Uni贸 Europea

La Uni贸 Europea (UE) 茅s una associaci贸 d’Estats europeus, que cedeixen part del seu poder decisori a unes institucions comunes, entre les quals:

  • Parlament Europeu.- 脡s l’貌rgan legislatiu de la UE. Els seus diputats i diputades s贸n elegits per sufragi de la ciutadania europea cada 5 anys. A cada pa铆s li correspon un nombre proporcional d’europarlamentaris/es, que posteriorment formaran grup pol铆tic al Parlament amb representants de diferents pa茂sos i ideologia af铆.
  • Consell Europeu.- Defineix l’orientaci贸 general i prioritats pol铆tiques de la UE, que pot remetre a la Comissi贸 Europea (perqu猫 elabori una proposta) o al Consell de la UE. Format pels Caps d’Estat o de Govern dels Estats membres, el president de la UE i el president de la Comissi贸 Europea. Habitualment, actua de col路legislador conjuntament amb el Parlament Europeu, 茅s a dir, les dues institucions mostren el seu acord a adoptar una legislaci贸. En cas de desacord, s’inicia un procediment legislatiu especial en qu猫 legisla el Consell i el Parlament veu limitat el seu paper a la consulta o el consentiment.
  • Consell de la UE. 脡s l’貌rgan de representaci贸 dels governs estatals, format pels i les ministres nacionals dels pa茂sos de la UE i presidit cada sis mesos per un Estat membre. Adopta la legislaci贸 europea i coordina les pol铆tiques espec铆fiques de cada 脿mbit. Tamb茅 pot elaborar propostes legislatives a petici贸 del Consell Europeu, aix铆 com celebrar acords internacionals entre la UE i altres pa茂sos o organitzacions internacionals. Entre les seves 10 formacions (per 脿mbits pol铆tics), inclou el Consell d’Afers Exteriors, que determina i aplica la pol铆tica exterior i de seguretat de la UE.
  • Comissi贸 Europea. 脡s l’貌rgan executiu de la UE, responsable d’elaborar propostes legislatives i d’aplicar les decisions del Parlament Europeu i el Consell de la UE. Est脿 formada per un equip de 27 comissaris i comiss脿ries -un per cada Estat membre-, sota la direcci贸 d’un/a President de la Comissi贸, elegits-des en votaci贸 pel Parlament Europeu. S’organitza en Direccions Generals que s’ocupen de diferents 脿rees pol铆tiques.

La UE inclou altres institucions com el Banc Central Europeu, el Tribunal de Just铆cia de la UE, el Defensor del Poble…

El Consell d’Europa 茅s una altra organitzaci贸 internacional, aliena a la UE, amb seu a Estrasburg.

Font:

Web oficial de la Uni贸 Europea

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework