Zoonosi

D’acord amb la definici贸 que el Ministeri espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentaci贸 (consultat el 2021) cita de la Directiva 2003/99/CE del Parlament Europeu i del Consell (2003), la zoonosi 茅s:

Qualsevol malaltia o infecci贸 transmissible de manera natural entre els animals i les persones, directament o indirectament.

En funci贸 dels mecanismes de transmissi贸, el Ministeri agrupa les zoonosis en:

 • Zoonosi no aliment脿ries: la via de transmissi贸 no 茅s estrictament o essencialment aliment脿ria.
  • Per contacte amb l’animal, com ara:
   • R脿bia: per l’agressi贸 o mossegada d’un animal malalt-portador
   • Hidatidosi: per relaci贸 amb gossos afectats
   • Psitacosi: per contacte amb aus malaltes
  • Transmeses a trav茅s de vectors, com ara:
   • Mosquits: Leishmaniosi, a partir de la picada de Flebotoms
   • Paparres: Malaltia de Lyme
 • Zoonosis aliment脿ries: la via de transmissi贸 茅s essencialment o fonamentalment aliment脿ria, 茅s a dir associada al consum d’aliments.
  • Produ茂des per bacteris, com la Salmonel路losi, Campylobacteriosi, Listeriosi, Yersiniosi, etc.
  • Produ茂des per par脿sits, com la Triquinosi, Anisakiosi, etc.

D’acord amb l’Organitzaci贸 Panamericana de la Salut (OPS) (consultada el 2021), la disseminaci贸 de les zoonosis pot ser propiciada per:

 • l’estreta interacci贸 entre homes i animals;
 • l’augment de l’activitat comercial i la mobilitzaci贸 de persones, animals, els seus productes i subproductes;
 • la modernitzaci贸 de les pr脿ctiques agr铆coles, particularment a les regions en desenvolupament vulnerables a la destrucci贸 de l’h脿bitat, la invasi贸 humana i el canvi clim脿tic.

En aquest sentit, per a l’OPS, la recerca de solucions 芦implica un abordatge mitjan莽ant la cooperaci贸 a escala intersectorial en el marc de l’enfocament 鈥淥ne Health鈥 (Una sola Salut), que requereix l’aportaci贸, la intervenci贸 i la col路laboraci贸 d’equips professionals dels sectors de la salut humana, animal i ambiental禄.

Un planeta sa per a la salut de la humanitat

En l’informe ‘P茅rdida de naturaleza y pandemias. Un planeta sano por la salud de la humanidad’ (Su谩rez, L.; Asunci贸n, M.; Rivera, L. i altres, 2020), l’organitzaci贸 WWF sost茅 que 芦m茅s del 70% de les malalties humanes en els darrers quaranta anys han estat transmeses per animals salvatges. L’Ebola, la SIDA, el SARS, la grip avi脿ria, la grip porcina i la Covid-19 (produ茂da pel nou coronavirus SARS-CoV-2) en s贸n alguns dels exemples m茅s clars禄.

Aix铆 mateix, WWF alerta que 芦estem destruint la natura a un ritme sense precedents i, amb aix貌, la xarxa essencial i interconnectada creada pels 茅ssers vius, anomenada biosfera禄. 芦Destru茂m els seus complexos equilibris din脿mics禄, diu WWF, 芦i com a conseq眉猫ncia posem en marxa els mecanismes que contribueixen a la propagaci贸 de malalties infeccioses禄. L’organitzaci贸 reconeix que el cam铆 que porta de la destrucci贸 de la natura fins a l’aparici贸 d’una nova malaltia en l’茅sser hum脿 pot ser molt complex, per貌 afirma que hi ha una s猫rie de factors que destaquen pel seu impacte notable en la propagaci贸 de les zoonosis:

 • P猫rdua d’esp猫cies. Aquesta p猫rdua altera notablement les cadenes ecol貌giques i tr貌fiques i redueix el control natural establert per la pr貌pia naturalesa.
 • Destrucci贸 de boscos i h脿bitats naturals. Es considera que els canvis en l’煤s del s貌l i la destrucci贸 dels h脿bitats naturals, com els boscos tropicals, s贸n responsables d’almenys la meitat de les zoonosis emergents.
 • Tr脿nsit d’esp猫cies silvestres i carn d’animals salvatges. El comer莽 d’animals salvatges i el consum o contacte directe amb restes d’animals exposen els humans al contacte amb virus o altres pat貌gens dels quals aquest animal pot ser un hoste.
 • Intensificaci贸 de l’agricultura i la ramaderia. Actualment, una tercera part de la superf铆cie terrestre del m贸n i gaireb茅 el 75% dels recursos d’aigua dol莽a es dediquen a la producci贸 agr铆cola o ramadera, amb l’impacte que suposa per a la conservaci贸 dels ecosistemes naturals.
 • Aspectes socials i culturals. Des del creixement de la poblaci贸 humana en desigualtat de condicions fins a la globalitzaci贸 i l’augment dels viatges, que permeten m茅s interaccions i faciliten la propagaci贸 d’aquestes malalties.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

En concret, l鈥ODS 3聽es proposa garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats. Entre les seves metes, inclou:

3.3 Per al 2030, posar fi a les epid猫mies de la SIDA, la tuberculosi, la mal脿ria i les malalties tropicals desateses i combatre l’hepatitis, les malalties transmeses per l’aigua i altres malalties transmissibles.

3.d Refor莽ar la capacitat de tots els pa茂sos, en particular els pa茂sos en desenvolupament, en mat猫ria d’alerta primerenca, reducci贸 de riscos i gesti贸 dels riscos per a la salut nacional i mundial.

Recursos聽

Etiquetes:

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework