Extractivisme

En l’article ‘Los ambientalismos frente a los extractivismos’, publicat a la Revista Nueva Sociedad (NUSO) n煤m. 268 (Fundaci贸 Friedrich Ebert, 2017), Eduardo Gudynas afirma que els extractivismes es defineixen com a:

Maneres d’apropiaci贸 de grans volums o amb alta intensitat de recursos naturals, per ser majorit脿riament exportats com a mat猫ries primeres.

Gudynas afegeix que:

脡s important subratllar que els volums extrets, especialment de minerals, hidrocarburs i grans, s贸n enormes.

En el quadern ‘Ecofeminismos decoloniales. Construir puentes’, Ecologistes en Acci贸 (2021) diu que l’extractivisme 茅s:

Una mostra de la perviv猫ncia de la colonialitat en la fusi贸 del capitalisme, el racisme i el patriarcat.

Segons el Banc Mundial (2021):

[El sector de les ind煤stries extractives] exerceix una funci贸 econ貌mica en 63 pa茂sos […], per貌 molts d’aquests enfronten desafiaments com la depend猫ncia dels recursos i una governan莽a deficient.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

En concret, l鈥ODS 9 es proposa construir infraestructures resilients, promoure la industrialitzaci贸 sostenible i fomentar la innovaci贸. Entre les seves metes, inclou:

9.4 Modernitzar la infraestructura i reconvertir les ind煤stries perqu猫 siguin sostenibles, utilitzant els recursos amb m茅s efic脿cia i promovent l’adopci贸 de tecnologies i processos industrials nets i ambientalment racionals.

L鈥ODS 12 es proposa garantir modalitats de consum i producci贸 sostenibles. Entre les seves metes, inclou:

12.2 Aconseguir la gesti贸 sostenible i l’煤s eficient dels recursos naturals.

L鈥ODS 14 es proposa conservar i utilitzar sosteniblement els oceans, els mars i els recursos marins. Entre les seves metes, inclou:

14.2 Gestionar i protegir sosteniblement els ecosistemes marins i costaners per evitar efectes adversos importants.

L鈥ODS 15 es proposa protegir, restaurar i promoure l’煤s sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar de manera sostenible els boscos, combatre la desertificaci贸, aturar i revertir la degradaci贸 de la terra i aturar la p猫rdua de biodiversitat. Entre les seves metes, inclou:

15.5 Adoptar mesures urgents i significatives per reduir la degradaci贸 dels h脿bitats naturals, aturar la p猫rdua de la diversitat biol貌gica i, per al 2020, protegir les esp猫cies amena莽ades i evitar-ne l’extinci贸.

Una iniciativa de:

 

 

Powered by Warp Theme Framework