Salut alimentària i veganisme
Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.
Àmbit públic | Àmbit privat | Informes, publicacions i articles
Àmbit públic
- FAO (Nacions Unides). Cadenes de valor alimentari sostenible (SFVC).
- Parlament Europeu. Reglament sobre declaracions nutricionals.
- Govern d’Espanya. Llei Orgànica de Seguretat Alimentària.
- Govern d’Espanya. AECOSAN (Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició). Document de consens sobre l’alimentació als centres educatius.
- Generalitat de Catalunya
- Departament de Salut. Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable.
- Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
- L’alimentació saludable en l’etapa escolar (edició 2017)
- Jornada “Menjar a l’escola: noves mirades i experiències” (1a edició, 28 de juliol de 2018).
- “Cuina saludable, de proximitat i de temporada”, Fundació Alícia i ASPCAT.
- Departament de Territori i Sostenibilitat. Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica.
Àmbit privat
- GMWatch. Organització independent que busca contrarestar el poder polític empresarial i la propaganda de la indústria dels aliments i cultius genèticament modificats i els seus partidaris.
- Slow Food. Organització global, fundada per evitar la desaparició de les cultures i tradicions alimentàries locals, contrarestar l’augment de la vida ràpida i combatre l’escàs interès de les persones en els aliments que mengen, d’on provenen i com les opcions alimentàries afecten el món.
- Xarxa d’Acció en Plaguicides (PAN: Pesticide Action Network). Xarxa de més de 600 organitzacions no governamentals, institucions i individus que en més de 90 països treballen per reemplaçar l’ús de plaguicides perillosos per alternatives ecològicament sanes i socialment justes.
- Fundació Espanyola de la Nutrició
- Tras la marca. Campanya d’Oxfam Intermón que busca ajudar a construir un món on tothom tinguin suficients aliments. La campanya avalua les polítiques d’abastament agrícola de les 10 majors empreses d’alimentació i begudes del món i facilita als consumidors i consumidores que gaudeixen dels productes d’aquestes empreses la informació necessària per aconseguir que les 10 Grans es responsabilitzin del que passa a les seves cadenes de subministrament.
- VSF Justícia Alimentària Global
- Alimentacción: Xarxa d’Escoles per un Món Rural Viu. Programa socioeducatiu de VSF Justícia Alimentària Global i HEGOA per reflexionar en escoles rurals o semirurals d’Espanya sobre l’alimentació i com aquesta afecta l’entorn, la salut i les condicions de vida.
- Experiència: Sucre i publicitat. IES Joan Ramis i Ramis (Menorca). Relat de dues experiències a ESO i Batxillerat: la primera, una exposició i campanya per reflexionar sobre el consum excessiu de sucre i les seves conseqüències tant en la salut dels consumidors com en els països productors; la segona, un projecte de contrapublicitat per demostrar els efectes negatius generats per un producte o una campanya relacionats amb medi ambient, hàbits saludables, energies renovables o consum responsable.
- Menú vegetariano y vegano en todos los comedores escolares de Euskadi. Campanya de Noelia Estraviz a Change.org (gener 2018).
Informes, publicacions i articles
Agricultura Orgánica, Ambiente y Seguridad Alimentaria. Publicació de la FAO que examina les múltiples facetes de l’agricultura orgànica, com un sistema de provisió d’aliments ambiental i socialment sensible que contribueix a la salut ecològica, els mercats internacionals i la seguretat alimentària.
- Atlas de la Carne – Hechos y cifras sobre los animales que comemos. Atles (publicat conjuntament per les oficines de la Fundació Heinrich Böll a Santiago de Xile, Mèxic i Brasil) que convida a viatjar pel món i proporciona un profund coneixement de les connexions globals que ocorren quan mengem carn. Perquè, en paraules de la presidenta de la Fundació, “només els consumidors informats i crítics poden prendre les decisions adequades i demanar els canvis polítics que es requereixen”.
- Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas. Publicació trimestral d’informació, debat i reflexió de tot allò que condiciona la vida rural, l’agricultura i l’alimentació. Vol ajudar a imaginar i construir noves realitats socials i econòmiques per deixar enrere el capitalisme.
- “Hoy toca tofu”: la revolución vegana llega a las escuelas, Belén Lorenzana, Alimente (16 març 2018).
- Niños veganos: ¿cómo compensamos las carencias del menú escolar?, Lucía Martínez, Come con ciencia, CuerpoMente.
Etiquetes:Alimentació, Salut, Sobirania alimentària