Salut p煤blica

Segons l’Organitzaci贸 Mundial de la Salut (Acheson, 1988; OMS), la salut p煤blica 茅s:

L’art i la ci猫ncia de prevenir malalties, allargar la vida i promoure la salut mitjan莽ant l’esfor莽 organitzat de la societat.

El Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units (U.S. Department of Health and Human Services, 2014) amplia lleugerament aquesta definici贸, quan diu:

… mitjan莽ant els esfor莽os organitzats i les eleccions informades de la societat, les organitzacions, les comunitats p煤bliques i privades i els individus.

Segons es pot llegir a l’espai web de l’oficina regional europea de l’OMS (consultat el 2022), la visi贸 global de la salut p煤blica 茅s:

Promoure una major salut i benestar d’una manera sostenible, alhora que (…) es redueixen les desigualtats.

Per tal d’assolir aquesta visi贸, l’OMS assenyala que l’enfocament de salut p煤blica implica:

Treballar amb altres sectors per abordar els determinants m茅s amplis de la salut, i amb professionals de la salut.

M茅s concretament, l’OMS subratlla que:

Els professionals de l’atenci贸 prim脿ria poden tenir un paper clau en la prevenci贸 de malalties i la promoci贸 de la salut, tal com s’indica a la Declaraci贸 d’Alma-Ata (1978).

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

En concret, l鈥ODS 3聽es proposa garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats. Entre les seves metes, inclou:

3.b Donar suport a les activitats de recerca i desenvolupament de vacunes i medicaments per a les malalties transmissibles i no transmissibles que afecten primordialment els pa茂sos en desenvolupament i facilitar l’acc茅s a medicaments i vacunes essencials assequibles de conformitat amb la Declaraci贸 de Doha relativa a l’Acord sobre els ADPIC i la Salut P煤blica, en qu猫 s’afirma el dret dels pa茂sos en desenvolupament a utilitzar al m脿xim les disposicions de l’Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel路lectual Relacionats amb el Comer莽 pel que fa a la flexibilitat per protegir la salut p煤blica i, en particular, proporcionar acc茅s als medicaments per a tothom.

El Pla estrat猫gic de preparaci贸 i resposta per fer front a la COVID-19 (OMS, febrer de 2020) va destacar les mesures de salut p煤blica que havien d’adoptar els pa茂sos per preparar-se i respondre a l’epid猫mia. Per貌 un mes m茅s tard, l’11 de mar莽 de 2020, l’OMS va caracteritzar la COVID-19 com una pand猫mia. En aquest sentit, l’Actualitzaci贸 de l’estrat猫gia COVID-19 (OMS, abril de 2020) proporciona una guia addicional per a la resposta de salut p煤blica a la COVID-19 a nivell nacional i subnacional, i subratlla el suport coordinat necessari de la comunitat internacional per estar a l’al莽ada del desafiament.

Recursos

Recursos did脿ctics externs

Etiquetes:

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework