Persona refugiada

D’acord amb la Convenci贸 sobre l鈥橢statut dels Refugiats (Nacions Unides, 1951), un refugiat o una refugiada 茅s una

Persona que 鈥渢茅 temors fonamentats de ser perseguida per motius de […] ra莽a, religi贸, nacionalitat, pertin猫ncia a determinat grup social, o opinions pol铆tiques, [que] es troba fora del pa铆s de la seva nacionalitat i [que] no pot o no vol acollir-se a la protecci贸 d鈥檃quell pa铆s, o tornar-hi a causa d’aquests temors”.

Per la seva banda, l’ONG Accem (s.d.) afegeix que:

鈥淟es persones que fugen de conflictes armats o situacions de viol猫ncia generalitzada s贸n tamb茅 considerades gen猫ricament com a refugiades鈥.

Refugiades clim脿tiques

En definir els refugiats clim脿tics i les refugiades clim脿tiques, Lafede.cat (2020) fa refer猫ncia a:

Persones 鈥despla莽ades per raons ambientals o clim脿tiques dins dels seus propis pa茂sos o regions鈥.

La Comissi贸 Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR, 2019, p. 28) alerta que:

No hi ha una definici贸 de […] refugiat clim脿tic i aquesta q眉esti贸 no est脿 contemplada en la Convenci贸 de 1951鈥.

En aquest sentit, CCAR denuncia que:

鈥淟es persones en situaci贸 de despla莽ament for莽贸s que travessen fronteres internacionals pels efectes adversos del canvi clim脿tic […] es poden trobar desprotegides a causa del buit legal existent鈥.

Per la seva banda, el Consell d鈥橢uropa (2019) considera que:

鈥渓’abs猫ncia d’una definici贸 jur铆dicament vinculant de “refugiats clim脿tics” no exclou la possibilitat de desenvolupar pol铆tiques espec铆fiques per protegir les persones que es veuen obligades a despla莽ar-se com a conseq眉猫ncia del canvi clim脿tic鈥.

Al respecte, el Consell d’Europa demana que:

鈥渆s prenguin mesures espec铆fiques […] per desenvolupar en els sistemes d’asil […] la protecci贸 de les persones que fugen dels efectes del canvi clim脿tic a llarg termini en el seu pa铆s d’origen鈥.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avan莽ar en la protecci贸 dels drets humans de totes les persones arreu del m贸n.

En concret, l鈥ODS 10 es proposa reduir la desigualtat en i entre els pa茂sos. Entre les seves metes, inclou:

10.7 Facilitar la migraci贸 i la mobilitat ordenada, segura, regular i responsable de les persones, fins i tot mitjan莽ant la implementaci贸 de pol铆tiques migrat貌ries planificades i ben gestionades.

Recursos

Recursos did脿ctics externs

Etiquetes:, ,

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.


Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework