Unió Europea

La Unió Europea (UE) és una associació d’Estats europeus, que cedeixen part del seu poder decisori a unes institucions comunes, entre les quals:

  • Parlament Europeu.- És l’òrgan legislatiu de la UE. Els seus diputats i diputades són elegits per sufragi de la ciutadania europea cada 5 anys. A cada país li correspon un nombre proporcional d’europarlamentaris/es, que posteriorment formaran grup polític al Parlament amb representants de diferents països i ideologia afí.
  • Consell Europeu.- Defineix l’orientació general i prioritats polítiques de la UE, que pot remetre a la Comissió Europea (perquè elabori una proposta) o al Consell de la UE. Format pels Caps d’Estat o de Govern dels Estats membres, el president de la UE i el president de la Comissió Europea. Habitualment, actua de col·legislador conjuntament amb el Parlament Europeu, és a dir, les dues institucions mostren el seu acord a adoptar una legislació. En cas de desacord, s’inicia un procediment legislatiu especial en què legisla el Consell i el Parlament veu limitat el seu paper a la consulta o el consentiment.
  • Consell de la UE. És l’òrgan de representació dels governs estatals, format pels i les ministres nacionals dels països de la UE i presidit cada sis mesos per un Estat membre. Adopta la legislació europea i coordina les polítiques específiques de cada àmbit. També pot elaborar propostes legislatives a petició del Consell Europeu, així com celebrar acords internacionals entre la UE i altres països o organitzacions internacionals. Entre les seves 10 formacions (per àmbits polítics), inclou el Consell d’Afers Exteriors, que determina i aplica la política exterior i de seguretat de la UE.
  • Comissió Europea. És l’òrgan executiu de la UE, responsable d’elaborar propostes legislatives i d’aplicar les decisions del Parlament Europeu i el Consell de la UE. Està formada per un equip de 27 comissaris i comissàries -un per cada Estat membre-, sota la direcció d’un/a President de la Comissió, elegits-des en votació pel Parlament Europeu. S’organitza en Direccions Generals que s’ocupen de diferents àrees polítiques.

La UE inclou altres institucions com el Banc Central Europeu, el Tribunal de Justícia de la UE, el Defensor del Poble…

El Consell d’Europa és una altra organització internacional, aliena a la UE, amb seu a Estrasburg.

Font:

Web oficial de la Unió Europea

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework