Salut sexual i reproductiva

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.flecha

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Normativa | Estad铆stiques

Organismes governamentals

A nivell internacional

 • Organitzaci贸 Mundial de la Salut. Autoritat directiva i coordinadora en assumptes de salut internacional del sistema de les Nacions Unides. T茅 un programa de Salut sexual i reproductiva, a la p脿gina web del qual ofereix notes descriptives, not铆cies i reportatges de diversos conceptes vinculats a aquesta tem脿tica, aix铆 com publicacions classificades per tipologia i tema.
 • Alian莽a per a la Salut de la Mare, el Nounat i l’Infant (ASMRN). Alian莽a que uneix a institucions acad猫miques i de recerca, donants i fundacions, professionals sanitaris, organismes multilaterals, ONG, pa茂sos associats, i el sector privat perqu猫 harmonitzin les seves orientacions estrat猫giques i catalitzin l’actuaci贸 col路lectiva per tal d’aconseguir l’acc茅s universal a una assist猫ncia completa i de bona qualitat en mat猫ria de salut reproductiva, materna, del nounat i de l’infant.
 • ONU Dones. Ag猫ncia de les Nacions Unides per a la igualtat de g猫nere i l’apoderament de les dones. Incorpora perspectives d’igualtat de g猫nere i de drets humans a la seva tasca pel que fa a les dones, el VIH i la SIDA. Busca apoderar les dones i garantir els seus drets perqu猫 puguin protegir-se contra la infecci贸, superar l’estigma i obtenir un major acc茅s al tractament, l’atenci贸 i l’ajuda.

A nivell estatal i auton貌mic

 • Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades (IMIO). Organisme aut貌nom adscrit al Ministeri de la Presid猫ncia, Relacions amb Les Corts i Igualtat, que t茅 com a funcions promoure i fomentar la igualtat d’ambd贸s sexes. L’Institut est脿 interessat en la generaci贸 del coneixement sobre la salut i els serveis socials referit a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i l’elaboraci贸 de materials adre莽ats a les dones.

ONG i moviments socials

A nivell internacional

 • Amnistia Internacional. Organitzaci贸 que treballa en l’脿mbit dels drets sexuals i reproductius per assegurar que tenim control sobre les nostres decisions en mat猫ria de sexualitat i reproducci贸.
 • Women鈥檚 Link Worldwide. Organitzaci贸 internacional sense 脿nim de lucre que utilitza el poder del dret per promoure un canvi social que afavoreixi els drets de les dones i les nenes, especialment, d’aquelles que enfronten m煤ltiples iniquitats. Un dels seus 脿mbits de treball 茅s el dels drets sexuals i reproductius.
 • National Women鈥檚 Law Center. Centre que treballa per protegir i promoure l’equitat i les oportunitats per a les dones i les fam铆lies. Dona suport a pol铆tiques i lleis que ajuden nenes i dones a desenvolupar el seu potencial en cada etapa de la vida. Una de les seves l铆nies d’acci贸 茅s la cura de la salut i els drets reproductius.
 • Ultraviolet. Comunitat de persones mobilitzades als Estats Units per lluitar contra el sexisme i aconseguir la plena equitat per a totes les dones mitjan莽ant la cultura i el canvi pol铆tic. Treballen en diferents 脿mbits, com ara: drets reproductius, sanitat, seguretat econ貌mica, viol猫ncia i just铆cia racial. Centren les veus de totes les dones, especialment les negres, immigrants i del col路lectiu LGTBI.

A nivell estatal i catal脿

 • Guia d’entitats de dones de Catalunya. Base de dades d’entitats de Catalunya que treballen espec铆ficament en programes a favor de la igualtat de g猫nere i de la promoci贸 de la dona, aix铆 com de diverses associacions de dones del territori catal脿.

Centres de recerca

A nivell internacional

 • Human Reproduction Programme. L’HRP (Programa Especial de Recerca, Desenvolupament i Capacitaci贸 per a la Investigaci贸 en Reproducci贸 Humana de PNUD, UNFPA, UNICEF, OMS i Banc Mundial) 茅s el principal instrument dins el sistema de les Nacions Unides per a la investigaci贸 en reproducci贸 humana, que reuneix responsables pol铆tics, cient铆fics, prove茂dors d’atenci贸 m猫dica, cl铆nics, consumidors i representants de la comunitat per identificar i abordar les prioritats de recerca per a la millora de la salut sexual i reproductiva.
 • United Nations Population Fund. Publicacions sobre la salut reproductiva situada en la intersecci贸 dels Drets Humans, la igualtat de g猫nere i la din脿mica de la poblaci贸.
 • Asian-Pacific Resource and Research Center for Women. ARROW s鈥檈stabl铆 com una organitzaci贸 de dones regional i sense 脿nim de lucre localitzada a Kuala-Lumpur, que t茅 car脿cter consultiu amb el Consell Econ貌mic i Social de les Nacions Unides. A trav茅s de la plataforma ASK-us, ofereix un centre de recursos i de recerca amb gran quantitat d鈥檌nformaci贸 sobre la salut de les dones i els seus drets sexuals i reproductius.
 • G茅nero y VIH/sida. Informe general de Bridge (servei especialitzat de recerca i d’informaci贸 sobre g猫nere i desenvolupament del Regne Unit) que analitza per qu猫 i com estan avui en dia el VIH i la sida afectant desproporcionadament les dones a nivell individual i en els seus rols de mares i prove茂dores de cures. Examina nous enfocaments sensibles al g猫nere per combatre la pand猫mia del VIH i planteja que, per tal que aquests siguin efica莽os, cal afrontar les desigualtats que impulsen la pand猫mia i s贸n refor莽ades per aquesta.

A nivell estatal i catal脿

 • Observatori de drets sexuals i reproductius. Programa de l’Associaci贸 de Planificaci贸 Familiar de Catalunya i Balears (APFCiB) per millorar la informaci贸 sobre la salut sexual i reproductiva, fomentar la recerca i reivindicar l鈥檃compliment dels 12 Drets Sexuals i Reproductius reconeguts com a Drets Humans.
 • Biblioteques Especialitzades de Catalunya. Mitjan莽ant el cercador, es poden trobar publicacions, llibres i revistes que tracten q眉estions relacionades amb la salut sexual i reproductiva.

Normativa

Estad铆stiques

A nivell internacional

 • Demographic and Social Statistics: Birth and death. Portal web de la Divisi贸 d’Estad铆stica de les Nacions Unides (UNSD) que proporciona dades nacionals sobre la natalitat i la mortalitat, 茅s a dir, sobre fertilitat, morts fetals i morts.
 • Minimum set of gender indicators. Col路lecci贸 de 52 indicadors quantitatius i 11 indicadors qualitatius que aborden q眉estions rellevants relacionades amb la igualtat de g猫nere i/o l’apoderament de la dona. En 2013, va ser acordada per la Comissi贸 d’Estad铆stica de les Nacions Unides com a guia per a la producci贸 nacional i la compilaci贸 internacional d’estad铆stiques de g猫nere.
 • Health. Cap铆tol 2 de la publicaci贸 de Nacions Unides “The World’s Women 2015: Trends and Statistics”, que presenta les 煤ltimes estad铆stiques i an脿lisi de la situaci贸 de dones i homes en les 脿rees de preocupaci贸 identificades per la Plataforma d’Acci贸 (adoptada pels governs l’any 1995, en la Quarta Confer猫ncia Mundial sobre la Dona de Nacions Unides). La publicaci贸 tamb茅 examina els progressos cap a la igualtat de g猫nere en el per铆ode 1995-2015.

A nivell estatal i catal脿

 • Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades. Base de dades amb indicadors que reflecteixen la situaci贸 de les dones en els diferents 脿mbits de la societat; entre ells, la salut.
 • Mujeres y Hombres en Espa帽a. Publicaci贸 d’actualitzaci贸 permanent (realitzada per l’INE en col路laboraci贸 amb l’Institut de la Dona) que ofereix, des d’una perspectiva de g猫nere, una selecci贸 dels indicadors m茅s rellevants per analitzar la situaci贸 d’homes i dones en determinades 脿rees socials i econ貌miques com la salut.
 • Institut Catal脿 de les Dones. Recopilaci贸 de dades estad铆stiques, d’actualitzaci贸 anual, elaborades per l’Institut Catal脿 de les Dones i altres fonts d’informaci贸 com l’Institut d’Estad铆stica de Catalunya, la Secretaria d’Universitats i Recerca i el Departament de l’Interior de la Generalitat de Catalunya. Inclou un apartat sobre salut.
 • Les dones a Catalunya 2018. Dossier estad铆stic amb dades elaborades per l鈥橭bservatori de la Igualtat de G猫nere de l’Institut Catal脿 de les Dones amb motiu del Dia Internacional de la Dona 2018. Entre altres q眉estions, el document aborda la salut de les dones.

Etiquetes:, , ,

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework