Teorizando la ciudadanía global: Discursos, desafíos e implicaciones para la educación

Teorizando la ciudadanía globalDescàrrega del document (PDF)
Autoria: Stromquist, N.P.
Editorial: Revista Interamericana d’Educació per a la Democràcia, vol. 2, núm. 1
Any: juny 2009
Idioma: Castellà

Aquest article pretén atorgar una comprensió del concepte de ciutadania global i situar els principals defensors contemporanis del concepte. En ell s’identifiquen quatre enfocaments subjacents a la ciutadania global, els quals són designats com a cultura mundial, realisme de la nova era, ciutadania corporativa i vehicle planetari.

Després d’analitzar les suposicions i arguments a favor de la ciutadania global que realitzen els seus defensors d’acord a cada un dels quatre enfocaments, s’analitzen diversos obstacles ideològics i materials per a l’assoliment d’una ciutadania global.

Es posa de manifest que la ciutadania global requereix un ajust significatiu dels interessos individuals, corporatius, nacionals i regionals. S’exploren les implicacions d’aquest concepte per al currículum escolar, especialment l’educació cívica.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educació per a la Ciutadania Global.

L’Objectiu 4 de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a propòsit d’aquí a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació pel desenvolupament sostenible i l’adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i noviolència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. Més informació.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputació de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework