• Portal Paula
  • Activitats
  • Un treball sobre la m煤sica dels catalans deportats als camps de concentraci贸 nazis obt茅 el XIV Premi de Recerca per a la Pau UB

Un treball sobre la m煤sica dels catalans deportats als camps de concentraci贸 nazis obt茅 el XIV Premi de Recerca per a la Pau UB

S’atorguen mencions especials a treballs sobre LGBTf貌bia, comunicaci贸 amb persones amb discapacitat intel路lectual, immigraci贸 vene莽olana, fragilitat dels ecosistemes, diversitat d鈥檕rientacions sexuals, i paral路lelismes entre la Guerra Civil espanyola i la guerra de S铆ria.

El treball La m煤sica dels catalans deportats als camps de concentraci贸 nazis. Buscant la llum dins la barb脿rie, de l鈥檈studiant Ariadna G贸mez, de l鈥橧nstitut Escola Art铆stic Oriol Martorell de Barcelona, ha guanyat la catorzena edici贸 del Premi de Recerca per a la Pau per a treballs de batxillerat, que convoca anualment la Universitat de Barcelona, impulsat per la Fundaci贸 Solidaritat UB i l鈥橧nstitut de Desenvolupament Professional (IDP-ICE) de la UB, amb el suport de la Direcci贸 de Just铆cia Global i Cooperaci贸 Internacional de l鈥橝juntament de Barcelona.

El jurat, format 铆ntegrament per professorat de la Universitat, ha decidit atorgar el guard贸 a aquesta investigaci贸 que, a trav茅s de fonts secund脿ries, identifica refer猫ncies musicals dels catalans i catalanes deportats als camps de concentraci贸 nazis.

Segons el veredicte del premi, 芦el jurat real莽a la valentia de l鈥檈studiant d鈥檈nfrontar-se a una q眉esti贸 tan espec铆fica i poc treballada i elogia que, davant la manca d鈥檌nformaci贸 de proximitat, hagi sabut buscar informaci贸 a escala internacional i hagi fet una bona an脿lisi de les fonts secund脿ries禄.

El jurat tamb茅 ha subratllat la vinculaci贸 i coher猫ncia del treball amb la cultura de pau, la integraci贸 de les dimensions global (nazisme) i local (persones catalanes deportades) en el tractament de la tem脿tica, i el fet que l鈥檃utora hagi comunicat i divulgat els resultats de la recerca amb un concert al Memorial del Camp de Concentraci贸 de Mauthausen en qu猫 es van interpretar algunes de les obres identificades.

El premi, que t茅 l鈥檕bjectiu de promoure l鈥檈ducaci贸 per a la pau al batxillerat i enfortir la cultura de pau des de la recerca, s鈥檋a lliurat aquest dimecres, 29 de maig, en un acte a l’Aula Capella de l’Edifici Hist貌ric de la Universitat de Barcelona. Tant l鈥檈studiant guardonada com el seu centre d鈥檈nsenyament han rebut, cadascun, un premi de 500 euros.

Mencions

El jurat tamb茅 ha concedit set mencions especials als treballs LGBTf貌bia, de Victoria Cano i Anna Fenoy, de l鈥橧nstitut Can Jofresa de Terrassa; Salud y migraci贸n. El impacto de la regularizaci贸n en la salud de inmigrantes venezolanos, d鈥橧sabella Palmieri, de l鈥橧nstitut Juan Manuel Zafra de Barcelona; La sexualitat. Coneixem totes les orientacions sexuals?, d鈥橝ndrea Seligrat, de l鈥橧nstitut Guinovarda de Piera; Guernica 2.0. La hist貌ria es repeteix, d鈥橝dri脿 Torras, de l鈥橧nstitut Joan Mercader d鈥橧gualada; Donem la cara o donem l鈥檈squena? Estudi dels despla莽aments humans a conseq眉猫ncia de la Guerra Civil espanyola i la guerra civil de S铆ria, de Laia Casanovas, de La Salle Manlleu de Manlleu; Implementaci贸n de los sistemas aumentativos y alternativos de comunicaci贸n (SAAC) en Montcada i Reixac, de Glenda Jim茅nez, i La fragilitat dels ecosistemes, de Maria Hern脿ndez, totes dues estudiants de l鈥橧nstitut Montserrat Mir贸 i Vil脿 de Montcada i Reixac.

Premis especials

El premi especial del Consell Comarcal del Garraf ha estat per al treball Hacia Dios, por el amor y la ciencia, de Pablo Valero, de l鈥橧nstitut Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltr煤. L鈥檈ntrega del guard贸 es far脿 el 7 de juny, a les 12 h, a la Masia d鈥檈n Cabanyes. El Premi Joan Gomis, que atorga l鈥橝juntament de Santa Coloma de Gramenet, ha estat per a L鈥檈ducaci贸. L’origen del problema? La coeducaci贸. Una possible soluci贸?, d鈥橝lba Garc铆a, de l鈥橧nstitut Les Vinyes. El lliurament d鈥檃quest premi tindr脿 lloc el 27 de juny, a les 18.30 h, al despatx de l鈥檃lcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, N煤ria Parlon.

L鈥檃cte d’aquest dimecres ha estat presidit pel rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias. Tamb茅 hi han intervingut Maite Vilalta, vicerectora d’Igualtat i Acci贸 Social, en representaci贸 de la Fundaci贸 Solidaritat UB; Xavier M. Triad贸, director de l鈥橧DP-ICE de la UB, i Mary Nash, catedr脿tica em猫rita d鈥橦ist貌ria i Arqueologia de la UB, que ha estat l鈥檈ncarregada de llegir la resoluci贸 del jurat. Per part de la Direcci贸 de Just铆cia Global i Cooperaci贸 Internacional de l鈥橝juntament de Barcelona hi ha assistit Jordi Cort茅s.

Reconversi贸 del web recercapau.ub.edu

Coincidint amb l鈥檃cte de lliurament del XIV Premi de Recerca per a la Pau, s鈥檋a publicat el nou espai web recercapau.ub.edu, reconvertit en una guia sobre el treball de recerca per a l鈥檃lumnat de batxillerat. Amb el t铆tol Recerca pels Drets Humans, el nou web ofereix orientacions, activitats i recursos, estructurats seguint les etapes de la recerca, per investigar sobre just铆cia global.

El material del web sorgeix del programa 芦Recerca per a la ciutadania global禄, una iniciativa de la Fundaci贸 Solidaritat UB i l鈥橧DP-ICE que dona suport a instituts de Barcelona ciutat i la prov铆ncia de Barcelona per dur a terme treballs de recerca de batxillerat que eduquin en drets humans i ciutadania global. La reedici贸 del web se suma a les orientacions i materials per al professorat tutor de les recerques que es publiquen al Portal PAULA.

脌lbum fotogr脿fic de l’acte

XIV Premi de Recerca per a la Pau de la UB

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework