Tractament informatiu

Aqu铆 trobareu fonts d’informaci贸 per a projectes d’educaci贸 en drets humans i ciutadania global.
flecha

脌mbit auton貌mic | 脌mbit estatal | 脌mbit internacional |
Guies de tractament informatiu | Exemples de recerques sobre tractament informatiu

脌mbit auton貌mic

  • Col路legi de Periodistes de Catalunya. Codi deontol貌gic de la professi贸 period铆stica a Catalunya.
  • Observatori sobre deontologia period铆stica (UPF). Tesaure de l鈥櫭╰ica period铆stica, elaborat pel Dr. Salvador Alsius, que compr猫n una llista de tots els 铆tems imaginables inclosos en els quatre principis fonamentals de la deontologia period铆stica (veracitat, just铆cia, llibertat i responsabilitat).
  • Observatori M猫dia.cat (Grup de Periodistes Ramon Barnils). Observatori cr铆tic dels mitjans que t茅 com a objectiu la difusi贸 i defensa del rigor en el periodisme. Al seu web s’aborden elements i temes d’actualitat amb punts de vista independents i cr铆tics.
    • Mapa de la Censura. Iniciativa de l鈥橭bservatori M猫dia.cat que, des de l鈥檃ny 2015, recull fets o situacions que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir les llibertats d鈥檈xpressi贸 o d鈥檌nformaci贸 de la ciutadania als territoris de parla catalana.
  • Observatori del discurs discriminatori als mitjans (Grup de Periodistes Ramon Barnils). El seu objectiu 茅s estudiar les versions digitals de diversos mitjans de comunicaci贸 amb la hip貌tesi general que fomenten els discursos discriminatoris cap a col路lectius potencialment afectats per l鈥檃ntigitanisme, l鈥檃porof貌bia, la islamof貌bia i la xenof貌bia.
  • Observatori de les dones en els mitjans de comunicaci贸. Iniciativa de diferents ajuntaments que t茅 com a objectiu promoure una an脿lisi cr铆tica de la representaci贸 de les dones als mitjans audiovisuals.
  • Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual. Ens del Consell de l’Audivovisual de Catalunya (CAC) que busca promoure una millor representaci贸 de la multiculturalitat i la diversitat en els mitjans audiovisuals de Catalunya per tal de contribuir a fomentar la conviv猫ncia, el respecte, el coneixement i l’intercanvi entre persones de les diferents filiacions culturals.

脌mbit estatal

脌mbit internacional

  • Federaci贸 Internacional de Periodistes. Declaraci贸 de principis de la FIP sobre la conducta dels periodistes.
  • Assemblea parlament脿ria del Consell d鈥橢uropa. Codi deontol貌gic europeu de la professi贸 period铆stica.
  • Media Watch (En angl猫s). Observatori dels mitjans de comunicaci贸 que lluita contra els estereotips instal路lats en molts mitjans.
  • FAIR (En angl猫s). Observatori dels mitjans de comunicaci贸 a nivell d’Estats Units.
  • EU DisinfoLab. Organitzaci贸 no governamental amb seu a Brussel路les que t茅 com a missi贸 entendre i combatre la desinformaci贸 de l鈥檈ra digital (sobretot, a les xarxes socials), mitjan莽ant una metodologia innovadora i el suport cient铆fic, amb l’objectiu que la ciutadania sigui menys susceptible als intents de manipulaci贸.
  • Action-critico-Medias ACRIMED (En franc猫s). Espai de recerca i de posada en com煤 de periodistes al servei de la cr铆tica independent i radical. Ofereix articles que analitzen el paper dels mitjans de comunicaci贸 en diverses tem脿tiques d’actualitat.
  • Institut Panos. Plateforme Multimedia. Projet Migrations (En angl猫s i franc猫s). Els mitjans de comunicaci贸 contribueixen a teixir percepcions equivocades sobre la migraci贸 en general i els migrants en particular. Mitjan莽ant la seva plataforma multim猫dia i, en concret, el projecte “Migrations”, l’Institut Panos treballa per tal que a l’脌frica Occidental, a Europa i als pa茂sos de tr脿nsit els mitjans de comunicaci贸 ajudin a deconstruir idees falses, documentar les conseq眉猫ncies d’aquestes idees falses per als drets humans i fomentar un millor debat sobre les pol铆tiques de migraci贸.
  • Consell Nacional de Televisi贸 de Xile (2015). Identificaci贸 de bones pr脿ctiques per a la cobertura televisiva de trag猫dies, desastres i delictes.

Guies de tractament informatiu

Exemples de recerques sobre tractament informatiu

CODINACH FOSSAS, Mariona. El tratamiento informativo de la inmigraci贸n marroqu铆 en la televisi贸n: el caso de Salt, Programa de doctorat en Publicitat i Relacions P煤bliques, Universitat Aut貌noma de Barcelona, 2015.

COSTA S脕NCHEZ, Carmen. Tratamiento informativo de una crisis de salud p煤blica. Revista de la SECCI, n. 25, juliol 2011, p. 43.

DE CESARE, Francesca. La gestaci贸n subrogada en los titulares de la prensa espa帽ola. Confluenze. Rivista di Studi Iberoamericani, [S.l.], vol. 9, n. 2, p. 41-54, desembre 2017. ISSN 2036-0967.

Federaci贸n de Asociaciones de Periodistas de Espa帽a (2018). Tratamiento informativo de la discapacidad: Los medios de comunicaci贸n en las redes sociales.

HAJEK, Roman et al. Research: how Europe鈥檚 newspapers reported the migration crisis. European Journalism Observatori. 9 novembre, 2015.

IGARTUA PEROSANZ, J.J. et al. (2007). El tratamiento informativo de la inmigraci贸n en los medios de comunicaci贸n espa帽oles. Un an谩lisis de contenido desde la Teor铆a del Framing. Estudios sobre el mensaje period铆stico, vol. 13.

MAR脥N, F.; ARMENTIA VIZUETE, J. i CAMINOS, J. El tratamiento informativo de las v铆ctimas de violencia de g茅nero en Euskadi: Deia, El Correo, El Pa铆s y Gara (2002-2009). Comunicaci贸n y Sociedad, vol. XXIV, n. 2, 2011, p. 412-435.

S脕NCHEZ, G. (2008) Violencia machista y medios de comunicaci贸n. El tratamiento informativo de los delitos relacionados con el maltrato a mujeres. Revista Comunicaci贸n y Hombre, n. 4.

Etiquetes:

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework