nazi, i la segona tindr脿 un context m茅s contemporani, de manera que l’alumnat compari聽els 鈥渆xilis hist貌rics鈥 amb els 鈥渆xilis actuals鈥. Pr猫viament, s’haur脿 fet un treball d’adquisici贸 de coneixements a l’aula (a trav茅s del visionat de pel路l铆cules i la lectura de textos, per exemple). I, com a activitat de cloenda, es pot fer una exposici贸/representaci贸 de les maletes a les fam铆lies o l’alumnat d’altres cursos del centre.
NoSoloNumeros
 • No s贸lo n煤meros(Uni贸 Europea, ACNUR i OIM)聽– Joc d’eines educatives sobre migraci贸 i asil a Europa pensat per ajudar mestres i altres professionals de l’educaci贸 a involucrar els i les joves en un debat informat sobre aquest tema. 脡s apte per a joves de 12 a 18 anys.
Ponte en sus zapatos
 • Ponte en sus zapatos聽(ACNUR)聽– Web d’una聽campanya que proposa posar-se a les sabates d’una persona refugiada聽com a primer pas per entendre la seva situaci贸. Amb aquest objectiu, la p脿gina reuneix hist貌ries de persones refugiades dins de capses de sabates que l’internauta pot clicar per con猫ixer la seva realitat.
Refugiat
 • Ser refugiat/da a Barcelona(ACNUR)Documental聽produ茂t entre el 2012 i el 2013 que recull les hist貌ries de vida de Kaissa, Romina i Mamadoou, tres persones refugiades, amb situacions legals diferents, que han fugit dels seus pa茂sos per evitar la persecuci贸 i ara viuen a Barcelona. Tots tres expliquen els motius de la seva fugida, la traject貌ria migrat貌ria i l’arribada i acollida a la ciutat. El documental, que dura 16:33 minuts, est脿 disponible en catal脿 i amb subt铆tols en castell脿.

Educaci贸 universit脿ria

Esto es EpD refugiados
 • Llibertat de moviment. Reservat el dret d’admissi贸聽(Quepo)Audiovisuals, emmarcats en el projecte Aix貌 茅s聽EpD, que analitzen com (mentre les mercaderies viatgen lliurement a trav茅s d’un mercat global que no coneix fronteres) milers de persones es juguen la vida en l’exercici d’un dret fonamental: el dret a moure’s lliurement per a poder millorar les seves聽condicions de vida. Les seq眉猫ncies es complementen amb continguts te貌rics, m茅s v铆deos i propostes did脿ctiques per tal de facilitar el debat i la reflexi贸 a l鈥檃ula.

Diverses etapes

Derechos humanos de las personas en movimiento
 • Derechos Humanos de las personas en movimiento(Amnistia Internacional)聽– Unitat did脿ctica sobre refugi, immigraci贸 i asil聽que t茅聽l’objectiu d’acostar l’alumnat a la realitat de les persones en moviment. Inclou una guia per al professorat amb informaci贸 sobre refugi, immigraci贸 i racisme per abordar aquestes q眉estions a l’aula, aix铆 com una s猫rie de propostes did脿ctiques per tal de potenciar la reflexi贸, la discussi贸 i la presa de consci猫ncia en aquests 脿mbits. Es proposen activitats per a prim脿ria, secund脿ria i batxillerat i Educaci贸 per a Persones Adultes (EPA).
Educar para la tolerancia
 • Educar para la Tolerancia(Movimiento contra la Intolerancia)聽– Material did脿ctic聽en PDF que reflexiona sobre els conceptes de “toler脿ncia” i “intoler脿ncia” i recull les propostes que la UNESCO realitza per prevenir聽aquesta 煤ltima. En particular, aquest material聽inclou la guia educativa de la UNESCO “La Tolerancia es el Umbral para la Paz”, que incorpora exemples d’activitats per a cada nivell educatiu: des de l’etapa preescolar fins a l’educaci贸 secund脿ria.
Los derechos humanos los refugiados y ACNUR
 • Los derechos humanos, los refugiados y ACNUR聽(ACNUR)聽– Unitats did脿ctiques per a prim脿ria i secund脿ria que tenen l’objectiu d’acostar a infants i joves el contingut de la Declaraci贸 Universal dels Drets Humans, a m茅s de mostrar l’estreta relaci贸 que hi ha entre la violaci贸 dels drets humans i els despla莽aments de les persones refugiades. En l’enlla莽 es poden trobar les guies did脿ctiques de prim脿ria i secund脿ria, que van acompanyades d’un DVD que inclou聽dos v铆deos, aix铆 com diversos materials de treball a l’aula.
Un reto en la escuela
 • Un reto en la escuela: los derechos humanos y la convivencia.聽(Creu Roja Joventut) –聽Materials did脿ctics, per a infants de 9 a 12 anys (amb els dossiers d’activitats聽n煤mero 7 i n煤mero 8) i joves de 12 a 14 anys (amb els dossiers “Un mundo de derechos” i “Con路Vivencia“), pensats per educar en Drets Humans i Conviv猫ncia. Parteixen de la idea que els conceptes de dignitat, igualtat, toler脿ncia, just铆cia i conviv猫ncia, aix铆 com la participaci贸 democr脿tica i el desenvolupament de la consci猫ncia cr铆tica s贸n fonamentals perqu猫 els infants i joves coneguin els seus drets i contribueixin a聽la construcci贸 d’un m贸n m茅s just i solidari. Contenen guia did脿ctica.

Llibres

 • 70 milles fins al parad铆s聽(Robert Klement / Editorial: TakaTuka)聽– Siad, un infermer聽de Som脿lia, i la seva filla聽Sarah inicien a聽Tun铆sia, juntament amb altres refugiats africans, la seva travessia a Europa amb l’objectiu de poder聽emigrar al Canad脿.
 • El ca莽ador d’estrelles聽(Ricardo G贸mez / Editorial: Baula)聽– Batxir viu en un campament de refugiats sahrau铆s. Una malaltia pulmonar l鈥檕bliga a romandre inv脿lid a la seva tenda, des d’on escolta atentament els sons que fins all铆 li arriben. Mitjan莽ant l’o茂da, tracta d’imaginar tot el que succeeix al seu voltant.
 • El color de la sorra聽(Elena O’Callaghan i Duch / Editorial: Baula)聽– Des de la seva mirada de nen innocent, Abdul路l脿 explica el drama del seu poble, sense gaireb茅 adonar-se鈥檔. 脡s la trag猫dia de tots aquells que es veuen for莽ats a viure en camps de refugiats.
 • El somni de Nadia聽(Lid贸n Forcada i Marc Montenegro / Editorial: Bellaterra)聽– La hist貌ria de la Nadia 茅s la de tants nens i nenes que viuen a pa茂sos en guerra. Nens i nenes que, com ella, busquen refugi en l鈥檃bra莽ada dels grans i somien un m贸n en pau.
 • L’Asmir no vol fusells聽(Christobel Mattingley / Editorial: Alfaguara)聽– Relat realista sobre la situaci贸 dels refugiats bosnians, dispersos per diferents pa茂sos europeus.

Etiquetes:, , , , ,

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework