Sequera

Segons l’Observatori de la Terra de la NASA (Steve Graham, NASA, 2000), la sequera és un

Període prolongat (una temporada, un any o diversos anys) de precipitacions deficients en relació a la mitjana estadística multianual d’una regió”.

Aquest observatori distingeix tres definicions de sequera, segons els criteris emprats per mesurar-la:

  • Sequera meteorològica: es basa generalment en que les precipitacions a llarg termini s’allunyen de la normalitat, però no hi ha consens pel que fa al llindar del dèficit o la durada mínima de la manca de precipitació que converteixen una època de sequera en una sequera oficial.
  • Sequera hidrològica: es refereix a les deficiències en el subministrament d’aigua superficial (cabal dels rius) i subterrània (nivells de llacs, embassaments i aigües subterrànies).
  • Sequera agrícola: es produeix quan la humitat del sòl és insuficient per satisfer les necessitats d’un cultiu determinat en un moment determinat. La sequera agrícola sol ser evident després d’una sequera meteorològica, però abans d’una sequera hidrològica.

Per a l’Organització Mundial de la Salut (OMS, s.d.), la sequera és un

desastre d’inici lent“, que “pot ocórrer a qualsevol part del món” i que “pot tenir un greu impacte en la salut, l’agricultura, les economies, l’energia i el medi ambient”.

Al respecte, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, s.d.) sosté que:

L’agricultura és el primer sector afectat quan arriba la sequera i també el sector més afectat, absorbint-ne fins al 80 % de tots els impactes directes, amb múltiples efectes sobre la producció agrícola, la seguretat alimentària i els mitjans de vida rurals”.

En el marc de la Convenció de l’ONU per a la lluita contra la desertificació (UNCCD) (ONU, s.d.), s’adverteix que la sequera

causa més morts i desplaça més persones que qualsevol altre desastre natural”.

Igualment, l’UNCCD sosté que:

“El canvi climàtic augmenta les probabilitats que la sequera i l’escassetat d’aigua empitjorin en moltes parts del món”.

I, respecte a les mesures per fer-hi front, l’UNCCD recorda que:

“La terra sana és un magatzem natural d’aigua dolça. Si es degrada, no pot realitzar aquesta funció”. Per tant, “una millor gestió de la terra i una ampliació massiva de la rehabilitació de la terra són essencials per construir la resiliència a la sequera i la seguretat de l’aigua”.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avançar en la protecció dels drets humans de totes les persones arreu del món.

En concret, l’ODS 6 es proposa garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom. Entre les seves metes, inclou:

6.4 D’aquí a 2030, augmentar considerablement l’ús eficient dels recursos hídrics a tots els sectors i assegurar la sostenibilitat de l’extracció i l’abastament d’aigua dolça per fer front a l’escassetat d’aigua i reduir considerablement el nombre de persones que pateixen manca de aigua.

Per la seva banda, l’ODS 2 es proposa posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible. Entre les seves metes, inclou:

2.4 D’aquí a 2030 assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d’adaptació al canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems, les sequeres, les inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat de la terra i el sòl.

I l’ODS 15 es proposa protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar de manera sostenible els boscos, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació de la terra i aturar la pèrdua de biodiversitat. Entre les seves metes, inclou:

15.3 D’aquí al 2030, lluitar contra la desertificació, rehabilitar les terres i els sòls degradats, incloses les terres afectades per la desertificació, la sequera i les inundacions, i procurar assolir un món amb efecte neutre en la degradació del sòl.

Recursos

Etiquetes:, ,

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework