Com √©s la realitat d’una persona refugiada?

Contra viento y mareaAquests dies, el despla√ßament de persones refugiades provinents de l‚ÄôOrient Mitj√† (sobretot de S√≠ria) √©s not√≠cia als mitjans de comunicaci√≥, i posa de manifest les adversitats a les quals s’enfronta alg√ļ que es veu obligat a fugir del seu pa√≠s.

Per√≤, coneixem realment el que suposa ser una persona refugiada? Ho coneixen els infants i joves? Com podem explicar-los-ho amb el treball a l’aula?

A continuació, oferim un recull de recursos educatius elaborats per entitats que es dediquen a atendre aquestes persones, així com experiències educatives de centres que estan treballant aquesta temàtica. Els endrecem per ordre alfabètic, dins de les diferents etapes educatives.

Educació infantil

Molinillo deseos UNICEF
 • El molinillo de los deseos¬†(UNICEF)¬†–¬†Activitat que, a partir de la lectura d’un poema, proposa crear¬†un molinet de vent perqu√® l’alumnat faci arribar arreu del m√≥n el seu desig que¬†es garanteixin¬†els drets de la inf√†ncia. L’activitat es pot centrar, particularment, en els drets dels infants¬†refugiats, tenint en compte que les violacions dels drets humans s√≥n una de les principals causes d’√®xode.
totoy
 • Un nuevo hogar para Totoy¬†(ACNUR)¬†–¬†Conte infantil¬†que tracta el tema dels infants refugiats a l’Equador. Est√† disponible en format PDF, al final del qual s’inclouen fitxes de treball amb activitats i jocs per a l’alumnat. Igualment, s’acompanya d’un v√≠deo de dibuixos animats¬†que recull la primera part del conte.

Educació primària

Brisa
 • Jo em dic Brisa, i tu?¬†(Comit√® Catal√† de l’ACNUR i Grup de Recerca Mossa de la UAB) –¬†Recurs educatiu¬†dirigit¬†a nens i nenes entre 6 i 12 anys¬†amb l’objectiu de promoure el coneixement dels fen√≤mens del refugi i l’asil entre els infants, les seves fam√≠lies i la comunitat educativa de l‚Äôeducaci√≥ prim√†ria, i fomentar la comprensi√≥ i el respecte pels Drets Humans. Disposa d’una versi√≥ f√≠sica (motxilla) i una versi√≥ en l√≠nia. La versi√≥ en l√≠nia¬†es pot descarregar de forma lliure i¬†gratu√Įta a la p√†gina web www.joemdicbrisa.org¬†pr√®via complementaci√≥ d’un formulari de sol¬∑licitud.
La petita Carlota
 • La petita¬†Carlota¬†(ACNUR) – Unitat did√†ctica dissenyada per afrontar temes com les difer√®ncies culturals i l’exili amb nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i els 8 anys. T√© l’objectiu d’eradicar comportaments xen√≤fobs en la inf√†ncia i explicar el valor de l’acollida i la protecci√≥ d’aquelles persones que s√≥n diferents o necessiten ajuda. Inclou: un DVD de dibuixos animats (7 minuts), un quadern d’exercicis i notes per al professorat. La versi√≥ en castell√† es pot consultar en aquest enlla√ß, mentre que la versi√≥ en catal√† es pot demanar a educacio@eacnur.org o al 93 301 20 35.
Somos-un-mundo
 • Somos un mundo para todos y todas¬†(FETE-UGT) – Activitats a partir de poemes per a infants per conscienciar sobre la diversitat, la igualtat de g√®nere i la prevenci√≥ del racisme.

Educació secundària

Contra viento y marea
 • Contra viento y Marea¬†(ACNUR) – Joc educatiu i interactiu¬†en qu√® l’estudiant pot viure¬†la fugida¬†d’un jove, des de l’opressi√≥ al pa√≠s d’origen fins a l’exili al pa√≠s d’acollida. El joc busca informar i conscienciar l’alumnat sobre la situaci√≥ de les persones refugiades per tal de refor√ßar el seu coneixement i la seva comprensi√≥ d’aquesta realitat: d’on v√©nen, quines situacions han d’afrontar i com s’adapten a les seves noves vides.
Cuestion de Suerte
 • Cuesti√≥n de suerte¬†(UNICEF)¬†– Joc interactiu¬†que convida a posar-se en la pell d’un infant que √©s v√≠ctima d’un conflicte armat.¬†El joc permet, als i les participants, escollir el seu cam√≠ en cadascuna de les pantalles que van apareixent, seleccionant entre una de les dues opcions que s’ofereixen en cada cas.
Pais de Asilo
 • El juego del asilo¬†(UNICEF)¬†Joc en format tauler¬†que¬†simula la realitat d’una persona que ha d’abandonar casa seva per buscar asil. En comptes de triar un color, com al parx√≠s, el joc proposa escollir un continent des d’on despla√ßar-se. En el cam√≠, sorgeixen problemes i situacions que les persones refugiades viuen amb molta freq√ľ√®ncia.
amnistia_guia_educacio_drets_humans
 • √Čs hora de fugir¬†(Amnistia Internacional)¬†–¬†Proposta monogr√†fica sobre el drama dels refugiats inclosa a la Guia d’educaci√≥ en drets humans d’Amnistia Internacional. Amb una durada total de 60 minuts, es planteja¬†una activitat de rols en una situaci√≥ l√≠mit adre√ßada a estudiants de segon cicle d’ESO i Batxillerat. Els objectius s√≥n: con√®ixer el drama dels refugiats, fomentar l’empatia cap a les persones que es veuen obligades a deixar els llocs on viuen a causa de les amenaces que els envolten i afavorir la discussi√≥ i el treball en equip.
Jovenes refugiados africanos
 • J√≥venes refugiados africanos: construyendo el futuro¬†(ACNUR) – Dossier pedag√≤gic format per una guia did√†ctica i un DVD que recull set testimonis d’adolescents refugiats africans que tracten temes com la separaci√≥, l’explotaci√≥, l’ab√ļs i la viol√®ncia, la SIDA, el reclutament militar i l’acc√©s a l’educaci√≥.
Guia didactica sobre intercultura para jovenes
 • La diversidad, nuestra mejor opci√≥n¬†(Creu Roja Joventut)¬†– Web d’una¬†campanya que presenta les hist√≤ries d’un grup de joves personatges animats d’or√≠gens diversos. La campanya inclou una guia did√†ctica sobre interculturalitat per a joves, un manual sobre interculturalitat per a educadors i educadores i una carpeta de¬†fitxes de treball que tenen l’objectiu de generar una valoraci√≥ positiva de la difer√®ncia entre √©ssers humans i afavorir actituds i conductes positives cap a persones d’altres cultures. Finalment, la campanya cont√© el joc de taula Usawa (Igualtat), disponible tant per descarregar com per imprimir des de PDF.
Cuadernos Abel
 • La diversidad es nuestra realidad¬†(Creu Roja Joventut)¬†– Quaderns, editats en el marc de la 3a fase de la campanya “La diversidad, nuestra mejor opci√≥n”,¬†que busquen sensibilitzar la poblaci√≥ infantil i juvenil sobre la realitat de la immigraci√≥ (raons per migrar, discriminaci√≥, diversitat…) i els beneficis d’una societat intercultural i d’una conviv√®ncia pac√≠fica entre les diferents cultures. S’ofereixen dues versions en funci√≥ de l’edat: un quadern per a nens i nenes de 6 a 9 anys i un altre per a infants de 10 a 13 anys.
Les maletes de exili
 • Les maletes de l’exili Activitat d‚Äôempatia hist√≤rica realitzada per l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Olivar Gran (Figueres) i finalista al Premi a l’Acci√≥ Magistral 2015. Agrupats per parelles, els i les estudiants han d‚Äôassumir el paper d‚Äôun adolescent que es veu for√ßat a exiliar-se i ha de¬†preparar una maleta amb objectes personals que serveixin per explicar els motius hist√≤rics, socials i pol√≠tics que han motivat aquest exili. En total, les parelles prepararan dues maletes. La primera far√† refer√®ncia a l‚Äôexili dels republicans espanyols o la persecuci√≥ del poble jueu o gitano en els territoris controlats pel r√®gim nazi, i la segona tindr√† un context m√©s contemporani, de manera que l’alumnat compari¬†els ‚Äúexilis hist√≤rics‚ÄĚ amb els ‚Äúexilis actuals‚ÄĚ. Pr√®viament, s’haur√† fet un treball d’adquisici√≥ de coneixements a l’aula (a trav√©s del visionat de pel¬∑l√≠cules i la lectura de textos, per exemple). I, com a activitat de cloenda, es pot fer una exposici√≥/representaci√≥ de les maletes a les fam√≠lies o l’alumnat d’altres cursos del centre.
NoSoloNumeros
 • No s√≥lo n√ļmeros¬†(Uni√≥ Europea, ACNUR i OIM)¬†– Joc d’eines educatives sobre migraci√≥ i asil a Europa pensat per ajudar mestres i altres professionals de l’educaci√≥ a involucrar els i les joves en un debat informat sobre aquest tema. √Čs apte per a joves de 12 a 18 anys.
Ponte en sus zapatos
 • Ponte en sus zapatos¬†(ACNUR)¬†– Web d’una¬†campanya que proposa posar-se a les sabates d’una persona refugiada¬†com a primer pas per entendre la seva situaci√≥. Amb aquest objectiu, la p√†gina reuneix hist√≤ries de persones refugiades dins de capses de sabates que l’internauta pot clicar per con√®ixer la seva realitat.
Refugiat
 • Ser refugiat/da a Barcelona¬†(ACNUR)¬†Documental¬†produ√Įt entre el 2012 i el 2013 que recull les hist√≤ries de vida de Kaissa, Romina i Mamadoou, tres persones refugiades, amb situacions legals diferents, que han fugit dels seus pa√Įsos per evitar la persecuci√≥ i ara viuen a Barcelona. Tots tres expliquen els motius de la seva fugida, la traject√≤ria migrat√≤ria i l’arribada i acollida a la ciutat. El documental, que dura 16:33 minuts, est√† disponible en catal√† i amb subt√≠tols en castell√†.

Educació universitària

Esto es EpD refugiados
 • Llibertat de moviment. Reservat el dret d’admissi√≥¬†(Quepo)¬†Audiovisuals, emmarcats en el projecte Aix√≤ √©s¬†EpD, que analitzen com (mentre les mercaderies viatgen lliurement a trav√©s d’un mercat global que no coneix fronteres) milers de persones es juguen la vida en l’exercici d’un dret fonamental: el dret a moure’s lliurement per a poder millorar les seves¬†condicions de vida. Les seq√ľ√®ncies es complementen amb continguts te√≤rics, m√©s v√≠deos i propostes did√†ctiques per tal de facilitar el debat i la reflexi√≥ a l‚Äôaula.

Diverses etapes

Derechos humanos de las personas en movimiento
 • Derechos Humanos de las personas en movimiento¬†(Amnistia Internacional)¬†– Unitat did√†ctica sobre refugi, immigraci√≥ i asil¬†que t√©¬†l’objectiu d’acostar l’alumnat a la realitat de les persones en moviment. Inclou una guia per al professorat amb informaci√≥ sobre refugi, immigraci√≥ i racisme per abordar aquestes q√ľestions a l’aula, aix√≠ com una s√®rie de propostes did√†ctiques per tal de potenciar la reflexi√≥, la discussi√≥ i la presa de consci√®ncia en aquests √†mbits. Es proposen activitats per a prim√†ria, secund√†ria i batxillerat i Educaci√≥ per a Persones Adultes (EPA).
Educar para la tolerancia
 • Educar para la Tolerancia¬†(Movimiento contra la Intolerancia)¬†– Material did√†ctic¬†en PDF que reflexiona sobre els conceptes de “toler√†ncia” i “intoler√†ncia” i recull les propostes que la UNESCO realitza per prevenir¬†aquesta √ļltima. En particular, aquest material¬†inclou la guia educativa de la UNESCO “La Tolerancia es el Umbral para la Paz”, que incorpora exemples d’activitats per a cada nivell educatiu: des de l’etapa preescolar fins a l’educaci√≥ secund√†ria.
Los derechos humanos los refugiados y ACNUR
 • Los derechos humanos, los refugiados y ACNUR¬†(ACNUR)¬†– Unitats did√†ctiques per a prim√†ria i secund√†ria que tenen l’objectiu d’acostar a infants i joves el contingut de la Declaraci√≥ Universal dels Drets Humans, a m√©s de mostrar l’estreta relaci√≥ que hi ha entre la violaci√≥ dels drets humans i els despla√ßaments de les persones refugiades. En l’enlla√ß es poden trobar les guies did√†ctiques de prim√†ria i secund√†ria, que van acompanyades d’un DVD que inclou¬†dos v√≠deos, aix√≠ com diversos materials de treball a l’aula.
Un reto en la escuela
 • Un reto en la escuela: los derechos humanos y la convivencia.¬†(Creu Roja Joventut) –¬†Materials did√†ctics, per a infants de 9 a 12 anys (amb els dossiers d’activitats¬†n√ļmero 7 i n√ļmero 8) i joves de 12 a 14 anys (amb els dossiers “Un mundo de derechos” i “Con¬∑Vivencia“), pensats per educar en Drets Humans i Conviv√®ncia. Parteixen de la idea que els conceptes de dignitat, igualtat, toler√†ncia, just√≠cia i conviv√®ncia, aix√≠ com la participaci√≥ democr√†tica i el desenvolupament de la consci√®ncia cr√≠tica s√≥n fonamentals perqu√® els infants i joves coneguin els seus drets i contribueixin a¬†la construcci√≥ d’un m√≥n m√©s just i solidari. Contenen guia did√†ctica.

Llibres

 • 70 milles fins al parad√≠s¬†(Robert Klement / Editorial: TakaTuka)¬†– Siad, un infermer¬†de Som√†lia, i la seva filla¬†Sarah inicien a¬†Tun√≠sia, juntament amb altres refugiats africans, la seva travessia a Europa amb l’objectiu de poder¬†emigrar al Canad√†.
 • El ca√ßador d’estrelles¬†(Ricardo G√≥mez / Editorial: Baula)¬†– Batxir viu en un campament de refugiats sahrau√≠s. Una malaltia pulmonar l‚Äôobliga a romandre inv√†lid a la seva tenda, des d’on escolta atentament els sons que fins all√≠ li arriben. Mitjan√ßant l’o√Įda, tracta d’imaginar tot el que succeeix al seu voltant.
 • El color de la sorra¬†(Elena O’Callaghan i Duch / Editorial: Baula)¬†– Des de la seva mirada de nen innocent, Abdul¬∑l√† explica el drama del seu poble, sense gaireb√© adonar-se‚Äôn. √Čs la trag√®dia de tots aquells que es veuen for√ßats a viure en camps de refugiats.
 • El somni de Nadia¬†(Lid√≥n Forcada i Marc Montenegro / Editorial: Bellaterra)¬†– La hist√≤ria de la Nadia √©s la de tants nens i nenes que viuen a pa√Įsos en guerra. Nens i nenes que, com ella, busquen refugi en l‚Äôabra√ßada dels grans i somien un m√≥n en pau.
 • L’Asmir no vol fusells¬†(Christobel Mattingley / Editorial: Alfaguara)¬†– Relat realista sobre la situaci√≥ dels refugiats bosnians, dispersos per diferents pa√Įsos europeus.

Etiquetes:, , , , ,

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework