Investigaci贸 en acci贸

Proposta did脿ctica adre莽ada al cicle superior de prim脿ria per fomentar la capacitat d’an脿lisi cr铆tica davant la informaci贸 que aporta una visi贸 simplista i homogene茂tzada de les persones musulmanes.

Els mitjans de comunicaci贸 s贸n constructors de realitat i cal ser conscients de quina realitat estan construint envers el m贸n musulm脿 per poder reconstruir-la. Diversificar front la homogene茂tzaci贸 i humanitzar front la difer猫ncia poden ser bones estrat猫gies per poder visibilitzar la realitat m茅s enll脿 del que se’ns mostra o proposa en els mitjans.

Proposta de treball

Descripci贸 de l'activitatProc茅sRecursos necessaris
Es proposa fer un seguiment i an脿lisi de not铆cies de premsa relacionades amb la comunitat musulmana per tal que l’alumnat pugui obtenir elements d’an脿lisi sobre el tractament de la informaci贸 i identificar possibles generalitzacions o estereotips.聽

L’alumnat ja porta dies buscant i portant a l’aula not铆cies relacionades amb les persones musulmanes. L’educador/a pot introduir l’activitat proposant una reflexi贸 sobre si creuen que la manera com els mitjans de comunicaci贸 ens expliquen les not铆cies influeix en la manera com nosaltres entenem el m贸n. Es pot plantejar la q眉esti贸 que, a vegades, a les not铆cies com a la societat en general, la manera de presentar i tractar la informaci贸 pot refor莽ar estereotips sobre determinats col路lectius. Per aquest motiu 茅s molt important analitzar tota la informaci贸 de forma cr铆tica, capacitat que posaran a prova convertint-se en investigadors de not铆cies.

En un inici l’educador/a presentar脿 la llista de pautes que els haur脿 d’orientar a l’hora de realitzar l’an脿lisi i, amb tot el grup, s’analitzaran una o dues not铆cies per exemplificar la seva utilitat. Seguidament, l’alumnat es distribuir脿 en grups de tres o quatre persones i es repartiran les not铆cies, que ells han anat portant, entre els diferents grups per analitzar-les. L’educador/a anir脿 passant pels grups tot facilitant la tasca d’an脿lisi.

L’an脿lisi realitzada donar脿 pas a una reflexi贸 individual:

La not铆cia ens d贸na una idea d’unitat (tots/es s贸n iguals) o de diversitat?
Quins sentiments et desperta o refor莽a (simpatia, por, pena, tranquil路litat, inseguretat…)?
La manera de presentar i explicar la not铆cia, ens apropa a les persones (remarca igualtats respecta a tu)? Quines? o ens les allunya (remarca difer猫ncies respecta a tu)? Quines?
Refor莽a estereotips? Quins?
Ens pot portar a prejudicis? Quins?

Es deixar脿 una estona per realitzar el treball individual i seguidament s’iniciar脿, dins de cada grup, un intercanvi d’impressions que porti a acordar unes respostes de grup que recullin les diverses opinions. Aquestes respostes s’elaboraran per escrit. 脡s en aquesta tasca en petit grup on pot entrar tota aquella informaci贸 que rau al voltant de l’alumnat, ja sigui perqu猫 n’han sentit a parlar a casa, perqu猫 han vist la not铆cia per televisi贸, etc.

Acabada la tasca, es posar脿 en com煤 la feina feta. Cada grup ubicar脿 amb xinxetes, en el mapamundi, els llocs on succeeixen les not铆cies que ha treballat i exposar脿 les respostes del grup. L’educador/a, segons el contingut de les respostes exposades anir脿 fent preguntes d’ampliaci贸 que tamb茅 li podran servir per avaluar:

Creus que els estereotips que heu descobert poden influir, d’alguna manera, en les persones musulmanes? De quina manera?
Creus que els estereotips que apareixen a les not铆cies dels mitjans de comunicaci贸 poden influir per generar prejudicis? Si creus que s铆, com? Es podria evitar? Si creus que s铆, de quina manera?
Tots els mitjans de comunicaci贸, en general, expliquen les mateixes not铆cies i de la mateixa manera?

Not铆cies d’actualitat

Mapamundi

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L'Agenda 2030 de l'ONU inclou, entre les seves metes, l'Educaci贸 per a la Ciutadania Global.

L鈥Objectiu 4 de l鈥Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclou, en la seva meta 4.7, com a prop貌sit d鈥檃qu铆 a 2030:

Garantir que tot l’alumnat adquireix els coneixements te貌rics i pr脿ctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjan莽ant l鈥檈ducaci贸 pel desenvolupament sostenible i l’adopci贸 d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de g猫nere, la promoci贸 d’una cultura de pau i noviol猫ncia, la ciutadania mundial i la valoraci贸 de la diversitat cultural i de la contribuci贸 de la cultura al desenvolupament sostenible.

Els nostres governs han subscrit aquest acord internacional i, per tant, es comprometen a donar-hi compliment. M茅s informaci贸.

Una iniciativa de:
Amb el suport de:
Diputaci贸 de Barcelona

 

 

Powered by Warp Theme Framework